Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Απάντησε σε Μπασιάκο για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις συντάξεις

Σε Ερώτησή του προς τη Βουλή, ο Βουλευτής Βοιωτίας Βαγγέλης Μπασιάκος, ζήτησε να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό για τις μεγάλες καθυστερήσεις έως και 33 μήνες στην έγκριση, απονομή και χορήγηση συντάξεων από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στη σχετική απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλλεγγύης κ. Πετρόπουλου, αναφέρονται τα εξής:
«Οι καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων αποτελούν συνέπεια αφενός της απότομης αύξησης των αιτήσεων προς συνταξιοδότηση την τελευταία πενταετία λόγω των διαρκών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές αποχωρήσεις των ασφαλισμένων, και αφετέρου της υφιστάμενης πολυνομίας και της έλλειψης προσωπικού, επαρκούς οργάνωσης, μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ασφαλιστικών οργανισμών. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.
Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων, δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες για ένταξη όλων των υφιστάμενων διατάξεων και λειτουργιών σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό φορέα, προκειμένου να εκλείψουν οι καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στην αλληλογραφία των Ταμείων. Για τον ίδιο λόγο επεξεργαζόμαστε την ενοποίηση των κανόνων της κοινωνικής ασφάλισης ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα της πολυνομίας και των αντιφατικών διατάξεων που προκαλούν επιπλέον προβλήματα κατά τον υπολογισμό των συντάξεων με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις κατά την απονομή τους.
Η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, είναι βασική συνιστώσα και καθοριστικό κριτήριο για την επιτάχυνση του νέου ασφαλιστικού συστήματος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: