Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Στα 22.800 ευρώ περίπου η συμμετοχή του Δήμου Ορχομενού στο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ για το 2015

Με την υπ’ αρ. 29/2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, τροποποιήθηκε η υπ’ αρ. 8/2015 απόφασή του, που αφορούσε το ποσό της ετήσιας εισφοράς του 2015 των Δήμων Μελών (μετόχων) προς το Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α. σε εφαρμογή του αρ. 5 της ΚΥΑ 2527/2009 του αρ. 9 του ν.3854/14 και του αρ. 17β του ν. 4071/12, η οποία σας είχε κοινοποιηθεί με το υπ’ αρ. 78/07-05-2015 έγγραφο του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ.  
Η ετήσια εισφορά αναμορφώθηκε-τροποποιήθηκε, προκειμένου σε συνέχεια της δρομολογημένης έως το τέλος Αυγούστου 2015 προαιρετικής συγχώνευσης των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, να μπορέσει ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για τη λειτουργία των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που θα πρέπει να διαχειριστεί από αρχές Σεπτεμβρίου.  Συγκεκριμένα ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ σε συνέχεια των αποφάσεων των Διοικητικών Οργάνων των υφιστάμενων ΦοΔΣΑ εκτός από την αρμοδιότητα του σχεδιασμού των έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (αρ. 35 του ν.4042/12), αναλαμβάνει από αρχές Σεπτεμβρίου, και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων  της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Ανατολικής Βοιωτίας (ΧΥΤΑ Ιστιαίας, Χαλκίδας Λαμίας και Θήβας) και την εξυπηρέτηση των  Δήμων  της Περιφέρειας που εναποθέτουν τα απορρίμματα τους στις εγκαταστάσεις αυτές. Με βάση όλα τα παραπάνω και όσα ορίζονται στην απόφαση 29/2015 το ακριβές ποσό της ετήσιας εισφοράς που θα πρέπει να καταβάλλουν οι Δήμοι στο Περιφερειακό ΦοΔΣΑ για το 2015 αναφέρεται στην στήλη (Α) του συνημμένου πίνακα. Επίσης το αναμορφωμένο ποσό της ετήσιας εισφοράς των Δήμων προς τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ, θα τιμολογηθεί με βάση όσα αναφέρονται στις υπόλοιπες στήλες του συνημμένου πίνακα στις οποίες λήφθηκε υπόψη η συγχώνευση που θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Αυγούστου 2015 και τα προβλεπόμενα στο αρ. 9 του ν.3854/10, θα γίνει αναλογικά στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα η τιμολόγηση του τρίτου τριμήνου (που αφορά την περίοδο από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο) για τους Δήμους που θα έχουν αύξηση της εισφοράς τους λόγω των υπηρεσιών που θα τους προσφέρονται μετά την συγχώνευση από το Περιφερειακό ΦοΔΣΑ, θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2015. 
Η τιμολόγηση του τέταρτου τριμήνου 2015 θα γίνει, όπως προβλέπεται και στο αρ. 9 του ν.3854/10, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.  Το επιπλέον ποσό της εισφοράς του 2015 που προκύπτει για τους Δήμους που θα εξυπηρετούνται μόνο από τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, έχει αναλογικά μεριστεί κατά ένα τέταρτο (1/4) στο τρίτο τρίμηνο για την εξυπηρέτηση τους στο μήνα Σεπτέμβριο και τα υπόλοιπα (3/4) στο τέταρτο τρίμηνο για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2015.  Σημειώνεται ότι, οι Δήμοι που δεν εξυπηρετούνται από τα έργα των οποίων τη διαχείριση αναλαμβάνει από αρχές Σεπτεμβρίου ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ, ή δεν τους παρέχεται κάποια επιπλέον υπηρεσία από τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ, (δηλαδή για τους Δήμους Δομοκού, Σκύρου, Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου), δεν υπάρχει μεταβολή στο τελικό ποσό της εισφοράς τους και στο τρόπο καταβολής τους-τιμολόγησης σε σχέση με αυτή που είχε οριστεί με την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ (8/2015). Σας γνωρίζουμε επίσης ότι, στα ποσά αυτά της αναμορφωμένης ετήσιας εισφοράς 2015 συμπεριλαμβάνεται και ο αναλογούν ΦΠΑ, ο οποίος από 20 Ιουλίου 2015 σε εφαρμογή του ν.4335/2015 και της ΠΟΛ. 1160/17-7-2015 διαμορφώθηκε από το 13% στο 23% για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων των ΦοΔΣΑ ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους.  Εξαιτίας αυτής της αλλαγής στο ΦΠΑ δημιουργείται ένα επιπλέον πρόσθετο κόστος στους ΦοΔΣΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και την έναρξη λειτουργίας των έργων μέσω του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, οι Δήμοι δεν θα καταβάλλουν πλέον εισφορές ή τέλος, στους ΦοΔΣΑ ή Δήμους που είχαν την ευθύνη λειτουργίας των προαναφερόμενων έργων διαχείρισης απορριμμάτων, που αναλαμβάνει πλέον ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ από αρχές Σεπτεμβρίου.  Για την κατάθεση των οφειλομένων καθώς και για την τυχόν τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου που θα προκύψει από την τροποποίηση της ετήσιας εισφοράς 2015, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 29/2015 απόφαση του Δ.Σ. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, ισχύουν όσα σας είχαν επισημανθεί και στην υπ’ αρ. 78/07-05-2015 επιστολή του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ.  Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου, να ληφθεί υπόψη ότι από την ημερομηνία συγχώνευσης και μετά, ο Δήμος που εξυπηρετείται από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις (ΧΥΤΑ Ιστιαίας, Χαλκίδας Λαμίας και Θήβας) θα καταβάλει εισφορά για την διαχείριση των απορριμμάτων του μόνο στο Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και όχι στους επιμέρους ΦοΔΣΑ που συγχωνεύονται σε αυτόν ή στους Δήμους που είχαν αναλάβει την λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών.  Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πρόσθετη πληροφορία θα είμαστε στη διάθεσή σας.  

Με εκτίμηση                                       

 Ο Πρόεδρος  
Νικόλαος Σταυρογιάννης                  

Δήμαρχος Λαμιέων   

* Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Ορχομενού θα επιβαρυνθεί με το ακριβές ποσό των 22.775,99 , το οποίο θα κατανεμηθεί για το 2015 σε  9.416,22 για το α` και β` τρίμηνο, 3.339,94 για το γ` τρίμηνο και 10.019,83 για το δ` τρίμηνο του 2015, ποσό που σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα αντιστοιχεί στην μικρότερη συμμετοχή απ` όλη τη Στερεά Ελλάδα, δηλαδή τους Δήμους που συμμετάσχουν στον εν λόγο φορέα διαχείρισης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: