Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ο Ορχομένιος Aργύρης Πολίτης: Καινοτόμος βιολόγος στο King's College

Ο Αργύρης Πολίτης είναι λέκτορας της Βιολογίας Χημικών Συστημάτων στο King’s College στο Λονδίνο.
Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;
Νιώθω υπερήφανος όταν συναντώ επιτυχημένους Ελληνες του εξωτερικού σε οποιονδήποτε τομέα ενδιαφέροντος.
Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;
Μου έμαθε να είμαι ανεξάρτητος και να εργάζομαι με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;
Τον πλουραλισμό στη μόρφωση. Εκτός από την εξαιρετική θετική παιδεία, μας δίδαξε την ομηρική ποίηση, όπως και την αρχαία τραγωδία και κωμωδία.
Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;
Υπερέχουμε στον τρόπο που προσεγγίζουμε τους ανθρώπους, στην αμεσότητα της έκφρασης. Υστερούμε στο συναισθηματισμό μας, που πολλές φορές μας οδηγεί να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις χωρίς λογική.
Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;
Δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον το οποίο θα προσφέρει τις συνθήκες εκείνες στους πανεπιστημιακούς δάσκαλους και φοιτητές ώστε να προοδεύσουν και να αριστεύσουν. Ειδικότερα για τους φοιτητές, οι οποίοι είναι οι μελλοντικοί ηγέτες, αυτό αποτελεί σημαντική παράμετρο για το μέλλον τους και το ελληνικό πανεπιστήμιο οφείλει να τους το εξασφαλίσει.
Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;
Η απάντηση είναι σχετικά απλή: θα τοποθετούσα τους καλύτερους στις θέσεις αποφάσεων και ευθύνης. Αυτοί, με τη στήριξη του κράτους αλλά και συνεχή αξιολόγηση, θα έδιναν ώθηση στην παιδεία, ενδυναμώνοντας την ευγενή άμιλλα, την αξιοκρατία και τον ανταγωνισμό. Προτεραιότητα επίσης θα πρέπει να είναι η καινοτομία και η ανάπτυξη, πρωτίστως προερχόμενες από τους νέους.
Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;
Σε όλους αυτούς τους Ελληνες οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες καινοτομούν στην επιχειρηματικότητα, διαπρέπουν στις επιστήμες και τα γράμματα και διακρίνονται στον αθλητισμό και στις τέχνες.
Τι ουσιαστικό μπορεί να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;
Να μοιραστούμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας συμμετέχοντας ενεργά στην αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ερευνητικών συνεργασιών, αξιολόγησης προγραμμάτων και στρατηγικού σχεδιασμού των πανεπιστημίων γενικότερα.
Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;
Να παραμείνει στις επάλξεις του «αγώνα» και να παλέψει. Να επενδύει συνεχώς στη μόρφωση των φοιτητών, να ανταμείβει και να βοηθάει τους καλύτερους εξ αυτών.
Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση - και ποιο είναι;
Ισως να βγήκε κάτι, ή τουλάχιστον πιστεύω ότι θα βγει, και αυτό είναι η αυτοκριτική και επαναξιολόγηση των κοινωνικών αξιών και δομών.
Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;
Με την προϋπόθεση ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο θα στραφεί στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Αυτό ίσως θα μου έδινε τη δυνατότητα να είμαι τόσο παραγωγικός και αποτελεσματικός όσο και στο εξωτερικό.
Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;
Τον ελληνικό καφέ.
Ο Ελληνας ήρωάς σας.
Ο Γεώργιος Παπανικολάου.
Παιχνίδι με τις λέξεις
Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Τη θάλασσα.
Το πρόσωπο που νοσταλγώ.
Την οικογένειά μου και τους φίλους μου.
Η γεύση που συχνά ανακαλώ.
Σαρδέλες Λέσβου.
Η πιο ελληνική μου λέξη.
Λεβεντιά.
Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα.
Ελιές Λακωνίας.
Σταθμοί στη ζωή του
1977: Γεννήθηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας.
2001: Αποφοιτά από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
2008: Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Cambridge και μετέπειτα στο Oxford της Μεγάλης Βρετανίας, όπου εργάζεται με την Dame Carol Robinson
2013: Εναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου του στο King’s College London. Η έρευνά του εστιάζεται στον προσδιορισμό της τρισδιάστατης δομής των πρωτεϊνικών συμπλοκών με πειραματικές κι υπολογιστικές μεθόδους δομικής βιολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μοντέρνων τεχνικών φασματομετρίας μάζας και στην ανάπτυξη υπολογιστικών αλγορίθμων για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Πηγή http://www.kathimerini.gr 
Περιοδικό "Κ"http://www.kathimerini.gr/828267/article/proswpa/synentey3eis/argyrhs-poliths-kainotomos-viologos-sto-kings-college

Δεν υπάρχουν σχόλια: