Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις -πριν καν ξεκινήσουν- μέχρι τις 10 Ιουλίου

Με καθυστέρηση τουλάχιστον 10 ημερών θα ξεκινήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα Taxis για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα με τα όσα απάντησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, το TaxisNet θα ξεκινήσει να δέχεται τις δηλώσεις στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή των ημερομηνιών καταβολής του φόρου που ξεκινούν από την 31η Ιουλίου, αλλά θα υπάρξει παράταση για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 10 Ιουλίου. Κατά συνέπεια, περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσής τους την πρώτη δόση.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει «ένα μικρό μπόνους» όπως είπε η κ. Βαλαβάνη σε όσους φορολογούμενους λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουλίου. . «Θα κάνουμε μια τελευταία παρέμβαση αυτή την εβδομάδα, ώστε να υπάρξει ένα μικρό μπόνους σε όσους πληρώσουν την Εφορία εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα έχει τη μορφή έκπτωσης φόρου της τάξεως του 5% -15%. Με τη χορήγηση του μπόνους, η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει νωρίτερα το φόρο εισοδήματος από τους φορολογούμενους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων πρέπει να καταβληθεί φέτος από όλους τους φορολογούμενους σε τρεις δόσεις -μέχρι το τέλος Ιουλίου, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου-, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.


Πηγή: Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις -πριν καν ξεκινήσουν- μέχρι τις 10 Ιουλίου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/202623/paratasi-gia-tis-forologikes-diloseis-prin-kan-xekinisoyn-mehri-tis-10-ioylioy#ixzz3Y16pfTrS

Δεν υπάρχουν σχόλια: