Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

«Για προσωρινή διοικητική πράξη» κάνει λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας που «ενοχοποιήθηκε» πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις»!!!

Διαστάσεις σ` όλο το εύρος της Αυτοδιοικητικής ζωής της Στερεάς Ελλάδας έχει λάβει από την αρχή της εβδομάδας, η δημοσιοποίηση πως η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς με απόφασή στις 28 Σεπτεμβρίου (6175/150449) της έχει «μπλοκάρει» το θέμα του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ακυρώνοντας τρεις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, με την αιτιολογία ότι «η υπόσταση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ των ΟΤΑ, πάσχει νομιμότητας».

Εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, πως η εν λόγω απόφαση έρχεται να οδηγήσει και τη Περιφέρειά μας στο «σημείο μηδέν» αλλά και να ξεσηκώσει μια σειρά από δημοσιεύματα που θέτουν και ευθύνες για τις εν λόγω πρωτοβουλίες ακόμη και στο επίπεδο των Αντιπεριφερειαρχών.  Η εν λόγω υπόθεση των στερεών αποβλήτων δεν αφορά μόνο το α` βαθμό της Αυτοδιοίκησης, αλλά – σύμφωνα και με δημοσιεύματα σε Φθιώτιδα και Βοιωτία – ευθύνες φέρει και η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, η οποία και ασφαλώς είχε απαντήσεις για όλους και για όλα.
Ουσιαστικά, η κα Παπαθωμά δέχθηκε σκληρότατη κριτική (σε βαθμό που «ζητούνταν» μέχρι και παραίτησή της «προκειμένου να διασωθεί το κύρος της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και του Φορέα Διαχείρισης!!!), για τη  στάση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεδομένου ότι η Αντιπεριφερειάρχης ενεπλάκη στην υπόθεση ΦΟΔΣΑ προσυπογράφοντας την συγχώνευσή τους, καθώς και για την υπόλοιπη διαδικασία που ακολουθήθηκε «με αποφάσεις επί αποφάσεων και ορθές επαναλήψεις επί ορθών επαναλήψεων».
Σε συνέχεια, όπως φυσικό, όλου αυτού του θορύβου, η κα Παπαθωμά υπεραμύνθηκε της στάσης της σε ότι αφορά τη υπόθεση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και με δηλώσεις της διευκρίνισε πως η εν λόγω απόφαση «έγινε μετά από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στην οποία προΐσταται ο κ. Καραΐσκος ο οποίος είναι και αναπληρωτής Περιφερειάρχης». Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια προσωρινή διοικητική πράξη που για συγκεκριμένους λόγους υγείας, έγινε καθαρά για την συγκεκριμένη στιγμή». Και πρόσθεσε: «Ενδελεχώς σαν υπηρεσία είδαμε το θέμα, απευθύναμε ερώτημα στη νομική υπηρεσία γιατί είμαστε αρμόδιοι γι αυτό και όχι αναρμόδιοι όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Άρα έπρεπε να επιλύσουμε το ζήτημα. Η νομική υπηρεσία μας απάντησε με σχετική γνωμοδότηση την οποία και κάνουμε χρήση στην συγκεκριμένη διοικητική απόφαση την οποία πήραμε και αναμένουμε την απάντηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σε περίπτωση που είναι αρνητική αυτομάτως θα γίνει ανάκληση της συγκριμένης διοικητικής πράξης και σε περίπτωση που είναι θετική θα συνεχίσει. Στο ενδιάμεσο όμως έπρεπε αυτά τα σκουπίδια κάπου να πάνε. Άρα αυτή είναι μια απόφαση που δεν υπεισέρχεται καθόλου σε θέματα νομιμότητα ς γιατί αυτό δεν είναι δικό μας θέμα αλλά υπεισέρχεται μόνο σε θέματα σκοπιμότητας που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία».
Σε οτι αφορά την απόφαση που εκδόθηκε τρείς φορές, με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, σε διαφορετικές ημερομηνίες και δύο ορθές επαναλήψεις σημείωσε: «Εγώ για να είμαι ειλικρινής έχοντας λάβει και την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας είχα υπογράψει από τις 28, έλεγα οτι κάποια στιγμή θα το σηκώσω μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Τώρα αν η υπηρεσία έστειλε με άλλο αριθμό πρωτοκόλλου δεν νομίζω… είναι θέματα μηδαμινά αυτά. Η ουσία είναι άλλη. Η ουσία είναι οτι υπογράφηκε μια προσωρινή διοικητική πράξη που έχει προσωρινό χαρακτήρα για να διαχειριστεί αυτή και μονό τη στιγμή τα σκουπίδια». Σε οτι αφορά την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας την οποία η κ. Παπαθωμά επικαλείται στην απόφασή της και αναφέρει μεταξύ άλλων: «…η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Νομικής Υπηρεσία της δεν έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί και να εξετάσει τα Τέλος, ρωτήσαμε την κα Παπαθωμά σχετικά με τα δημοσιεύματα που «ζητούν» μέχρι και την παραίτησή της, η οποία μας πρόσθεσε: «Δεν απαντώ στον κίντρινο Τύπο, αλλά μόνο στην ουσία», κλείνοντας το θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: