Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ανένδοτη η ΚΕΕ στις συγχωνεύσεις των Επιμελητηρίων – Ηγετικός ο ρόλος του Στεροελλαδίτη κ. Παν. Αγνιάδη στη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το φορολογικό θα απασχολήσουν τις εργασίες της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης. Οι εργασίες της συνέλευσης αποτελούν την τρίτη θεματική ενότητα του διήμερου συνεδρίου «Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα πάντα με το www.newsbeast.gr, o πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων της Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συνέντευξη, που παραχώρησε, επεσήμανε την αναγκαιότητα στήριξης του ιδιωτικού τομέα από την κυβέρνηση, διότι, όπως είπε «είναι ο μόνος πυλώνας που θα κρατήσει το οικοδόμημα της Οικονομίας. Χωρίς ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη ούτε να μειωθεί η ανεργία και μάλιστα με τη νεανική ανεργία, ειδικά στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία να έχει ξεπεράσει το 25%, και τη χώρα να κρατά τα σκήπτρα στον τομέα αυτό στην Ευρωζώνη των 28».

Για τις συγχωνεύσεις των επιμελητηρίων

«Από το 2013 η γενική συνέλευση των επιμελητηρίων έχει αποφανθεί ομοφώνως να παραμείνουν άθικτα και τα 59 επιμελητήρια. Κανέναν δεν συμφέρει η συρρίκνωση. Θα γίνει μεγάλη μάχη αν χρειαστεί. Όμως 59 ήταν τα επιμελητήρια και 59 θα μείνουν» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Για την υποχρεωτικότητα των συνδρομών

Για την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των μελών του επιμελητηρίου από 1-01-2015, ανέφερε: «Ο επιμελητηριακός θεσμός καλά κρατεί εδώ και 100 χρόνια χωρίς να εισπράττει τίποτα από τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνοντας προστιθέμενη αξία σε κάθε μικρή, μικρομεσαία ή μεγάλη επιχείρηση. Τα επιμελητήρια είναι η ομπρέλα της επιχειρηματικότητας. Εκπροσωπούν 765.000 επιχειρήσεις, ενώ έχουν ένα αξιόλογο εργαλείο, την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.)».
Tα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κ.Ε.Ε.Ε. θα είναι:
·         Ασφαλιστικό: πλαίσιο προτάσεων για την ριζική, αξιόπιστη και αποτελεσματική επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος.
·         Θέματα Φορολογικής Νομοθεσίας.
·         Αναθεώρηση Επιμελητηριακής Νομοθεσίας


Αξίζει να σημειωθεί πως ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας επιμελητηριακής νομοθεσίας παίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ως εκπρόσωπος από τους Επιμελητηριακούς στις διαβουλεύσεις που ολοκληρώνει αυτό τον καιρό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

Κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων

Παράλληλα, κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με στόχο την προώθηση των θέσεων του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου για μια ριζική, αξιόπιστη και αποτελεσματική επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μίχαλος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους άλλους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων. 
Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς εστιάζει σε μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να κινείται σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση και να συνδυάζεται με μεταρρυθμίσεις, τόσο στη φορολογία όσο και στην αγορά εργασίας. Ο κ. Μίχαλος τόνισε για μια ακόμη φορά ότι τα επιμελητήρια έχουν ήδη αποστείλει στην κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία οφείλει να αξιοποιήσει.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Κόλλιας επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει υπέρμετρες εισφορές που, σε συνδυασμό με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, απομειώνουν υπέρμετρα το εισόδημα των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Τόσο ο κ. Μίχαλος όσο και ο κ. Κόλλιας συμφώνησαν στο πλαίσιο που πρέπει να διέπει τη νέα ασφαλιστική νομοθεσία και από κοινού, συνεπικουρούμενοι και από τους άλλους επιστημονικούς φορείς, θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υιοθέτηση των προτάσεών τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: