Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Άμεση αποζημίωση αγροτών του κάμπου Κωπαΐδας ζητούν οι Βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Άμεση αποζημίωση αγροτών του κάμπου Κωπαΐδας και κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Η μεταφορά της αρμοδιότητας στην Περιφέρεια για τη λειτουργία και διαχείριση των υδατικών πόρων του κάμπου της Κωπαΐδας, χωρίς όμως να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και υλικοί πόροι για να μπορέσει να ανταποκριθεί, συνέπεσε με τεράστια προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων σε χιλιάδες στρέμματα (πάνω από 100.000 στρεμμ.) και την ολοσχερή καταστροφή καλλιεργειών.
Τα προβλήματα έλλειψης συντήρησης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης αποστραγγιστι­κών - αντιπλημμυρικών έργων από τον Οργανισμό Κωπαΐδας (πριν η αρμοδιότητα μεταφερθεί στην Περιφέρεια) και οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομής στον κάμπο, φάνηκαν με τις πρόσφατες μεγάλες και έντονες βροχοπτώσεις και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν.
Προκύπτει λοιπόν άμεσα η ανάγκη για:
1. Άμεση χρηματοδότηση από κονδύλια του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότη­σης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων και των καταστροφών με έργα υποδομής .
2. Άμεση αποζημίωση των παραγωγών για το σύνολο της καταστροφής της παραγωγής τους
Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι της Περιφέρειας Στερεάς δεν επιτρέπουν τον προγραμματισμό των άμεσων παρεμβάσεων που απαιτούνται σήμερα για να μην επαναληφθούν τέτοιου μεγέθους καταστροφές, όπως είναι αδιανόητο να υπάρξουν πρόσθετα τέλη - χαράτσια για αντιπλημμυρικά έργα στους αγρότες καλλιεργητές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι καταχρεωμένοι!
Αναδεικνύεται λοιπόν η αναγκαιότητα για ουσιαστική και επαρκή χρηματοδότηση έργων υποδομής, στα οποία να περιλαμβάνονται και έργα άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου με κλειστούς αγωγούς για τη μείωση του κόστους παραγωγής των καλλιεργειών, αλλά και την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων της περιοχής, με βάση μελέτες που υπάρχουν και που μπορούν να ενταχθούν σε ορισμένα προγράμματα και κυρίως χωρίς την ιδιωτικοποίηση τέτοιων έργων και υπηρεσιών με οποιαδήποτε μορφή (αναπτυξιακή εταιρεία ή ΝΠΙΔ), αλλά να είναι δημόσιου χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα η πεδιάδα Κωπαΐδας ως υψηλής παραγωγικότητας δεν θα πρέπει να αλλάξει η χρήση γης, αλλά να αξιοποιείται για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για:
         Άμεση αποζημίωση των παραγωγών για το σύνολο της καταστροφής της παραγωγής τους, αλλά και επιστημονική στήριξη για την επιλογή καλλιεργειών για το επόμενο διάστημα, αφού τις ήδη προγραμματισμένες δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν λόγω πλημμυρών.
         Άμεση χρηματοδότηση από κονδύλια του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έργα υποδομών στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφών

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Νίκος Μωραΐτης
Διαμάντω Μανωλάκου


Δεν υπάρχουν σχόλια: