Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Οι θέσεις του Σ.Β.Σ.Ε. για τη λεκάνη του Ασωπού

Του Νίκου Κουδούνη*

·       Υποδομές άμεσης εκτέλεσης
      Να αποκτήσει επιτέλους η περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού την από χρόνια διεκδικούμενη ΚΜΑ (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων)
      Να αποκτήσουν επιτέλους οι Επιχειρήσεις της Περιφέρειας διέξοδο για τα στερεά τους απόβλητα.
      Να επισπευσθούν οι διαδικασίες αναθέσεων και έργων υδροδότησης των οικισμών και της Βιομηχανίας

·       Χωροθέτηση Εξυγίανση ΑΒΣ

      Να γίνει αποδεκτή η αναγκαιότητα ίδρυσης ΕΠΕ (Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης) Οινοφύτων-Σχηματαρίου προκειμένου:


      Να γίνει οριοθέτηση της ΑΒΣ (Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης) Οινοφύτων-Σχηματαρίου που θα επιτρέψει τη χωροταξική οργάνωση και θα ορίσει τη χρήση γης
      Σήμερα έχουμε εκτός σχεδίου δόμηση ,δεν έχουμε χρήσεις  γης.
      Έχουμε διάσπαρτα βιομηχανικά γήπεδα περιβαλλόμενα από εκτάσεις με γεωργική χρήση, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την οποιαδήποτε επέκταση και ανάπτυξη.
      Θα εγκατασταθούν νέες επιχειρήσεις που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας.
      Θα αναπτυχθούν συνέργειες , Πολλαπλάσιο  ΑΕΠ και νέες θέσεις εργασίας.
      Τέλος θα υπάρξει αποτελεσματικότερη περιβαλλοντική διαχείριση.

·       Αναπτυξιακή Προοπτική περιοχής
Δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ στην προοπτική ανάπτυξης της περιοχής.
Όλα όσα σας προανέφερα συνιστούν προαπαιτούμενα για την επιβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.
ΟΙ επιχειρήσεις μας κοιτάζουν πίσω, και αναρωτιούνται για το αν τελικά το μεγάλο κακό τέλειωσε .
Διέρχονται τον πέμπτο χρόνο που μετράνε τις απώλειες που άφησε η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και αναζητούν την λύση ανάκαμψης.
 Στο διάστημα αυτό αναγκασθήκανε να απολύσουν και συνεχίζουν να απολύουν το προσωπικό τους, υπέστησαν μείωση του κύκλου εργασιών τους σε ποσοστό πάνω από 35%.
 Σήμερα η ύφεση προβλέπεται στο 4%, η ανεργία παραμένει στο 26,5%.
Το ΑΕΠ συρρικνώνεται διαρκώς.
Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις , ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας που αποτελούν στοιχεία βελτίωσης του ΑΕΠ.
Το μέγα ερώτημα είναι ποίοι και που μπορούν να είναι οι «Επενδυτές της επόμενης ημέρας»??
Στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου δραστηριοποιούνται περί τις 380 μικρές και μεσαίες. εταιρίες και μεταξύ αυτών περί τις 15 έντονου εξαγωγικού προσανατολισμού που αντιπροσωπεύουν το 15% των Ελληνικών εξαγωγών πλην πετρελαιοειδών και συμβάλουν στην διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά 3%.
Ωστόσο σήμερα, η κρίση, η συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς αυξημένα κόστη ενέργειας η περιορισμένη χρηματοδότηση και το υψηλό κόστος της, έχουν οδηγήσει την Βοιωτία σε μαρασμό.
Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις εργασίες τους ή έχουν κλείσει οριστικά. Πολλές από αυτές έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους σε όμορες χώρες των Βαλκανίων. Κατά την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, έχουν χαθεί επενδύσεις πάνω από €150 εκατ. και πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας.
Οι έντονοι προβληματισμοί και οι έκδηλες ανησυχίες των βιομηχανιών μελών του Συνδέσμου μας για την τύχη της περιοχής μας, στην πραγματικότητα μεταφράζονται σε πεποίθηση ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω μαρασμό, τεχνολογική απαξίωση και αποβιομηχάνιση του Νομού.
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας που ανήλθε κατά το 2013 για το σύνολο της Στερεάς Ελλάδας σε ποσοστό 28% έναντι 10,7% το 2009 (Πηγή ΕΛΣΤΑΤ 2013). Σε κατακόρυφο περιορισμό της Προστιθεμένης αξίας και των εξαγωγών του Νομού. Σε περαιτέρω επιδείνωση της πληθυσμιακής εξέλιξης της Περιφέρειας (Μείωση στη δεκαετία κατά 9,66% έναντι 1,61 στο σύνολο της επικράτειας), σε συνδυασμό με την ταχύτερη πληθυσμιακή γήρανση ( 163,2 ηλικιωμένοι ανά 100 παιδιά, έναντι 137 ανά 100 παιδιά σε επίπεδο χώρας).
Σήμερα που η Οικονομία διέρχεται σοβαρή κρίση, ο πυλώνας Βιομηχανία ο οποίος συμμετέχει στην διαμόρφωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 8-9% με μέσο όρο ΕΕ 15% και στόχο 20% χρειάζεται περισσότερο από ποτέ στήριξη σε επίπεδο κινήτρων και υποδομών.
Πώς θα επιβιώσει σήμερα η επιχείρηση που καλείται να καταβάλλει εξοντωτικά ποσά για να μεταφέρει τα απόβλητά της στο εξωτερικό;
Χωρίς περιβαλλοντικές υποδομές δεν είναι δυνατή ούτε η επιβίωση των υφισταμένων επιχειρήσεων ούτε η δημιουργία χώρων και περιοχών υποδοχής νέων άμεσων επενδύσεων στον τομέα της Βιομηχανίας, πρόβλημα που και παλαιότερα έχουμε επισημάνει.
 Πείτε ότι εμφανίζεται ο επίδοξος επενδυτής και ζητά από την Πολιτεία, από την Περιφέρεια ή από τον Δήμο να του υποδείξουν ένα χώρο να εγκατασταθεί.
Υπάρχουν, στην περιοχή, οργανωμένοι χώροι υποδοχής νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων; Όχι.
Ποία θα είναι η συνέχεια ; ή δεν θα κάνει την επένδυση, ή θα αναζητήσει ένα φθηνό γεωτεμάχιο για να μπει έτσι στη χωρίς τελειωμό βάσανο των διαδικασιών της αδειοδότησης του, της εμπλοκής του σε πιθανή περιβαλλοντική αταξία και της προφανούς συμμετοχής του στην περαιτέρω, μη ανεκτής πλέον άτακτης και μη χωροθετημένης διασποράς παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Κανείς δεν θα επιχειρήσει, αν προηγουμένως δεν υπάρξουν αναπτυξιακά κίνητρα, κατεξοχήν θεσμικά, αξιόπιστη Διοικητική πρακτική, και ότι άλλο συνθέτει και διαμορφώνει το επιχειρηματικό κλίμα.
Κανείς δεν πιστεύει ότι θα δούμε επενδύσεις αν δεν δούμε προηγουμένως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. 
Δεν είναι σκοπός μου να επεκταθώ περισσότερο το έχω κάνη σε πολλές άλλες ευκαιρίες.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την υλοποίηση της πολύ σημαντικής εξαγγελίας του κυρίου Περιφερειάρχη για σύσταση ομάδας κατάρτισης πρότασης προς την πολιτική ηγεσία, για ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου  Οινοφύτων- Σχηματαρίου στο Πλαίσιο των διατάξεων του Ν.3982/11.

*Παρέμβαση από τον κ. Νίκο Κουδούνη, Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας στην πρόσφατη  συνάντηση εργασίας, με θέμα «ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LIFE+ CHARM που έγινε στο Διοικητήριο Βοιωτίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: