Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση από το Δήμο Θηβαίων για τις ζημιές από τη θεομηνία με τις έντονες βροχοπτώσεις


Σοβαρές ζημιές- καταστροφές σημειώθηκαν, κατά την πρόσφατη θεομηνία με τις έντονες βροχοπτώσεις στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2015, στη ζώνη ευθύνης του Δήμου Θηβαίων. Ο Δήμος με τα τεχνικά μέσα που διαθέτει αλλά και με μισθωμένα μηχανήματα έργων κατέβαλλε, από την πρώτη στιγμή, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκαταστήσει όσες περισσότερες ζημιές.



Συγκεκριμένα στη Δ.Ε. Βαγίων, ο κάμπος στη θέση ΒΑΡΥΚΟ πλημμύρισε με αποτέλεσμα οι καταστροφές στις καλλιέργειες (σιτηρά- αμπέλια κτλ) να είναι ανυπολόγιστες. Επίσης, το ρέμα, το οποίο ξεκινά από την νότια πλευρά του χωριού, διασχίζει το χωριό και καταλήγει στον κάμπο, υπερχείλισε και δημιούργησε προβλήματα πλημμύρας στα γύρω αγροκτήματα. Το πρόβλημα προέκυψε διότι το ανάχωμα από τη μεγάλη ποσότητα νερού έσπασε. Για τη λύση του προβλήματος χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ιδιωτικά μηχανήματα καθώς και ειδικό υλικό (πέτρες).

Στον οικισμό Λειβαδόστρα της Τ.Κ. Λεύκρων από τη μεγάλη ποσότητα νερού από τα δυτικά βραχώδη υψώματα (τα οποία είχαν υποστεί καταστροφή από την πυρκαγιά το 2010) καταστράφηκε το οδόστρωμα της οδού από Λεύκτρα προς τον οικισμό και ο αγωγός ύδρευσης στο σημείο αυτό, ,με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλος ο οικισμός. Από τα πολλά νερά σε διάφορα σημεία του οικισμού καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς η παραλία καθώς και ότι υπήρχε σ’ αυτήν, όπως δέντρα ( αρμυρίκια), δρόμος και όλα τα φωτιστικά καθώς και οι κατασκευές σκίασης, ζημιά ανυπολόγιστου κόστους. Για τις εργασίες στον οικισμό χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα του Δήμου καθώς και ιδιωτικά ειδικά μηχανήματα.
Στον οικισμό Άγιο Βασίλειο της Τ.Κ. Καπαρελλίου από την πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, από τα βόρεια υψώματα, διευρύνθηκε μικρό ρέμα που κατέληγε στην θάλασσα, με αποτέλεσμα αφ’ ενός η καταστροφή του ρέματος εφ’ ετέρου αριθμός οικιών δυτικά του δημιουργηθέντος ρέματος να αποκλεισθούν και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο οικισμό. Επιπλέον κατά μήκος του δρόμου Καπαρέλλι- Άγ. Βασίλειος στο οδόστρωμα υπήρχαν φερτά υλικά από τα διπλανά υψώματα και πάρα πολύ λάσπη στον παραλιακό δρόμο. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα του Δήμου και ειδικά ιδιωτικά. Σε συγκεκριμένο σημείο επίσης (στροφή) του δρόμου και πριν από τον οικισμό, από μεγάλες ποσότητες νερού από τα πέριξ υψώματα, καταστράφηκε μεγάλο μέρος του οδοστρώματος και του αγωγού ύδρευσης του οικισμού.
Στον οικισμό Καλαμάκι της Τ.Κ. Καπαρελλίου καταστράφηκε η οδός προς το Καλαμάκι σε πάρα πολλά σημεία και σε μήκος 2Km περίπου αλλά και η παραλία σε  πολλά σημεία. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε αγροτικό δρόμο της Τ.Κ. Μελισσοχωρίου.
Ο κάμπος των Τ.Κ. Μελισσοχωρίου- Καπαρελλίου-Λεύκτρων- Πλαταιών πλημμύρησε, από την υπερχείλιση των ποταμών Ωερόη και Ασωπού καθώς και από τα ρέματα των παρακείμενων υψωμάτων, με ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες των γεωργών της περιοχής. Επί πλέον παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα στο κανάλι του Μόρνου διότι, ανατολικά της Τ.Κ. Καπαρελλίου από τις πλημμύρες του κάμπου, αρκετό νερό με φερτές ύλες (λάσπη), έπεσε στο κανάλι, με αποτέλεσμα το διυλιστήριο της ΔΕΥΑΘ να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα της διύλισης του νερού λόγω πολύ μεγάλης θολότητας αυτού.
Στη Δ.Ε. ΘΙΣΒΗΣ παρουσιάστηκαν προβλήματα σε ρέμα της Τ.Κ. Ξηρονομής, τα οποία αποκαταστάθηκαν με παρεμβάσεις μηχανημάτων.
Στη Δ.Ε. ΘΗΒΑΣ μέρος του κάμπου των Θηβών  πλημμύρισε με αποτέλεσμα οι καταστροφές στις καλλιέργειες (κρεμμύδια, σιτηρά κα) να είναι ανυπολόγιστες.  Διάφορα μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Τ.Κ. Ελεώνα, περιοχή μονής Αγίου Νεκταρίου, στο εκκλησάκι Άγιος Ανδρέας και σε διάφορες τοπικές κοινότητες. 

Μετά τα παραπάνω και μετά τη σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την αντιμετώπιση των καταστροφών, συγκροτήθηκαν τρία (3) συνεργεία από ειδικούς τεχνικούς του Δήμου με τη βοήθεια και όμορου Δήμου (Αλιάρτου) αλλά και Δημοτικών-Διαδημοτικών επιχ/σεων (ΔΕΥΑΘ- ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε.) προκειμένου  να μεταβούν επιτόπου για αυτοψία, καταγραφή και καθορισμό ενεργειών μας προς αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Μετά την αυτοψία και καταγραφή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης των ανάλογων μελετών προκειμένου να καθορισθεί το κόστος κατασκευής των έργων που πρέπει να γίνουν.


Παράλληλα, εστάλη στον Αναπληρωτή στον Υπουργό Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων κο Σπίρτζη Χρήστο, σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του Δημάρχου Θηβαίων, με το οποίο γνωστοποιούνται στον Υπουργό τα σοβαρά αυτά προβλήματα και ζητείται άμεση επιχορήγηση  για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: