Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Αλλαγή ηγεσίας στο ΔΣ του Συλλόγου Λεβαδέων «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ» - Τον κ. Πάνο Στάμου διαδέχθηκε ο κ. Δημήτριος Μπάκας

Ο κ. Δημήτρης Μπάκας

Κατά τις εκλογές της 17/03/2015 αναδείχθηκε Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Λεβαδέων ο στρατηγός Δημήτρης Μπάκας και το Δ.Σ. ανανεώθηκε σε βάθος.  Ο απερχόμενος Πρόεδρος Δρ. Πάνος Στάμου, μετά από συνολική θητεία 17 ετών στη θέση του Προέδρου, πρότεινε και έγινε αποδεκτό από τη Γενική Συνέλευση, η εκτεταμένη ανανέωση του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Ο πρώην Πρόεδρος Δρ. Π. Στάμου εύχεται στο νέο ΔΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο έργο του, και είναι βέβαιος ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει ανοδικά την πορεία του με νέες/φρέσκιες ιδέες και πρωτοβουλίες.

Για την ιστορία!

Ο Σύλλογος των Λεβαδέων ιδρύθηκε το 1920 από μικρό αριθμό διακεκριμένων Λιβαδειτών, που ζούσαν στην Αθήνα.
Η νοσταλγία για τη γενέτειρα, η ανάγκη να συναναστρέφονται με παλιούς γνωστούς και φίλους συμπατριώτες, η διάθεση για βοήθεια, υποστήριξη και συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτιστικά της Λιβαδειάς, οδήγησε μια χούφτα ανθρώπους με κοινωνικές και πνευματικές ανησυχίες στην ιδέα να ιδρύσουν ένα Σύλλογο. «…Η ανάγκη συσπειρώσεως εις το νέο περιβάλλον των Αθηνών, ώθησεν τους επαρχιώτες να ιδρύσουν τους δικούς τους συλλόγους, να ενθυμούνται την πατρίδα, να συναναστρέφονται με οικεία και αγαπημένα πρόσωπα…».
Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η πιο δραστήρια και αποτελεσματική λειτουργία του Συλλόγου αρχίζει από τον αείμνηστο Αθανάσιο Τομαρά, που προεδρεύει από το 1988 μέχρι το 1995. Μετά από μία χρονιά υπό την προεδρία του αείμνηστου Κώστα Αθανασόπουλου, το 1966 ανέλαβε την προεδρία ο Πάνος Στάμου, μετά μάλιστα από την τιμητική υπόδειξη του Αθ. Τομαρά, και ηγήθηκε του Συλλόγου μέχρι το 1999.
Συνοπτικά ο Π. Στάμου μερίμνησε τότε για τα ακόλουθα:
1. Ανοίγει το Σύλλογο σε νέα μέλη όχι μόνον στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και για τους καταγόμενους όχι μόνον από τη Λιβαδειά, αλλά και από όλη την Επαρχία Λιβαδειάς.
2. Το εκδιδόμενο τεύχος πολυγραφημένων σελίδων μεταμορφώνεται σε κανονικό τριμηνιαίο περιοδικό, βελτιωμένο σε εμφάνιση, περιεχόμενο και ύλη, μια και εκτυπώνεται πλέον σε τυπογραφείο.
 
3. Κατασκευάσθηκε το ‘λαβαράκι’, που από τότε επιδίδεται ως αναμνηστικό στους τιμώμενους του Συλλόγου.
4. Για την ενίσχυση του Ταμείου εκδόθηκε αναμνηστικό συλλεκτικό ημερολόγιο 1998, με καταπληκτικές υδατογραφίες – Λιβαδείτικα τοπία – προσφορά του καλλιτέχνη ζωγράφου Στρατηγού, και αργότερα Προέδρου, κ. Δ. Μπάκα.
5. Με δαπάνες του Συλλόγου φιλοτεχνήθηκε από τον Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Γ. Καλακαλλά, γνωστότατο και καταξιωμένο γλύπτη, οριχάλκινη προτομή του Λάμπρου Κατσώνη. Η προτομή προσφέρθηκε ως δώρο στο Δήμο Λεβαδέων, στα πλαίσια ειδικής τελετής, με αίτημα να δημιουργηθεί το Μουσείο-Μαυσωλείο του και να το στεγάσει.
6. Έγινε απονομή Ασημένιου Μεταλλίου και Τιμητικού Διπλώματος στον τότε Σεβασμιότατο και σήμερα Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για τα 30 χρόνια της ποιμαντορικής του υπηρεσίας.
7. Μερίμνησε για την οργάνωση ειδικών διαλέξεων, ομιλιών και εκδηλώσεων στο Εντευκτήριο του Συλλόγου και σε κεντρικές αίθουσες των Αθηνών με γνωστούς και καταξιωμένους ανθρώπους της επιστήμης και των Γραμμάτων.
8. Το 1998 οργανώθηκε η συμμετοχή μελών στο συνέδριο του Δήμου Λεβαδέων με θέμα «Λιβαδειά: Χθές, σήμερα, αύριο», όπου ο Πρόεδρος Π. Στάμου εκπροσώπησε το Σύλλογο και παρουσίασε την ανακοίνωση «Είναι ο Λ. Κατσώνης ο θεμελιωτής του ΠΝ της Ελλάδος?».
9. Το 1999 μερίμνησε για την αναθεώρηση και συμπλήρωση του Καταστατικού του Συλλόγου, με σύγχρονη απλοποίηση της γλώσσας του κειμένου.
10. Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου, τότε Στρατηγού εν ενεργεία Δ. Μπάκα. Ο Στρατηγός προσφέρει την καταπληκτική προσωπογραφία, που κοσμεί σήμερα τα γραφεία του συλλόγου, του Λ. Κατσώνη στο Σύλλογο και τιμάται με το Αργυρό Μετάλλιο και Δίπλωμα του Συλλόγου.
Ακολουθεί η ετήσια προεδρία του παλιού, και διακεκριμένου μέλους κ. Ηρακλή Τσόγκα (1999-2000), και από το 2000 μέχρι το 2003 αναλαμβάνει την Προεδρία ο Στρατηγός κ. Δημήτρης Μπάκας.
Στις εκλογές του Μαρτίου 2003 αναδείχθηκε και πάλι Πρόεδρος ο Π. Στάμου, που κατά την περίοδο 2003 με 20006, αλλά και αργότερα μεταξύ των άλλων, μερίμνησε για τα ακόλουθα:
(1) Θεσπίζεται η απονομή των ετήσιων τιμητικών διακρίσεων κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας. Έτσι η αρχή έγινε με τον βραβευμένο θεατρικό συγγραφέα και εκδότη της εφημερίδας «Βοιωτική Ώρα’ κ. Πέτρο Χουτζούμη (Νοέμβριος 2003), τον γνωστό και θεατράνθρωπο αείμνηστο Χρίστο Τσάγκα (Φεβρουάριος 2004) και τον συγγραφέα, ποιητή και λαογράφο κ. Αριστείδη Ρούσσαρη, Δήμαρχο τότε Λεβαδέων (Ιανουάριος 2005).
(2) Με δωρεά του Προέδρου εκτυπώθηκε το νέο Καταστατικό (του1999), που διανέμεται πλέον δωρεάν στα μέλη.
(3) Σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε με επιτυχία ο εορτασμός των ‘200 Χρόνων Μνήμης του Λ. Κατσώνη’, που περιλάμβανε ένα ιστορικό και πολιτιστικό οδοιπορικό στα κυριότερα μέρη όπου έδρασε ο Ναυμάχος συμπατριώτης μας. Οι εκδηλώσεις τέθηκαν υπό την αιγίδα του Αρχηγού του Πολ. Ναυτικού, Αντιναυάρχου Α. Αντωνιάδη Π.Ν. Κορύφωση του οδοιπορικού ήταν η επίσκεψη στην Κριμαία και η οργάνωση εκδηλώσεων με έκθεση των ‘Αρχείων, Κειμηλίων και Ενθυμημάτων του Λ. Κατσώνη’ στη Σεβαστούπολη και τη Livadia. Στη Livadia, στο Λευκό Παλάτι, έγινε κοινή συγκινητική εκδήλωση με συμμετοχή του Δημάρχου παλιού μας φίλου Anatoly Mamykin, της ομογένειας της ευρύτερης περιοχής Γιάλτας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Σταύρο Μπαρζάλη, τους εκπροσώπους του Δήμου Λεβαδέων με επικεφαλής την τότε Αντιδήμαρχο κ. Γιώτα Πούλου και τα μέλη του Συλλόγου μας. Προηγήθηκε δοξολογία για τον Λάμπρο Κατσώνη στο παρεκκλήσι του παλατιού, Αγίου Νικολάου, από τον ιερέα του ναού πατέρα Δημήτριο και τους Μητροπολίτες και κληρικούς που μας συνόδευαν, με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο κ. Ιερώνυμο.
(4) Γράφτηκε ο Ύμνος του Λ. Κατσώνη σε στίχους Σ. Τσώτου και μουσική Γ. Χατζηχρόνογλου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση στο Πολ. Μουσείο Αθηνών (27.03.2004).
(5) Γράφτηκε το ‘Μουσικό Αφήγημα για τα ‘200 Χρόνια Μνήμης Λ. Κατσώνη σε κείμενα και επιμέλεια Π. Στάμου, μουσική Γ. Χατζηχρόνογλου και αφηγητή τον αείμνηστο Χρ. Τσάγκα. Πρώτη εκτέλεση στις 27.03.2004 στο Πολ. Μουσείο Αθηνών.
(6) Οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2004 στη Λιβαδειά, με συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων και την υποστήριξη της Εταιρίας Βοιωτικών Μελετών, διεθνές συνέδριο με θέμα ‘ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ 200 Χρόνια Μνήμης’ με τη συμμετοχή εξεχόντων Ρώσων επιστημόνων, που έφεραν νέα σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τον Λ. Κατσώνη.
(7) Στα πλαίσια του πιο πάνω συνεδρίου εγκαινιάσθηκε το Μουσείο Λ. Κατσώνη στο Κάστρο της Λιβαδειάς. Τα εκθέματα ‘Αρχεία, Κειμήλια και Ενθυμήματα’, μαζί με υπερμεγέθη σημαία-λάβαρο του Κατσώνη, ήσαν δωρεά του Συλλόγου προς το Δήμο Λεβαδέων.
(8) Εκτός από τις πολλές εκδρομές (Σαντορίνη, Λιβαδειά, Λυκούρεση, Ζάκυνθο, Τζιά, Πόρτο Κάγιο, Άνδρο, Κυριάκι, Μονή Σαγματά, Ορχομενό, φυσικά επανειλημμένα στη Λιβαδειά κ.ά.), το Μάρτιο 2005 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με τρισάγιο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την έναρξη κατασκευής του νέου Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ με την παρουσία του Υπουργού κ. Ε. Μπασιάκου. Επίσης ο Σύλλογος συμμετείχε κάθε χρόνο στις γιορτές του Λιβαδείτη Αγίου Ρηγίνου με επίσκεψη στη Λιβαδειά.
(9) Το Δεκέμβριο 2005 ο Σύλλογος μαζί με το Κέντρο Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ) και σε συνεργασία με τη Ρωσική Πρεσβεία, πραγματοποιούν μεγάλη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όπου καταξιωμένοι Ρώσοι ιστορικοί (Καθηγητής Γκρ. Άρς, καθηγητής Γ. Πρυάχιν) και ο Δρ. Ανατόλυ Κατσώνης, απόγονος του Λάμπρου, μαζί με τον γνωστό ιστορικό κ. Σαράντο Καργάκο παρουσίασαν το βιβλίο «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ στην ιστορία της Ελλάδας και Ρωσίας» του Γ. Πρυάχιν που εκδόθηκε στα Ελληνικά με Επιμέλεια και Συμπλήρωμα του Π. Στάμου.
(10) Με ενέργειες του Προέδρου και τον συντονισμό του εθελοντή-μόνιμου τότε - Γραμματέα, φίλου και μέλους του Συλλόγου κ. Κώστα Δήμα ο Σύλλογος δημιουργεί και διαθέτει πλέον ηλεκτρονική διεύθυνση (labroskatsonis@ath.forthnet.gr) και επίσης ιστοσελίδα (www.labroskatsonis.gr). Την ιστοσελίδα σχεδίασε και ανέπτυξε δωρεάν η φίλη του Συλλόγου κυρία Αικατερίνη Κεράστα, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.
(11) Στο Σύλλογο Λεβαδέων δεν ξεχάσαμε τα παιδιά της Livadia της Κριμαίας. Στείλαμε για πολλά χρόνια, τα Χριστούγεννα, δώρα του Συλλόγου, που προσέφεραν τα μέλη μας με ανοιχτή καρδιά.
(12) Το 2008 κατασκευάστηκε ορειχάλκινη προτομή του Λάμπρου Κατσώνη από τον καλλιτέχνη Γιώργο Καλακαλλά, με έξοδα του ΓΕΕΘΑ και του Πάνου Στάμου και προσφέρθηκε στον δήμαρχο της Λιβαδειάς Κριμαίας για να τοποθετηθεί εκεί. Προσωρινά, μέχρι την ανάπλαση του χώρου έξω από το Λευκό Παλάτι, η προτομή βρίσκεται στο μικρό μουσείο που έχει οργανωθεί για το Λάμπρο Κατσώνη στο Δημοτικό Σχολείο της Λιβάντια.
(13) Το 2013 με τη συνεργασία του τότε Δημάρχου Λιβαδειάς κ. Ν. Παπαγγελή όλο το υλικό του Μουσείου του Λ. Κατσώνη μεταφέρθηκε από το Κάστρο στην ειδικά διαμορφωμένη κύρια αίθουσα του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου Λιβαδειάς.
(14) Τον ίδιο χρόνο, με πρόταση του Προέδρου Δρ. Π. Στάμου, θεσπίστηκε από τον Δήμο Λεβαδέων ο ετήσιος εορτασμός «Μνήμης Λάμπρου Κατσώνη». Η φετινή επέτειος θα πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά στις 22 Μαρτίου 2015.
(15) Κατά τις αντίστοιχες απονομές, με πρόταση του Π. Στάμου τιμήθηκαν προσωπικότητες της πατρίδας μας Λιβαδειάς και Βοιωτοί ως παραδείγματα προς μίμηση, μεταξύ των άλλων οι: Σ. Κεδίκογλου, Α. Τσούρας, Κ. Λυμπέρη, Γιάννης Μπράμης, Π. Αγνιάδης, Γ. Σανιδάς, Η Δ. Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, το Στ’ Δημ. Σχολείο και η δασκάλα τους κα Έφη Μαυροειδή, και ο Π. Μακρής.
(16) Το 2006 ο Πρόεδρος Π. Στάμου, πραγματοποιώντας ένα από όνειρά του και πιστός στο ιστορικό παράδειγμα του συμπατριώτη Λάμπρου, και εμπνεόμενος από αυτό, έγινε δεκτός από το Ινστιτούτο Ιστορίας της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και για τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε έρευνα και εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή με θέμα τη δραστηριότητα του Λ. Κατσώνη στις ρωσικές δυνάμεις. Το 2009 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
(17) Το 2012 εκδίδει το βιβλίο του «Λάμπρος Κατσώνης. Τεκμήρια Ιστορίας, Λαογραφίας, Παράδοσης» με την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας, του Επιμ. Βοιωτίας και του ιδίου. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου διατίθενται όλα για την ενίσχυση του Ταμείου του Συλλόγου Λεβαδέων.
 
Κατά τις εκλογές του 2006 και τις υπόλοιπες εκλογές συνεχώς μέχρι σήμερα, Μάρτιο 2015, ο Δρ. Πάνος Στάμου εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Λεβαδέων. Διαρκής σκέψη και φροντίδα του ήταν η δημιουργία ατμόσφαιρας και προϋποθέσεων, ώστε τα μέλη και ιδιαίτερα τα μοναχικά, να βρίσκουν στο Σύλλογο ζεστή συντροφιά και ενδιαφέροντα, να διασκεδάζουν και να ζούν τις Λιβαδείτικες αναμνήσεις όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα!
Σήμερα, γεμάτος από όμορφες εμπειρίες, αξέχαστες στιγμές και συγκινητικές αναμνήσεις αποφάσισε να δώσει χώρο για την ανανέωση της προσπάθειας, ώστε ο Σύλλογος Λεβαδέων να συνεχίσει να υπηρετεί την ιστορία, την παράδοση, τα μέλη του και την πατρίδα με ακόμα καλύτερο τρόπο!
Σε προσωπικό τόνο, Σας σφίγγω το χέρι με ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη βοήθειά σας και σας υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντα κοντά στο νέο ΔΣ για ό,τι μου ζητηθεί να προσφέρω.
Ειδικά, στα μέλη όλων των ΔΣ που με στήριξαν, με βοήθησαν και ενεθάρρυναν τις πρωτοβουλίες μου εκφράζω την αγάπη μου, την ευγνωμοσύνη μου και τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου.
Να είστε όλοι καλά και να συνατιώμαστε , ΟΛΟΙ παρόντες, εδώ και στις εκδηλώσεις του ιστορικού μας Συλλόγου.

Δρ. Πάνος Ν. Στάμου
Πρόεδρος Συλλόγου Λεβαδέων «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ»,
Δέκα εφτά χρόνια (1996 – 1999, 2003- 2015)

(Διαβάστηκε στη Γενική Συνέλευση των εκλογών της 17 Μαρτίου 2015)
Το πορτραίτο του ήρωα Κατσώνη ... δια χειρός Μπάκα,
καθώς ο νέος Πρόεδρος είναι και ένας εξαιρετικά δημιουργικός ζωγράφος



Δεν υπάρχουν σχόλια: