Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Κωπαΐδα, το μεγάλο στοίχημα.

 Στην πεδιάδα, η οποία δημιουργήθηκε από την αποξήρανση της ομώνυμης λίμνης ξεκινώντας τις εργασίες  γαλλική εταιρεία το 1880 και ολοκληρώνοντας το 1931 η αγγλική εταιρεία, Λίμνη Κωπαΐδος Α.Ε, δημιουργήθηκαν 241.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.   
Το 1953 η περιοχή απαλλοτριώθηκε και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε με Ν.Δ 2488/24-07-1953 ο Οργανισμός Κωπαΐδος (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου) ο οποίος αντικατέστησε την αγγλική εταιρεία και εφάρμοσε πρόγραμμα εναλλασσόμενων καλλιεργειών.
 Τον Δεκέμβριο του 2014 με το αρθρ.61 του ν.4305/2014 οι σκοποί του οργανισμού καθώς και κάθε αρμοδιότητα αυτού, μεταφέρονται και ασκούνται εφεξής από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 Μετά την σύντομη ιστορική αναδρομή θα ήθελα να εκφράσω λίγες σκέψεις μέσα από την αντανάκλαση της πραγματικότητας στην Κωπαΐδα το 2015. 
  Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίστηκε από έντονες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις οι οποίες, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα εντός του κάμπου, ανέδειξαν την πραγματική του εικόνα στην βάση της πολύχρονης και συσσωρευμένης εγκατάλειψης. Ψάχνοντας για στοιχεία, πληροφορούμαι από αγρότες ότι τα τελευταία 30 ίσως και πλέον χρόνια δεν καθαρίσtηκαν τα κανάλια, αυτό και μόνο φθάνει για να πλημμυρίσει ο κάμπος. Βλέπω στο αντλιοστάσιο ημερομηνίες δημιουργίας των μηχανημάτων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ακούω ιστορίες καταπατήσεων στο πέρασμα του χρόνου που προσβάλλουν την εύρυθμη λειτουργία στον κάμπο. Αναρωτιέμαι τον ρόλο του οργανισμού στην συντήρηση των υποδομών. Μαθαίνω ότι έχουν πρόβλημα τα αρχεία του. Τον ακολουθούν χρέη και οφειλές, συνωμοτικές πολιτικές-μικροκομματικές ιστορίες με συμφέροντα και οφέλη εκατέρωθεν. Ευγνωμονώ τελικά τον άγγλο δημιουργό στο σύστημα του οποίου οφείλεται η επιβίωση του κάμπου. Χωρίς διάθεση απόδοσης ευθυνών σε πρόσωπα που αναμείχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ενεργά, σκέφτομαι τα λόγια του περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη, ο οποίος τονίζοντας την τεράστια σημασία της Κωπαΐδας όχι μόνο για την Βοιωτία αλλά για ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα, θέτει την πρόκληση, το μεγάλο στοίχημα της διαχείρισης και της άμεσης λύσης των προβλημάτων.
 Η περιφέρεια λοιπόν ξεκίνησε τις διαδικασίες μέσω των υπηρεσιών της Π.Ε Βοιωτίας για τις παρακάτω ενέργειες-έργα.
1)      Συντήρηση και λειτουργία αντλιοστασίου άρδευσης προϋπολογισμού 92.125,67 €
2)      Καθαρισμός αρδευτικών καναλιών προϋπολογισμού 150.000 €
3)      Αγροτική οδοποιία και μικρά τεχνικά προϋπολογισμού 70.000 €
4)      Επισκευή-ανακατασκευή θυροφραγμάτων προϋπολογισμού 40.000 €
5)      Δαπάνη ποσού 120.000 € για την ανάθεση της διαχείρισης της άρδευσης του Κωπαιδικού πεδίου
6)      Δαπάνη ποσού 24.286 € για τον έλεγχο της στάθμης νερού-επισκευή ξύλινων θυροφραγμάτων, κλείσιμο θυροφραγμάτων (ηλεκτρικών και ξύλινων) 
 Η αρχή έγινε. Οφείλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Βοιωτίας, τις διευθύνσεις Τεχνικών Έργων, Αγροτικής Οικονομίας κ΄ Κτηνιατρικής, Διοικητικού-Οικονομικού της Π.Ε Βοιωτίας και συνάμα να τους συγχαρώ για την δουλειά τους και για τον αγώνα που δίνουν απέναντι στον χρόνο και στις αντίξοες συνθήκες.
 Τέλος θέλω να παρακαλέσω όλους αυτούς τους οποίους σε Μ.Μ.Ε ή σε συσκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα εκφράζονται για τα προβλήματα τις Κωπαΐδας να έχουν λίγη υπομονή, να μην αμφισβητούν την επάρκεια και τον αγώνα των υπηρεσιών στην λύση των προβλημάτων και να εναποθέσουν τον μανδύα του “ πολύπειρου παντογνώστη”, κάνοντας την αυτοκριτική τους.
Κυρίες και κύριοι να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι η περιφέρεια δίνει τον καλύτερο εαυτό της και θα συνεχίσει να το κάνει κερδίζοντας το μεγάλο στοίχημα.
 Η Κωπαΐδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ίσως το σημαντικότερο δώρο του θεού στην Βοιωτική Γή.     
  
Ο κ. Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας είναι Ιατρός και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: