Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

«Να είστε σίγουροι πως θα είμαστε έτοιμοι» το μήνυμα Υπερήφανου στον Περιφερειάρχη εν όψει της διαμόρφωσης του νέου ΕΣΠΑ

Σε μια σειρά απαντήσεων γύρω από το νέο ΕΣΠΑ (2014 – 2020) καθώς και για την προετοιμασία του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απαντά – όπως έκανε και στην αρχή της εβδομάδας στο Δήμο Ορχομενό – ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Κύκλο διαλόγου, λοιπόν, με όλους τους Δήμους της Στερεάς έχει ανοίξει ο Περιφερειάρχης κ.  Κώστας Μπακογιάννης προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση πόρων από το νέο ΈΣΠΑ αλλά και τα έργα που θα προκριθούν προς κατασκευή να ικανοποιούν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Στην αρχή της εβδομάδας ήταν στο Δήμο Ορχομενού συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη κα Φανή Παπαθωμά
τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χάρη Σανιδά, τους Περιφερειακούς Συμβούλους κκ. Περγαντά και Ταγκαλέγκα αλλά και τους εκπροσώπους της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής κκ. Κούτσικο και Κόρκο, οι παράγοντες της Περιφέρειας μας ουσιαστικά ανέλυσαν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι τοπικές κοινωνίες προκειμένου να απορροφήσουν πόρους έως το τέλος αυτής της θητείας.


Λουκάς Υπερήφανος: «Να είστε σίγουροι πως θα είμαστε έτοιμοι»

 Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ορχομενού και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη και την ομάδα εργασίας στην πόλη μας θέτοντας εξ` αρχής δύο κορυφαία ζητήματα: Την Κωπαϊδα και τους Αρχαιολογικούς μας θησαυρούς.
Στον χαιρετισμό του ο έμπειρος κ. Υπερήφανος ευχαρίστησε αρχικά τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες τους για την μέχρι σήμερα αγαστή τους συνεργασία και τόνισε για άλλη μια φορά πως θα είναι δίπλα τους σ`  ο,τι χρειαστεί για το καλό της Περιφέρειάς μας.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην δυναμική που έχει αναπτύξει ο κ. Μπακογιάννης συνολικά, τον χαρακτήρισε «περιφερειάρχη των έργων» και του δήλωσε πως από τη μεριά του Δήμου Ορχομενού, σχεδιάζονται όλα ώστε να «είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή», όπως είπε ο Δήμαρχος Ορχομενού.  Κι` αυτό, γιατί όπως σχολίασε θετικά ο Δήμαρχος, είναι πολύ σπουδαίο ότι δίνεται από νωρίς το πλάνο του σχεδιασμού από την Περιφέρεια και έτσι ο προγραμματισμός δεν γίνεται να αποτύχει.


Είμαστε εδώ για να πετύχουμε… τόνισε ο Περιφεριεάρχης

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία που του παρέχει ο Δήμος Ορχομενού καθώς και προσωπικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ σε περιφερειακό επίπεδο και τόνισε τα δύο βασικά «κλειδιά» για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ τη νέα Προγραμματική Περίοδο έως το 2020: Ετοιμότητα από πλευράς Δήμων και έργα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών!
«Στόχος μας είναι η απορροφητικότητα στο 100%. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι θέμα ποιότητας έργων και δυστυχώς παρ` όλα τα προηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα  που έχουν περάσει,  δεν έχουν γίνει ακόμη πολλά. Εμείς θέλουμε αυτή την προγραμματική περίοδο  τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.
Στην συνέχεια το λόγο είχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι κκ. Κούτσικος και Κόρκος, ο μεν πρώτος για να παρουσιάσει αναλυτικά τη φιλοσοφία του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και ο δεύτερος για να μιλήσει με λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας γι` αυτή την 5ετή θητεία.


Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα…

Όπως και σ` άλλες περιοχές που έχει ήδη επισκεφθεί ο Περιφερειάρχης με τους συνεργάτες του, έτσι και στη Βοιωτία, ο κ. Μπακογιάννης έμεινε ως το τέλος απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που του είχαν τεθεί από τα δημοτικά συμβούλια και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών. Στον Ορχομενό και μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις του για το σχέδιο δράσης ή master plan για το κωπαϊδικό πεδίο, ο Περιφερειάρχης και πάλι «βομβαρδίστηκε» από ερωτήσεις για την πορεία των έργων, την αλλαγή που έχει επέλθει με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Π.Ε. Βοιωτίας και φυσικά για τον εκκαθαριστή που ακόμη – δυστυχώς – δεν έχει μπει, ανεβάζοντας την αγωνία εκείνων που θέλουν να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους ή και ακόμη να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες.
Όσον αφορά, δε, την πληρωμή των υποχρεώσεων των αγροτών, ο Περιφερειάρχης είπε χαρακτηριστικά: «Απευθύνω έκκληση και παρακαλώ τους αγρότες μας να πληρώσουν τα ανταποδοτικά!».
«Η αγροτική γη είναι η καρδιά του Δήμου σας και η ψυχή του οι αρχαιότητές του» είπε εν κατακλείδι ο Περιφερειάρχης, δίνοντας και τον τόνο του προσωπικού του πλέον ενδιαφέροντος για την περιοχή του Δήμου Ορχομενού, αφού το μέλλον είναι και στα δύο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ορχομενό, «καρδιά της πολιτιστικής διαδρομής Ερέτρια, Ορχομενός, Δελφοί»



Δεν υπάρχουν σχόλια: