Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Χέρι χέρι με τον επιχειρηματικό κόσμο θα «χτίσει» ο Μπακογιάννης τα Κέντρα Στήριξης Επιχειρηματικότητας

Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση με τους ανθρώπους της αγοράς, είχαν το πρωί της Τετάρτης, 3 Φεβρουαρίου 2016, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας & Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Δημήτριος Βουρδάνος, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ο Γιάννης Κούτσικος, Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ στη Στερεά Ελλάδα και ο Χρήστος Χρήστου, Ειδικός Αξιοποίησης Κοινοτικών Πόρων, με μια πλειάδα εκπροσώπων φορέων και συνδέσμων.




Συγκεκριμένα στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Κουδούνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας κ. Ευριπίδης Δοντάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Θανάσης Καλογρηάς, ο Δντης του Αιχμέα κ. Κώστας Σφουντούρης, εκπρόσωποι του ΤΕΕ Αν. Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωποι άλλων συλλογικών φορέων της περιοχής και φυσικά οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Βοιωτίας κκ. Γιάννης Περγαντάς, Γιάννης Ταγκαλέγκας μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος και Υγείας κκ. Χάρη Σανιδά και Κώστα Μπακομήτρο. Παρόντες ήταν ακόμη οι Δήμαρχοι Αλιάρτου - Θεσπιέων και Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, ο Αντιδήμαρχος Λεβαδεών κ. Τόλιας και ο Πρόεδρος του ΔΣ Ορχομενού κ. Ρόδης. 


Δεν μιζεριάζουμε, θα βρούμε λύσεις… το μήνυμα Μπακογιάννη


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, που παρουσίασε το σχέδιο της περιφέρειας για τα κέντρα, δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης: «Από το να κάνουμε διαπιστώσεις χωρίς να κινείται τίποτε στην αγορά, πήραμε πρωτοβουλία. Κάνουμε αυτό που, κατά την άποψή μου, πρέπει να κάνει και το κεντρικό κράτος. Ακούμε, συζητάμε και αντιδράμε άμεσα όλοι μαζί. Αν δεν κινηθεί το εμπόριο και οι επιχειρήσεις μας, δεν θα μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε από την κατάσταση που βιώνουμε».
Και συνέχισε: «Είναι καλό να έχεις σχέδιο για να αντιμετωπίσεις την τραγική κατάσταση στην αγορά, αλλά αν δεν μιλήσεις με τους ανθρώπους που καθημερινά βιώνουν την κατάσταση δεν... Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε με τους ανθρώπους της αγοράς για να τους στηρίξουμε όπως πρέπει. Χθες στην Χαλκίδα, σήμερα στην Λιβαδειά για τον ίδιο λόγο, για να μιλήσουμε με όλους τους ανθρώπους της αγοράς και να δημιουργήσουμε τα κέντρα στήριξης των επιχειρήσεων όλης της Στερεάς. Από τις πρώτες δύο ημέρες συζήτησης με όλους τους φορείς, σας λέω ότι αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε θα πετύχει! Γνωρίζοντας την κατάσταση της οικονομίας, δεν μιζεριάζουμε, θα βρούμε λύσεις και θα τη διορθώσουμε όσο μπορούμε» ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κ. Μπακογιάννης.


Συνέργειες ζήτησε ο Βουρδάνος…


«Στόχος είναι να καταγραφούν προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια μας, καθώς και να αναζητηθούν πιθανές συνέργειες για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και παραγωγικότητας αυτών» είπε – μεταξύ άλλων – στην εισήγησή του ο κ. Βουρδάνος. Και συνέχισε: «Στη προσπάθεια αυτή, επιθυμούμε να έχουμε συνοδοιπόρους τους επιχειρηματικούς φορείς
και τις δυναμικές επιχειρήσεις της περιοχής, γι’ αυτό και ζητάμε τη συμμετοχή και υποστήριξη σας. Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση στο νέο στοίχημα ανάπτυξης που θέτει η Περιφέρεια μας» κατέληξε.


«Το κλειδί» το έχει ο  Βοιωτός κ. Γιάννης Κούτσικος


Ανάμεσα στις τοποθετήσεις της ημέρας, παρέμβαση – επεξήγηση των όσων σχεδιάζονται από το σχετικό κονδύλι του ΕΣΠΑ, αξίζει να σημειώσουμε την ολοκληρωμένη πρόταση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από τον Προϊστάμενο της, τον Βοιωτικής καταγωγής κ. Γιάννη Κούτσικο. Έναν τεχνοκράτη που ορθώς ο Περιφερειάρχης και όλοι οι αιρετοί έχουν στην κυριολεξία «ρουφήξει», αφού διαθέτει και γνώσεις αλλά και ικανότητες πολλές, που απαιτείται στη θέση του. Ιδιαίτερα για τη Βοιωτία, η παρουσία του κ. Κούτσικου στη θέση αυτή, προσδίδει επιπλέον υπεραξία και τιμή για την περιοχή μας. Και σ` αυτή την προγραμματική περιόδο, του 2014 – 2020,  κυρίως του άξονα 3, ο κ. Κούτσικους είναι αναμφίβολα το «κλειδί» για να μπορέσουν οι ΟΤΑ και η Περιφέρειά μας να φτάσουν στους στόχους τους και να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.


Η έδρα στη Λιβαδειά ζήτησε ο Αγνιάδης…


Μετά τις τοποθετήσεις των προσώπων του πάνελ, ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις των προσώπων της αγοράς. Πρώτος έλαβε το λόγο ο έμπειρος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο οποίος χαιρέτισε θετικά την πρωτοβουλία, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να μην επαναληφθούν τα λάθη των προηγούμενων παρόμοιων πρωτοβουλιών, καυτηρίασε το κλείσιμο όλων των προηγούμενων δομών που πάλι είχαν στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβάθμισης του Επιμελητηριακού θεσμού που έρχεται να λειτουργήσει πάντοτε συμπληρωματικά ως προς τις πρωτοβουλίες του α και β βαθμού αυτοδιοίκησης και τέλος ζήτησε την συμμετοχή τους σε ο,τι σχεδιάζουν. Ακόμη ο κ. Αγνιάδης έκανε λόγο για την πολύτιμη εμπειρία των Επιμελητηρίων, ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία που φανερώνουν την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Βοιωτία και έκλεισε με την «απαίτηση» η έδρα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας για την Περιφέρεια Στερεάς να έρθει στη Βοιωτία και να είναι στη Λιβαδειά.
Ας τον ακούσουμε στην τοποθέτησή του…


Κοντά τους θετικά και οι Βιομήχανοι της Στερεάς


Θετικά εξ αρχής και σ` ο,τι έρχεται να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και τους επιχειρηματίες, στέκεται και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Ο δραστήριος και πανταχού παρών πρόεδρός του κ. Νίκος Κουδούνης, υπήρξε και σ` αυτή τη συνάντηση επί της ουσίας για εκείνα που οφείλει να δει η πολιτεία μαζί με την αιρετή περιφέρεια όσον αφορά τα συνολικά ζητήματα της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Κουδούνης αναφέρθηκε εν συντομία στις ανοικτές διεκδικήσεις του επιχειρηματικού κόσμου σήμερα, ζήτησε να «λύσει μερικά καθημερινά προβλήματα», όπως ένα δίκαιο φορολογικό και σταθερό περιβάλλον, χωρίς εκπλήξεις και διαρκές αλλαγές.
Ακόμη ο κ. Κουδούνης πρότεινε την δημιουργία από κοινού ενός δείκτη αξιολόγησης όλων αυτών των δομών και αναφέρθηκε στα εργαλεία που ήδη έχουν σχεδιαστεί από το Σ.Β.Σ.Ε. με πολύ χρόνο και κόπο, όπως είπε χαρακτηριστικά, όπως το ηλεκτρονικό επιχειρηματικό πάρκο, το ηλεκτρονικό μητρώο κ.α.  «Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να διαχυθεί πως τις επιχειρήσεις πως εδώ, στη Στερεά δηλαδή, κοιτάμε την πρόοδο των επιχειρήσεων, εδώ κοιτάμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να εμπεδώσουμε ένα υγιές κλίμα για την Στερεά. Την υποδεχόμαστε ευχαρίστως» είπε ο κ. Κουδούνης.
Ακόμη ο  Πρόεδρος του Σ.Β.Σ.Ε.  ζήτησε η παραγωγική τους συνεργασία να συνεχιστεί, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες για τις πρωτοβουλίες τους και δήλωσε πρόθυμος για παροχή βοήθειας στην κατεύθυνση της ορθής δημιουργίας των Κέντρων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στη Στερεά Ελλάδα.
Ας τον ακούσουμε στην τοποθέτησή του…


Στην πραγματική επιχειρηματικότητα το ενδιαφέρον ζήτησε ο Δοντάς



Την πλευρά της «βαριάς βιομηχανίας» μετέφερε στον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες τους και ο παριστάμενος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας κ. Ευριπίδης Δοντάς. «Η πιο «βαριά βιομηχανία» στη χώρα μας είναι η παραδοσιακή βιομηχανία, αυτή που ξέραμε και αυτή πρέπει να στηρίξουμε, την μεταποίηση και ο,τι παράγουμε» είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Δοντάς Και συνέχισε: «Το θετικό είναι πως και η Ε.Ε. με την υιοθέτηση του στόχου για 20% του ΑΕΠ κάθε χώρας, να προέρχεται από την βιομηχανία, πρέπει να μας δώσει και εμάς το ανάλογο μήνυμα και να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες μας με αυτά που παράγουμε, να σταματήσουμε τις εισαγωγές και ο,τι μπορεί να εξαχθεί, να προωθούμε τόσο από τη Βοιωτία όσο και από τη Στερεά Ελλάδα» ανέφερε ενώ εν συντομία εξήγησε πως η χώρα μας αδυνατεί να ανταπεξέρθει μέσω των μικρών επιχειρήσεων στις ανάγκες μιας παγκόσμιας αγοράς, ενισχύοντας τα επιχειρήματά του πως η μεγάλη επιχείρηση μπορεί να αντέξει και το κόστος των εξαγωγών και τις ανάγκες της αγοράς για ποσότητες και μεγάλα μεγέθη παραγγελιών. Γι` αυτό και τόνισε πως η μεγάλη επιχείρηση πρέπει να είναι η «αιχμή του δόρατος» και οι μικρές να λειτουργούν ως δορυφόροι, αλλά να επιβίώνουν με υγιής τρόπους και όχι συνεχώς με δεκανίκια και επιδοτήσεις,  συμπλήρωσε. Ακόμη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου της Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας μίλησε για το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας που παραμένει σταθερή τους διεκδίκηση, ένα μεγάλο αγκάθι στην παραγωγική μηχανή της χώρας, την υπερφορολόγηση από το κράτος πάνω στο σημερινό τιμολόγιο και τέλος καυτηρίασε την νοοτροπία των ΟΤΑ να μην παραμένουν «φιλικοί» απέναντι στην υποδοχή επενδύσεων, με υψηλά τέλη για τις επιχειρήσεις, χωρίς ανταπόδοση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Εμείς θέλουμε το ενδιαφέρον σας να στραφεί στην πραγματική επιχειρηματικότητα και εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας για όλους» ήταν η κατάληξη της τοποθέτησης του κ. Ευριπίδη Δοντά. 
Η διαβούλευση θα συνεχιστεί σε Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: