Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Αγιασμός – Εγκαίνια της υδροδότηση του Λουτσίου από νέα γεώτρηση

Το χρόνιο πρόβλημα της τοπικής κοινότητας του Λουτσίου


του Δήμου Ορχομενού, επιτέλους ανήκει στο παρελθόν.
          Είναι αυτονόητο σε όλους μας πως στην Ελλάδα του 21ο αιώνα, το δικαίωμα σε καθαρό πόσιμο νερό όλων των πολιτών είναι στοιχειώδες. Είναι όμως επίσης γνωστό πως υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη περιοχές της χώρας μας που στερούνται αυτό το δικαίωμα. Το χωριό του Λουτσίου και οι κάτοικοί του, που ομολογουμένως ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια, δεν ανήκει πλέον σ΄ αυτές τις περιοχές. Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2003 ο σημερινός Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, μετά από πολλές προσπάθειες και… γεωτρήσεις, ολοκληρώθηκε οριστικά το 2016, φέρνοντας σε κάθε σπίτι του χωριού άφθονο και απόλυτα υγιεινό νερό, από τη νέα γεώτρηση της Πολυγύρας.


          Για να γιορτάσουν αυτό το γεγονός, η πρόεδρος του Λουτσίου κα Λάμπη Βασιλείου-Γούση, το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουνίου 2016, στην κεντρική πλατεία του χωριού, είχε ετοιμάσει μια σεμνή αλλά όμορφη τελετή. Μια τελετή που ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσαν ο π. Ανδρέας Δάρρας, εφημέριος του χωριού, και ο π. Δοσίθεος εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας. Ακολούθως ο π. Ανδρέας εκ μέρους των κατοίκων του Λουτσίου, ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή που είχε στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την ασφαλή υδροδότηση του χωριού, επιβεβαιώνοντας έτσι την πεποίθηση πως στον Καλλικρατικό Δήμο Ορχομενού, όλοι οι δημότες και δημότισσες ανεξάρτητα από το αν κατοικούν σε μικρό χωριό ή πόλη, είναι ισότιμοι.
          Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ορχομενού που μεταξύ άλλων είπε: «Αγαπητοί κάτοικοι του Λουτσίου η Δημοτική Αρχή, η σημερινή αλλά και η προηγούμενη, αισθάνεται σήμερα ανακούφιση γιατί  λύσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε αυτό το τοπικό διαμέρισμα. Ταυτόχρονα αισθανόμαστε ικανοποίηση και ερχόμαστε να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας πούμε πως αυτό που κάναμε, το κάναμε γιατί το θέλαμε και το πιστεύαμε, αλλά ήταν και υποχρέωσή μας να το κάνουμε για την υγεία του χωριού. Όταν ανέλαβα για πρώτη φορά Δήμαρχος το 2003, έκανα μια εξέταση όλων των υδρευτικών γεωτρήσεων και διαπιστώσαμε πως το νερό του Λουτσίου είχε νιτρικά πάνω από το όριο. Τότε προβληματιστήκαμε, εντάξαμε έργο, χρηματοδοτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί γεώτρηση που οι ειδικοί επιστήμονες είχαν εξέτασει και μας διαβεβαίωσαν πως το νερό είναι κατάλληλο και επαρκές αν γίνει λογική χρήση. Το έργο αυτό δεν είχε αίσιο τέλος για λόγους που όλοι ξέρετε». Ο Δήμαρχος τελείωσε τη σύντομη ομιλία του αναφερόμενος στο ιστορικό των κατοπινών προσπαθειών  σε νέες γεωτρήσεις που θα εξασφάλιζαν υγιεινό νερό και στην ευτυχή σημερινή οριστική κατάληξη με τη νέα γεώτρηση στην περιοχή της Πολυγύρας.
          Κατόπιν πήρε το λόγο ο πρώην Δήμαρχος και σημερινός Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Ξηρογιάννης και ο πρώην πρόεδρος του Λουτσίου κ. Δημήτρης Αντωνίου, που κι αυτοί με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στο ιστορικό της προσπάθειας για την ασφαλή υδροδότηση του χωριού και ευχαρίστησαν τους ανθρώπους που βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή.

          Την τελετή έκλεισε η πρόεδρος του Λουτσίου κα Λάμπη Βασιλείου-Γούση που ευχαρίστησε κι αυτή με τη σειρά της όλους όσους συνέβαλαν στην πετυχημένη κατάληξη και προέτρεψε όλους τους παριστάμενους να περάσουν στον μπουφέ που είχε στηθεί στην πλατεία του χωριού με μεζέδες, τοπικές πίτες, κρασί, αναψυκτικά και γλυκά, όλα φτιαγμένα από τις κυρίες του χωριού.
          Εκτός από τον Δήμαρχο Ορχομενού και πρόεδρο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανο και την πρόεδρο του Λουτσίου κα Λάμπη Βασιλείου-Γούση, παρόντες στην τελετή ήταν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Νταβαλούμης και Αλέξανδρος Ζυγογιάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτριος Νίκας, Θανάσης Ρουμελιώτης, Γιάννης Φουρτάκας, Κώστας Ξηρογιάννης, Γιάννης Τσιάμης, Γιάννης Πούσιας και Παρασκευή Καράλη, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, ο διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Στάμος Μιχαλοστάμος, οι προϊστάμενοι των τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιώργος Στάμου και η κα Λεμονιά Σταματάκη και φυσικά οι κάτοικοι του χωριού. Όλοι πάντως τίμησαν με την παρουσία τους το σημαντικό αυτό έργο, γεύτηκαν τα νόστιμα κεράσματα και, ειδικά οι επισκέπτες, χάρηκαν και τη φυσική ομορφιά του χωριού στο ηλιόλουστο πρωινό.





Γραφείο Τύπου Δήμου Ορχομενού

Δεν υπάρχουν σχόλια: