Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ - Πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις γιατί η ΛΑΡΚΟ μαθηματικά θα κλείσει

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


  Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι ,

  Την Δευτέρα 08-02-2016 πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας με τους παρακάτω φορείς : Βουλευτές – Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Δήμάρχοι – Εργατικά Κέντρα – Ομοσπονδίες , με θέμα : « Πορεία ΛΑΡΚΟ» Α)  Αποκρατικοποίηση – Ξεπούλημα  -Τριχοτόμοση,  Β) Κρατικές ενισχύσεις,           Γ) Επιστροφή ΦΠΑ , Δ) Τιμολόγιο ΔΕΗ , Ε) Παλαιά ΛΑΡΚΟ.
   Για την Αποκρατικοποίηση – Ξεπούλημα - Τριχοτόμηση της ΛΑΡΚΟ είμαστε αντίθετοι σε οπουδήποτε σχέδια  απορρέουν από την απόφαση ΑΛΜΟΥΝΙΑ που έχουν έρθει πάλι στην επιφάνεια.    
   Για τις κρατικές ενισχύσεις , δεν τις αποδεχόμαστε γιατί από αυτά τα μέτρα που θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις έχουν γίνει οι πληρωμές ή εξυπηρετούνται από την ΛΑΡΚΟ όπως :

1.   Οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για τη σύναψη ομολογιακών δανείων από την τότε Αγροτική Τράπεζα (30 εκατομ. € το 2008 , το οποίο έχει αποπληρωθεί και 50 εκατ. € το 2011 , το οποίο εξυπηρετείται)

2.   Η εγγύηση του Δημοσίου για την έκδοση εγγυητικής επιστολής της Εθνικής Τράπεζας υπέρ της υπό εκκαθάριση ευρισκόμενης ΛΑΡΚΟ Α.Ε.Μ.Μ.Ε.Λ. σε εκτέλεση   δικαστικής απόφασης (10,8 εκ.€ περίπου το 2010 , το χρέος αποπληρώθηκε και η εγγυητική επιστολή επεστράφη ).

3.   Η συμμετοχή του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο στη διενεργηθείσα το 2009 αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ (45 εκ. € , είχε συμμετάσχει και ο μέτοχος Εθνική Τράπεζα).

 Στο θέμα αυτό χρειάζεται πολιτική απόφαση . Εδώ θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην κομισιόν και να τελειώνει το θέμα αυτό.

   Για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ΕΦΚ , η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην εταιρία με την επιστροφή των χρημάτων αυτών. Τα λεφτά αυτά είναι λεφτά της ΛΑΡΚΟ με συμψηφισμούς δεν λύνεται το πρόβλημα. Αυτή την στιγμή θα πρέπει να μπει ρευστό στα ταμεία της εταιρίας , γιατί οι τιμές του Ni συνεχίζουν να είναι σε χαμηλά επίπεδα.
   Για το τιμολόγιο της ΔΕΗ και εδώ η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει  λύση γιατί το  τιμολόγιο που πληρώνει η εταιρία είναι απαγορευτικό, δεν είναι  ανταγωνιστικό.          

Η ΡΑΕ εξέδωσε απόφαση υπέρ του Αλουμινίου της Ελλάδας που και η commission δεν την έλαβε σαν κρατική ενίσχυση, που δίνει τιμή περί των 44,00 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Όλες οι βιομηχανίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά    από την Κυβέρνηση.  
   Τελικά αυτό ποιον συμφέρει και  δεν το ακουμπά κανείς  που είναι το πιο σημαντικό και θα δώσει ανάσα και εξέλιξη στην εταιρία;  Είναι μείζον θέμα για την βιωσιμότητα της εταιρίας.
   Η Γαλλική κυβέρνηση έδωσε λύση σε μία χαλυβουργική εταιρία με ένα και μόνο νόμο. 

Είμαστε μέλος της Ε.Ε και χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστής απαιτούμε να έχουμε την  ίδια αντιμετώπιση και εμείς από την δικιά μας Κυβέρνηση.
   Ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που κάναμε μας είπε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην κυβέρνηση θα δώσει λύσεις άμεσα με ένα νόμο να τελειώσει μια για πάντα το αγκάθι που λέγεται ΔΕΗ και συγκεκριμένα μας είχε πει ότι ο ίδιος ο Μέτοχος δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται την εταιρία με τέτοιο τιμολόγιο.

   Για την παλαιά ΛΑΡΚΟ,  πολύ μεγάλο αγκάθι στην εταιρία γιατί εδώ και 30 χρόνια από την εκκαθάριση της εταιρίας δεν έχει αγγίξει κανένας και καμία κυβέρνηση το θέμα αυτό. Θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση και εδώ.

  Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι ,

  Στη ΣΥΣΚΕΨΗ παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ.  Σταϊκούρας  , Σαρακιώτης ,  Ακριώτης, Πρατσόλης , Λιβανίου , Θηβαίος.
  Ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλαδας κ. Μπακογιάννης.
  Οι Δήμαρχοι : Λοκρών Λιόλιος Νίκος –  Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος –
 Μεσσαπίας Ψαθάς.
 Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων : Λιβαδειάς Σταθάς , Θήβας Δημητρίου ,
 Χαλκίδας Μπασινάς το Ε.Κ. Λαμίας το εκπροσώπησε ο συνάδελφος Γιάννης Κούρος.
 ΟΜΕ: Φουρτάκας Γιάννης – ΠΟΕΜ: Δημητριάδης Θεόδωρος .

 Τα Σωματεία είχαν βγάλει από κοινού ΨΗΦΙΣΜΑ .
 Οι εργαζόμενοι θέλουμε τη στήριξη ΟΛΩΝ και κυρίως των κυβερνόντων , θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω , να δοθούν λύσεις για την βιωσιμότητα της Εταιρίας μας.
 Θα πρέπει κύριοι να καταλάβετε ότι αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις η ΛΑΡΚΟ μαθηματικά θα κλείσει.
 Ζητάμε από τους κυβερνητικούς βουλευτές να κλείσουν άμεσα συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό για τη ΛΑΡΚΟ.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ :


ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ     ΑΝΔΡΕΑΣ                  (Πρόεδρος ΣΕΛ- ΛΑΡΥΜΝΑ) : 6974263959
ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ        ΞΕΝΟΦΩΝ                 (Πρόεδρος Εύβοιας)
ΦΟΥΡΤΑΚΑΣ       ΙΩΑΝΝΗΣ                   (Πρόεδρος Αγίου Ιωάννη – Νέο Κόκκινο Θηβών)
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ  ΠΕΛΑΓΙΑ                   (Πρόεδρος Διοικητικών Υπαλλήλων Αθήνας)
ΖΗΝΔΡΟΣ              ΒΑΣΙΛΗΣ                   (Πρόεδρος Καστοριάς  & Σερβίων – Κοζάνης )

Δεν υπάρχουν σχόλια: