Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Διαμαντής Χαράλαμπος: Να δημιουργηθεί ένα δημιουργικό, παραγωγικό μοντέλο με νέους αγρότες άρτια καταρτισμένους

Με γραπτή του τοποθέτηση o συνεργάτης του τμήματος Αγροπεριβαλλοντικών Μελετών του Α.Σ ΑΙΧΜΕΑΣ γεωπόνος κ. Χαράλαμπος Διαμαντής καταθέτει την άποψή του για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και για την ενεργοποίηση του προγράμματος των Νέων Αγροτών. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το πρόγραμμα θετικό ενώ εκφράζει την άποψη ότι οι νέοι πρέπει να επιστρέψουν την ύπαθρο ώστε να αναπτυχθεί ένα δημιουργικό  μοντέλο στη χώρα μας με νέους αγρότες άρτια καταρτισμένους και πολύ καλούς διαχειριστές περιβάλλοντος.
Η αναλυτική τοποθέτηση του κ. Διαμαντή αναφέρει:
«Αυτές τις μέρες στη Λιβαδειά, σε συνεργασία με τον Α.Σ. ΑΙΧΜΕΑΣ δημιουργήσαμε στον συνεταιρισμό τμήμα  ενημέρωσης και υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2020. Κύριος στόχος της παραπάνω ενέργειας είναι η ενημέρωση των παραγωγών για όλα τα κοινοτικά προγράμματα που τους αφορούν και η υλοποίηση αυτών. Στις δύσκολες εποχές που περνά η χώρα μας και οι αγρότες μας, είναι πολυτέλεια να χάνονται κοινοτικοί πόροι. Για αυτό το λόγο κύριο σύνθημα για όλους μας πρέπει να είναι, ούτε ένα Ευρώ χαμένο για τους παραγωγούς μας και αξιοποίηση όλων των κοινοτικών πόρων σε επίπεδο περιφέρειας και χώρας.
Ειδικά σε αυτή την φάση ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα των Νεοεισερχόμενων γεωργών στο επάγγελμα (Νέοι Αγρότες) με συγκεκριμένο ποσό για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό το Πρόγραμμα αυτό, για επιστροφή περισσότερων νέων στην ύπαιθρο, που με την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση και τις κατάλληλες και ‘φρόνιμες’ επενδύσεις  να αναπτυχθεί ένα δημιουργικό   μοντέλο στη χώρα μας με νέους αγρότες άρτια καταρτισμένους και πολύ καλούς διαχειριστές περιβάλλοντος οι οποίοι θα δικαιούνται επάξια ανταποδοτικά οφέλη. Ελπίζουμε και τα άλλα αναμενόμενα Προγράμματα (Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία, Μείωση Νιτρορύπανσης, Σχέδια Βελτίωσης κλπ) να ενεργοποιηθούν έγκαιρα προς όφελος του αγροτικού κόσμου (και όχι μόνο) και προς όφελος του περιβάλλοντος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: