Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Από δημοψήφισμα έως διαδημοτική συνεργασία με Ορχομενό και Αλίαρτο «έπεσαν στο τραπέζι» στο ΔΣ της Λιβαδειάς - «Ναι» σ` ένα «νέο χωριό» 600 ατόμων είπε εν τέλει η Δημοτική Αρχή πλησίον του Σ.Σ. Λιβαδειάς


Σε εξέλιξη μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα κράτησε τελικά η συζήτηση του ενός και μοναδικού θέματος της τακτικής συνεδρίασης του ΔΣ του Δήμου Λεβαδεών (Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016) με τίτλο «συζήτηση και λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου , σχετικά με το αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων,  στον ιδιωτικό χώρο ιδιοκτησίας ΤΕΡΛΑΝΑ Α.Ε , που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Λεβαδέων». Το θέμα μείζον, κορυφαίο όχι μόνο για την τοπική μας κοινωνία και κυρίως «πρωτόγνωρο» για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης που βλέπει συνεχώς να λαμβάνονται αποφάσεις «γι` αυτήν, αλλά χωρίς αυτήν».




Η «προθυμία» με την οποία άγγιξε το θέμα της φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «σπεύδοντας» - ούτε λίγο ούτε πολύ – να προετοιμάσει στις Θερμοπύλες το πρώτο hot spot στη στερεά γη, φαίνεται πως «άνοιξε την όρεξη» της κυβέρνησης καθώς και μετά την Ριτσώνα, τα Οινόφυτα και την Θήβα – όπως ήδη έχει ανακοινώσει και επίσημα ο κ. Δρίτσας – σειρά έχει η Λιβαδειά!
Το χθεσινοβραδινό ΔΣ με ένα και μοναδικό θέμα την έκφραση γνώμης για την δημιουργία κέντρου μεταναστών δίπλα στις γραμμές του τραίνου και ουσιαστικά μέσα στην «καρδιά» της άτυπης ΒΙ.ΠΕ μεταξύ Ορχομενού – Λιβαδειάς, πάνω στον πλέον τουριστικό άξονα Αθήνας – Λιβαδειάς – Αράχωβας – Δελφών, δεν διέφερε σε τίποτα απ` ότι έχει προηγηθεί σ` όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.



Οι δημοτικοί σύμβουλοι λογομάχησαν μέχρι τελικής πτώσεως,  η Δήμαρχος ουκ ολίγες φορές αναγκάστηκε να επέμβει για να εξηγήσει και να απαντήσει στα απανωτά ερωτήματα που της τέθηκαν, ο τοπικός Βουλευτής κ. Νίκος Θηβαίος δήλωσε με απόλυτο τρόπο πως «αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για την φιλοξενία 1000 μεταναστών στην περιοχή της Λιβαδειάς»...  ... 
ενώ η κοινή συνισταμένη των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων και των φιλοξενούμενων – προσκεκλημένων αιρετών και άλλων φορέων ήταν η πρόταση του Δήμου Λεβαδέων να περιορίσει τουλάχιστον τον αριθμό των ατόμων που θα έρθουν να εγκατασταθούν σύμφωνα με την κυβερνητική επιθυμία και πάνω απ` όλα η ανθρώπινη διαβίωσή τους!!! 






Πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν και με τις παρεμβάσεις του κοινού, που είχε τα δικά του ξεσπάσματα λόγω της φόρτισης που προκαλεί το θέμα από μόνο του. 

Στην συνεδρίαση προσκεκλημένοι ήταν και εκπρόσωποι του Δήμου Ορχομενού, αρχής γενομένης από τον Δήμαρχο Ορχομενού και Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανου, του μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Δημοτικού Συμβούλου Ορχομενού κ. Γιάννη Τσιάμη, του Επικεφαλής της Μειοψηφίας κ. Κώστα Ξηρογιάννη, οι οποίοι τοποθετήθηκαν και στο μικρόφωνο (θα επανέλθουμε αναλυτικά με τις δηλώσεις τους*) ενώ παρόντες ήταν ακόμη ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, ο Γραμματέας του ΔΣ και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ορχομενός Πορεία με Αξιοπιστία» κ. Γιάννης Στεφανίδης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νταβαλούμης.
Ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο κ. Γιάννης Τσιάμης στην τοποθέτησή του είπε τα εξής - μεταξύ άλλων .... 

ενώ έκλεισε με τα παρακάτω λόγια... 

Στο σημειο αυτο, ας ακούσουμε την τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανου…

… καθώς και του Επικεφαλής της Μειοψηφίας κ. Κώστα Ξηρογιάννη για το μείζον αυτό θέμα στο χθεσινοβραδυνό ΔΣ του Δήμου Λεβαδεών…

 Μετά από όλη αυτή την μακρά συζήτηση, η ουσία… περιστράφηκε από πολλούς ομιλητές γύρω από την πρόταση για "ναι" στη φιλοξενία στην περιοχή μας , με ανθρώπινες συνθήκες και αναλογικά με την «δυναμική» των τοπικών μας κοινωνιών στις οποίες «μεταφυτεύονται», όχι δηλαδή 1000 ανθρώπους ανάμεσα σε μια πόλη 25.000 κατοίκων (όπως είναι η Λιβαδειά) και σε μια άλλη 7.000 κατοίκων (όπως είναι Ορχομενός), αλλά λιγότερους σε περισσότερα μέρη, προκειμένου να μην υπάρχει κανένας φόβος για αλλοίωση του πληθυσμού, καμιά έγνοια για δημιουργία γκέτο και αύξηση της εγκληματικότητας ή ο,τι άλλο μπορεί να προκύψει ανάμεσα σε ανθρώπους που ναι μεν θα έχουν τα απαραίτητα, αλλά θα παραμένουν ξεριζωμένοι σ` ένα νέο τόπο, με άλλες συνήθειες και άλλες παραστάσεις.



Ακόμη ακούστηκαν απόψεις, όπως αυτή του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς για διενέργεια δημοψηφίσματος ή ακόμη και διαδημοτικής συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους Λεβαδεών – Ορχομενού – Αλιάρτου / Θεσπιέων καθώς και για αναζήτηση και δέσμευση ανταποδοτικών για τις τοπικές κοινωνίες. Μεταξύ άλλων, το λόγο είχαν λάβει ακόμη εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Περγαντάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης και ο ... εκρηκτικός - όπως πάντα - πρώην Βουλευτής και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς κ. Γιάννης Σταθάς, που ανέβασε κι άλλο την ατμόσφαιρα - στην ήδη πολύ ζεστή αίθουσα - όταν συγκρούστηκε λεκτικά με την Πρόεδρο και τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βοιωτίας . 


Η Δήμαρχος κατέληξε την συζήτηση μια την παρότρυνση – για άλλη μια φορά - για συναινετική απόφαση με μια σειρά επιχειρήματα, επαναλαμβάνοντας την πρότασή της να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στο κτήριο του πρώην εκκοκκιστηρίου Καλαμπόκα (ιδιοκτησίας σήμερα της Eurobank) στην περιοχή του Σ.Σ. Λιβαδειάς (και όχι στον ιδιωτικό χώρο ιδιοκτησίας ΤΕΡΛΑΝΑ Α.Ε ) και με αριθμό φιλοξενίας… μέχρι 600 άτομα (αντί 1000 που ήταν η αρχική σκέψη) και να έχει ο Δήμος «το πάνω χέρι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρούσσαρης ζήτησε να φιλοξενηθεί στην περιοχή μας το πολύ 200 άτομα, ο κ. Ζιώγας επανέλαβε την επιθυμία του να μοιραστεί αναλογικά ο αριθμός των προσφύγων σ` όλους τους Δήμους με την συμβολή της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και φυσικά όχι στον συγκεκριμένο χώρο, με οργανωμένες πάντα υποδομές (π.χ. εγκατελελλήμενα ξενοδοχεία). 
Δημιουργία ανοικτών, προσωρινών χώρων φιλοξενίας με ευθύνη του κράτους και ανθρώπινες συνθήκες. Για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος να προβλέπεται ανάλογη ανταμοιβή πρότεινε – μεταξύ άλλων - η παράταξη του κ. Κοτσικώνα.  Μετά από τέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν συνολικά από όλες τις παρατάξεις, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να αρνηθεί την δημιουργία κέντρο μεταναστών στο κτήριο της πρώην Unicot .
Υπέρ να προταθεί το κτήριο ιδιοκτησίας της Eurobank – πρώην Καλαμπόκα για φιλοξενία έως 600 άτομα, όπως πρότεινε η Δήμαρχος, ψήφισε σύσσωμη η πλειοψηφία του ΔΣ και το θέμα πέρασε «κατά πλειοψηφία», σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 13 και τέλειωσε στις 14 Ιουλίου 2016.

*Το ORCHOMENOS PRESS ήταν και εκεί καταγράφοντας – πρωτίστως – τις απόψεις των εκπροσώπων και του δικού μας ΔΣ, καθώς – εάν το κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων δημιουργηθεί στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιβαδειάς – τότε τα 1000  ή 600 άτομα ευκολότερα θα προσεγγίζουν την πόλη του Ορχομενού, παρά της Λιβαδειάς!!! Θα επανέλθουμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια: