Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Βοιωτίας με αφορμή την ημέρα μνήμης – 19 Μαΐου – της γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου

Η 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου (1914-1923) αναγνωρίσθηκε,  ομόφωνα,  το  1994 από τη Βουλή των Ελλήνων:
1ο) Η αναγνώριση αυτή, παρά τη μακρόχρονη καθυστέρησή της, δικαιώνει ηθικά τον Ποντιακό Ελληνισμό και συνδέει το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική μνήμη και διαδρομή του.
2ο) Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί τώρα μια ώριμη, ιστορικά και πολιτικά, πράξη καθώς και μια συμβολή για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού στο μέλλον.
3ο) Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις των εθνικών ακρωτηριασμών σε Ιωνία (1922), Πόντο (1914-1923), Κωνσταντινούπολη (1955), Κύπρο (1974), επιβάλλουν στο σύγχρονο Ελληνισμό να επιλέξει το δρόμο της εθνικής μνήμης και της αυτόνομης δημιουργικής ανασύνθεσης.
                               
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βοιωτίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα και οι Ποντιακοί Σύλλογοι Βοιωτίας με αφορμή την ημέρα μνήμης – 19 Μαΐου – της γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: