Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Νέο "τελεσίγραφο" στον αγροτικό κόσμο της Π.Ε.Βοιωτίας - Ξεκάθαρη η Αντιπεριφερειάρχης όσον αφορά τους οφειλέτες: Θα τις αποστέλλουμε στη ΔΟΥ για είσπραξη!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί Αγρότες
Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας- Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, στην οποία ανατέθηκε με νόμο η διαχείριση της άρδευσης της Κωπαίδας,  μετά την κατάργηση, από την πολιτεία  του Οργανισμού Κωπαΐδας,   έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού των δομών και των υποδομών της Κωπαΐδας.
Είναι πλέον γεγονός ορατό σε όλους ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχει σχεδιάσει  και γίνονται,  για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, σημαντικά έργα και παρεμβάσεις  στις  υφιστάμενες σχεδόν κατεστραμμένες δομές για την διευκόλυνση της άρδευσης και την αντιπλημμυρική προστασία   (οδοποιία, καθαρισμός αρδευτικών διωρύγων και αυλάκων, Μέλανα Ποταμού, ηλεκτρονικά συστήματα φύλαξης των αντλιοστασίων κ.λ.π).   
Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε  ότι τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί ο καθαρισμός των βασικών αρδευτικών και αντιπλημμυρικών καναλιών της Κωπαίδας με Προϋπολογισμό 1,5 περίπου εκατ ευρώ και μάλιστα οι όποιες εκπτώσεις θα επαναπροκηρυχθούν για καθαρισμό του μεγαλύτερου μέρους των καναλιών. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούμε ότι από την επόμενη αρδευτική περίοδο και πριν από τον χειμώνα όλα τα βασικά κανάλια θα είναι καθαρά και  σε θέση αφ’ ενός να διοχετεύουν το νερό κοντά και δίπλα στις καλλιέργειες και αφ’ ετέρου να αποφεύγονται οι πλημμύρες.   Ομοίως η Περιφέρεια έχει εγκρίνει πιστώσεις 1.2 εκατ. ευρώ για Αγροτική Οδοποιία μέσα στην Κωπαίδα που προγραμματίζεται να  έχει ολοκληρωθείς  πριν από την αρδευτική περίοδο του 2017.
Παράλληλα, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο έχουμε  αναθέσει σε εξειδικευμένο Τεχνικό Σύμβουλο με μεγάλη εμπειρία στα αρδευτικά έργα, και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας την προετοιμασία  φακέλου  διεκδίκησης ειδικής μεγάλης χρηματοδότησης από το  Πρόγραμμα  Αγροτικής Ανάπτυξης τον Σεπτέμβρη, για τα σύγχρονα έργα που απαιτούνται, για την δημιουργία αποτελεσματικού κλειστού συστήματος άρδευσης και  διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Κωπαΐδα..
Πέραν αυτών όμως πραγματοποιούνται  κάθε μέρα   και μια σειρά μεγάλες δαπάνες για την ετήσια λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών της Κωπαίδας (βελτίωση οδικού δικτύου, διαχείριση άρδευσης, κλπ)_.
Ειδικά φέτος, λόγω της ανομβρίας, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το αντλιοστάσιο της Υλίκης και προγραμματίζεται για να τεθεί σε λειτουργία και το αντλιοστάσιο του  Μόρνου στις 10 Ιουνίου. Έτσι όμως όπως όλοι καταλαβαίνουν  οι δαπάνες ΔΕΗ των αντλιοστασίων εφέτος θα εκτοξευτούν,  για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες αρδευτικού νερού στην Κωπαίδα.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό το θέμα της εξόφλησης των τελών άρδευσης, που θα μας δώσουν την ευχέρεια χρηματοδότησης της συνεχούς αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών στην Κωπαίδα.  
Φίλοι αγρότες,  
Επειδή:
·       Αν και εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα παράτασης του χρόνου εξόφλησης και μέχρι στιγμής  έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους  μόλις το 50% των καλλιεργητών.
·       Είναι άδικο και  θέμα  ισονομίας και δικαιοσύνης μεταξύ των καλλιεργητών και ιδιαίτερα για όλους εκείνους τους αγρότες που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους ,
·       Από τα αρδευτικά τέλη χρηματοδοτείται η ομαλή και συνεχώς αναβαθμιζόμενη λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών άρδευσης της Κωπαίδας
Σας ενημερώνουμε πως είμαστε υποχρεωμένοι να  εφαρμόσουμε την  απόφαση 129/2015 του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (Κανονισμός Άρδευσης Κωπαιδικού Πεδίου) και  να αποστείλουμε όλες τις βεβαιωμένες οφειλές των ανταποδοτικών τελών Κωπαίδος στην αρμόδια ΔΟΥ  για είσπραξη.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΦΑΝΗ ΠΑΠΑΘΩΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: