Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Κι` εγένετο… μια πραγματική γιορτή για την γυναίκα αγρότισσα (για πρώτη φορά) στον τόπο μας!







Μια γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση διοργάνωσε - για πρώτη φορά - ο Δήμος Ορχομενού με αφορμή τον Παγκόσμιο Εορτασμό της Ημέρας της Αγρότισσας, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, 15 Οκτωβρίου 2016, προκειμένου να τιμήσει το πλέον κυρίαρχο πρόσωπο στην περιοχή μας, την Ορχομένια αγρότισσα. Μια ιδέα που δειλά δειλά έγινε – εν τέλει – η αφορμή για να στηθεί μια πραγματική γιορτή, όπου όλα κύλησαν… δημιουργικά, όμορφα και κυρίως συγκινητικά αφού ο,τι ξεδιπλώθηκε, ο,τι ακούστηκε, ο,τι προβλήθηκε ήταν αυθεντικό και βγαλμένο μέσα από τη δική τους ζωή, την αγροτική ζωή! 




Η όμορφη αυτή γιορτή άνοιξε με την εκπρόσωπο της Ομάδας Πολιτισμού, την κα Τασία Υπερηφάνου, η οποία έδωσε και το στίγμα των όσων θα ακολουθούσαν.





Ο χορός στη συνέχεια - με την συμμετοχή της  χορευτικής ομάδας του «Συλλόγου Άσκηση, Ψυχαγωγία, Υγεία» - έδωσε το δικό του tempo, αλλά και πάλι ο … λόγος, μέσα από τη σύντομη, περιεκτική και με ευαισθησία γραμμένη ομιλία της Ορχομένια Γεωπόνου – Δημοτικής Υπαλλήλου κας Μίνας Περλεπέ – Καράλα, μας … γείωσε και πάλι στο πρόσωπο για το οποίο είχαμε προσκληθεί να τιμήσουμε: Την γυναίκα αγρότισσα!
Να σημειωθεί πως σημαντικότατη ήταν η συμβολή της κα Βαρβάρας Γιαννακίτσα – που πρόσφερε ένα αξιόλογο κομμάτι της λαογραφικής της συλλογής  προκειμένου να ξαναεκτεθεί – καθώς και των μελών του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Δημητρίου που επιμελήθηκαν την έκθεση στην είσοδο της γιορτής.
Σ` ένα κατάμεστο συνεδριακό, λοιπόν, ακούσαμε, μάθαμε, θυμηθήκαμε... πως η ζωή της μάνας αγρότισσας ακόμη και σήμερα είναι δύσκολη, αλλά - όπως οι ίδιες ομολόγησαν - δεν θα την άλλαζαν για μια καμιά άλλη δουλειά!
Κι` αυτό, αφού πέρα από το χαιρετισμό του Δημάρχου Ορχομενού και Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανου,  λόγος δόθηκε στις ίδιες τις αγρότισσες, αγωνίστριες στο χωράφι και το σπίτι, όπως η κα Καλλιόπη Στρου …

… καθώς και η κα Ελένη Δούμα, που πέρα όλων των άλλων δυσκολιών, αντιμετώπισαν την μοναξιά από νεαρή ηλικία ενώ υπήρξαν κι` από τις πρώτες γυναίκες της περιοχής μας που οδηγούν  τρακέρ  μέχρι και σήμερα…  
Ένα ακόμη δρώμενο, αφιερωμένο στο θερισμό από το Σύλλογο «Άσκηση, Ψυχαγωγία, Υγεία»…
… και ο λόγος πάλι στις αγρότισσες που μαζικά τίμησαν αυτή τη γιορτή που οργανώθηκε για πρώτη φορά (!!!) στην αγροτική μας πόλη.
Ο λόγος δόθηκε – μεταξύ άλλων - στην κα Ευαγγελία Μούσα…
στην κα Σπυριδούλα Πανάγου
στην κα Ντίνα Τσαγαλά
... στην κα Ευαγγελία Πανταζάκου... 



… και στην κα Ελένη Σεφέκου…
… καθώς και στην κα Τουφεξή…
… οι οποίες μοιράστηκαν με το κοινό τις προσωπικές τους, βιωματικές εμπειρίες από την καθημερινή τους ενασχόληση με τη γη.


Κι` επειδή μια … άψογη εκδήλωση, όπως εμείς πάντα ξέρουμε να δημιουργούμε στον Ορχομενό, οφείλεται να … κλείνει το ίδιο όμορφα όπως το ξεκίνημά της, ένα κέρασμα με χειροποίητα εδέσματα από την Ομάδα Πολιτισμού και τις εθελόντριες, αποτέλεσε την αυλαία της πρώτης αυτής προσπάθειας που στόχο είχε να μας θυμίσει πως σε μια αγροτική περιοχή, η γυναίκα αγρότισσα είναι – αν μη τι άλλο – μια αληθινή ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!

Κατά την έξοδο, δόθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι σ` όλες τις κυρίες που παρέστησαν στη γιορτή τους. Τέλος, να σημειωθεί πως την πρόσκληση της Ομάδας Πολιτισμού αποδέχθηκαν ακόμη ο εφημέριος της Σκριπούς π. Χαράλαμπος, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, η Αντιπρόεδρος κα Βούλα Καράλη, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νταβαμούλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μπαμπλέκος, ο Αντιδήμαρχος Ακραιφνίας κ. Αλέκος Ζυγογιάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Έλενα Γεωργίου και Γιάννης Φουρτάκας, ο Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ορχομενού, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παύλου, κ.α. 




Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία των κοριτσιών και των συνεργατών του Δήμου Ορχομενού, συγχαρητήρια στις κυρίες που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμά τους και μακάρι αυτή η γιορτή να καθιερωθεί και κάθε χρόνο να γίνεται ολοένα και ομορφότερη!

Και του χρόνου λοιπόν … !!!

ΥΓ. Το ORCHOMENOS PRESS ευχαριστεί τον κ. Γιάννη Πάνου για την παραχώρηση μέρους του φωτογραφικού υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: