Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

«Άγιον Όρος Πνευματικές Περιπλανήσεις»: Το επίκαιρο φωτογραφικό λεύκωμα του κ. Λουκά Λίλιου παρουσιάστηκε στο συνεδριακό κέντρο «Χ. Παλαιολόγος




Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, την Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας και τον δήμο Λεβαδέων στο συνεδριακό κέντρο «Χ. Παλαιολόγος» η εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Λουκά Λίλιου με τίτλο «Άγιον Όρος Πνευματικές περιπλανήσεις».











«Πρόκειται για το λεύκωμα για το Αγιώνυμο Άγιο Όρος ενός αγαπημένου συμπατριώτη μας. Ο Λουκάς Λίλιος ασχολήθηκε με την φωτογράφιση παρουσιάζοντας τώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα κάτι πολύ ξεχωριστό και σημαντικό», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος και πρόσθεσε: «Να συγχαρούμε πρώτα τον συγγραφέα που περπάτησε τα καλντερίμια στο Άγιο Όρος για να βγάλει όμορφες φωτογραφίες και να βοηθήσει τον προσκυνητή
που δεν έχει πάει αλλά και τον επισκέπτη να κατανοήσουν περισσότερο το βάθος και το μέγεθος της προσφοράς του μοναχισμού στην εκκλησία μας και την κοινωνία. Επίσης να  συγχαρούμε τον εκλεκτό συγγραφέα, αγαπημένο συμπατριώτη και πνευματικό άνθρωπο Πέτρο Μπότση που επιμελήθηκε τα κείμενα καθώς και επίσης την Περιφέρεια και τον Δήμο που μαζί με την Μητρόπολη αγκάλιασαν την εκδήλωση».
Η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου αναφέρθηκε στον συγγραφέα στον οποίο ευχήθηκε «καλές και δημιουργικές διαδρομές» και στο έργο του που παρουσιάστηκε στην συγκεκριμένη εκδήλωση που ήταν ενταγμένη στο εορταστικό πρόγραμμα «Πάσχα στη Λιβαδειά 2015″ επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα πολύ αξιόλογο λεύκωμα».
Ο Λ. Λίλιος κατά τηγ διάρκεια της παρουσίασης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πάνω από 1000 χρόνια στο «περιβόλι της Παναγίας ο ασκητικός αγώνας των μοναχών προσπαθεί να συνδέσει τα επίγεια με τα ουράνια. Η μετάνοια, η αποξένωση, η συνεχής προσευχή η ταπείνωση, η υπακοή είναι η ζωή στο Άγιο Όρος, την οποία  κάθε λαϊκός θέλει να γνωρίσει».
Μιλώντας για το λεύκωμα είπε οτι όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2005, στο πρώτο ταξίδι στο Άγιο Όρος.
Από τότε τα επόμενα 11 χρόνια ακολούθησαν «23 επισκέψεις, 130 ολόκληρες ημέρες και νύχτες συνεχείς μετακινήσεις, λεωφορεία, καράβια, φορτηγάκια, μουλάρια, ατέλειωτες ώρες πεζοπορίας και πολλές φωτογραφικές απεικονίσεις, απεικονίσεις του επιβλητικού τοπίου, των μοναστικών οικημάτων, των μορφών των μοναχών, των λατρευτικών τους καθηκόντων, των καθημερινών τους ασχολιών».
Και συμπληρώνει ο κ. Λίλιος: «Σεβόμενος τους αυστηρούς κανόνες, προσπάθησα να αποτυπώσω φωτογραφικά όλα όσα έζησα εκεί  μέχρι σήμερα. Σαν φωτογράφος κινήθηκα με απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους και τον τόπο ενώ την ίδια στιγμή έμεινα πιστός στις φωτογραφικές μου πεποιθήσεις. Αν και είχα κάποιους  περιορισμούς σχετικά με το τι μπορούσα ή όχι να φωτογραφίσω , κατάφερα με υπομονή και ταπεινότητα και σεβόμενος πάντα  όχι την εικόνα αλλά τα εικονιζόμενα να ολοκληρώσω το έργο μου».
Το λεύκωμα απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας, κυρίως σε όσους δεν έχουν επισκευθεί το Άγιο Όρος, ειδικά στις Γυναίκες που λόγω του άβατου δεν μπορούν να το επισκευθούν, αλλά και «σε όλους εκείνους που με ένα διαμονητήριο στο χέρι ξεκίνησαν και ο καθένας τους  για τον δικό του σκοπό έζησε και κατέγραψε αντίστοιχες εικόνες με τις εκτιθέμενες φωτογραφίες στην μνήμη του».
Να σημειωθεί οτι στο ισόγειο χώρο του Νερόμυλου θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση μέχρι την Τρίτη 14 Απριλίου ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση του φωτογραφικού λευκώματος θα διατεθούν στο κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεβαδέων και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δομών «Αρωγή» της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας.

Πηγή www.viotianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: