Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Τον κίνδυνο να καταργηθεί το ΤΕΙ Θήβας θέτει προς τον Υπουργό Παιδείας ο Εύαγγελος Μπασιάκος

ΕΡΩΤΗΣΗ



ΠΡΟΣ : Τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος Κατάργησης του ΤΕΙ Θήβας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» αναφέρει ότι μεταξύ των Τμημάτων ΤΕΙ, που κινδυνεύουν να κλείσουν , είναι και το ΤΕΙ Θήβας.

 Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού) της Θήβας:

«Tο Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού -το οποίο έχει έδρα τη Θήβα- λειτούργησε για πρώτη φορά το 2005. Στο Τμήμα φοιτούν περισσότεροι από 1100 φοιτητές, στους οποίους προσφέρονται τα απαραίτητα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες  στο γνωστικό αντικείμενο της Εφοδιαστικής Διοίκησης  (Logistics Management) και ευρύτερα της Διοίκησης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management).

Το Τμήμα ΔΣΕ έχει αξιολογηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες (ΗΠΑ, ΗΒ, Κύπρο) με θετικά αποτελέσματα μέσω των διαδικασιών της Α.ΔΙ.Π.(Φεβρουάριο, 2014 – Έκθεση Αξιολόγησης )
Το Τμήμα παράλληλα με την προσφορά της κατάλληλης εκπαίδευσης των φοιτητών του, συνεργάζεται και με τις παραγωγικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που εδρεύουν κυρίως στις βιομηχανικές περιοχές Σχηματαρίου και Οινοφύτων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (π.χ Θριάσιο Πεδίο, Πειραιάς). Στοχεύει επίσης στη προαγωγή της έρευνας, καθώς με τη λειτουργία των εργαστηρίων, τα οποία πρόκειται να επεκταθούν και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα,  συμβάλλει στην ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας όλων των μελών του Διδακτικού Προσωπικού, καθώς και τη δημιουργία προϋποθέσεων για διευρυμένη συμμετοχή και των φοιτητών. Το Τμήμα ΔΣΕ συμμετέχει ενεργά ως συντονιστής ή εταίρος σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (π.χ. Αρχιμήδης ΙΙ & ΙΙΙ, Erasmus plus & Horizon 2020).
Τα μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος διαθέτουν βαθειά γνώση και εμπειρία στα γνωστικά τους αντικείμενα, όπου σε  συνδυασμό με τον δυναμισμό των Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την αποτελεσματική και άμεση διάχυση της πληροφορίας και εμπέδωσης των απαραίτητων γνώσεων προς όφελος των φοιτητών μας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας είναι κατοχυρωμένα σύμφωνα με το ΠΔ. 174/2006.

Σύμφωνα με πρόσφατες διαπιστώσεις και έρευνες το επάγγελμα του στελέχους logistics (logistian) συμπεριλαμβάνεται ως ένα από τα 10 επαγγέλματα με την υψηλότερη ζήτηση (2014).  Επομένως, εκτιμάται ότι οι προοπτικές απασχόλησης των πτυχιούχων μας είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Μπορούν να στελεχώνουν τόσο ως στελέχη (logistian), όσο και ευρύτερα ως στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Παράλληλα, ως ενεργοί πολίτες συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Με την αναμόρφωση του προγράμματος Σπουδών που προτείνεται για εφαρμογή από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, το Τμήμα θα καταστεί εξαιρετικά ανταγωνιστικό τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Ειδικότερα, θα επιτρέψει την προσφορά σύγχρονων γνώσεων στους φοιτητές μας, τη διεύρυνση των συνεργασιών μας με εθνικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και την απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος στους αποφοίτους ως προς την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.»

Είναι γνωστές στην τοπική κοινωνία μας οι μεγάλες και τελικά αποτελεσματικές προσπάθειες μας ως το 2005 για την ίδρυση και εγκατάσταση του ΤΕΙ στη Θήβα με το σημαντικό και με μεγάλη προοπτική γνωστικό αντικείμενο του ( της Εφοδιαστικής Διοίκησης και ειδικότερα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας).

Είναι ακόμη πρόσφατες οι αγωνιστικές δράσεις μας για τη διατήρηση της λειτουργίας του. Με αποτέλεσμα τη συνέχιση της λειτουργίας του κυρίως όπως είχε επισημανθεί , λόγω των προοπτικών και του γνωστικού αντικειμένου του.

Θεωρώ κατόπιν αυτών αδιανόητο τον όποιο κυβερνητικό σχεδιασμό για αναστολή της λειτουργίας του, που θα βρεί απέναντι και την τοπική κοινωνία μας.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.  Υπουργός

Αν απορρίπτει κατηγορηματικά τη σκέψη για αναστολή της λειτουργίας του και αν προτίθεται τελικά να ενισχύσει το ΤΕΙ , λόγω και των προοπτικών του γνωστικού αντικειμένου του;

Αθήνα, 9/3/2015


Ο Ερωτών Βουλευτής

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: