Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Παντελής Φραγκούλης στο CRASHonline: «Δεν παραβιάζεται με τίποτα η θύρα στο πιλοτήριο αεροσκάφους»

Αναπάντητα παραμένουν πολλά από τα ερωτήματα σχετικά με την αεροπορική τραγωδία στις Γαλλικές άλπεις στην οποία έχασαν την ζωή τους 150 άνθρωποι. Ο έμπειρος Βοιωτός πιλότος και πραγματογνώμονας Παντελής Φραγκούλης με δηλώσεις του στο crashonline.gr έδωσε την δική του εκτίμηση σχετικά με την πτώση του μοιραίου Airbus της Germanwings.

Αναφορικά με τα μέχρι τώρα δεδομένα και ειδικότερα στο ερώτημα αν μπορεί να παραβιαστεί η θύρα του πιλοτηρίου ανέφερε:

«Η θύρα αυτή δεν μπορεί να παραβιαστεί με τίποτα. Άρα λοιπόν η όποια προσπάθεια του ενός εκ των δύο πιλότων για να μπορέσει να παραβιάσει ή να σπάσει την θύρα αυτή ήταν ήδη καταδικασμένη. Αλλά νομίζω και το θεωρώ δεδομένο ότι αυτό το ήξεραν όλοι οι πιλότοι και το ξέρουν όλοι οι πιλότοι.»

Σχετικά με τον χρόνο που έχει στην διάθεσή του ένας πιλότος για να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» την συγκεκριμένη θύρα, ο κ. Φραγκούλης επισήμανε:

«Ο κάθε πιλότος-χειριστής του αεροσκάφους έχει στην διάθεσή του 30 δευτερόλεπτα για να μπορέσει να ξεκλειδώσει αυτή την θύρα με τον κωδικό που έχει στην διάθεσή του.»

Καταλήγοντας, ο κ. Φραγκούλης σχετικά με την αιτία από την οποία μπορεί να έχασε τις αισθήσεις του ο ένας από τους δύο χειριστές του μοιραίου αεροσκάφους τόνισε:

«Από μια μικρή ρωγμή είναι δύσκολο να χάσει τις αισθήσεις του κυβερνήτης αεροσκάφους. Ενδεχομένως εκείνη την στιγμή να αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ίσως να έπαθε έμφραγμα. Όλα όμως τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση μέσα από τα στοιχεία που πρόκειται να φανερώσουν τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους.»

Ρεπορτάζ Φώτης Κατσούφης

Δεν υπάρχουν σχόλια: