Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Διπλάσια συνδεδεμένη στη βιομηχανική ντομάτα στα 55,8 ευρώ το στρέμμα

Διπλασιάζεται από την ενδεικτική τιμή των 28,6 ευρώ το στρέμμα, πιάνοντας τα 55,8 ευρώ, το ύψος της συνδεδεμένης στη βιομηχανική ντομάτα, σύμφωνα με σχετική απόφαση, η οποία έρχεται ως επακόλουθο της σοβαρής μείωσης των εκτάσεων αναφοράς που ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ανέρχονται στα 46.559 στρέμματα, σχεδόν τα μισά από την έκταση αναφοράς, όπως αυτή οριζόταν στην αρχική απόφαση, στα 90.800 στρέμματα.
Η έκδοση της απόφασης με το ύψος της ενίσχυσης ανοίγει το δρόμο και για την πληρωμή των δικαιούχων, η οποία εκτιμάται αρμοδίως ότι θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση καθόριζε για το 2015 συνολικό προϋπολογισμό στα 2,6 εκατ. ευρώ, με έκταση αναφοράς τα 90.800 στρέμματα και ενδεικτική τιμή στα 28,6 ευρώ το στρέμμα.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης: «Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της βιομηχανικής τομάτας για το έτος ενίσχυσης 2015, καθορίζεται στα 558,42 ευρώ ανά εκτάριο».
Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με την απόφαση, από τα εξής:
3. Το με αριθ. 71102/18-4-2016 έγγραφο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) με το οποίο κοινοποιήθηκαν οι επιλέξιμες για πληρωμή εκτάσεις του μέτρου ως 4.655,96 εκτάρια.
4. Την παρ. 2 του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 639/2014, όπου περιγράφονται οι επιλογές για τον υπολογισμό του ύψους του ανά μονάδα ποσού στήριξης των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Δεδομένου ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις υπολείπονται της έκτασης αναφοράς, το ύψος της ενίσχυσης μπορεί να υπολογιστεί ως ο λόγος του προϋπολογισμού για το έτος 2015 προς την επιλέξιμη έκταση. Η αύξηση του ύψους ενίσχυσης που προκύπτει σε σχέση με την ενδεικτική τιμή, δεν προκαλεί υπεραντιστάθμιση και μπορεί να αιτιολογηθεί σύμφωνα με το παρακάτω σημείο (5).
Σημειωτέον ότι η έκδοση της απόφασης ανοίγει το δρόμο και για την πληρωμή των δικαιούχων, η οποία εκτιμάται αρμοδίως ότι θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Βρείτε εδώ τις σχετικές αποφάσεις
από http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: