Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Αντιπροσωπεία της Ε.Ε του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α επισκέφθηκε τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη

Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε) του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκε τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Τσιρώνη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, Πρόεδρος της Ε.Ε και του Διοικητικού Συμβουλίου, Δήμαρχος Λαμιέων, ο κ. Βασίλειος Καθαροσπόρης, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε, Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων, τα μέλη της Ε.Ε, κ. Σπυρίδων Νικολάου, Δήμαρχος Θηβαίων, η κα. Γιώτα Πούλου, Δήμαρχος Λεβαδέων, ο κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, Δήμαρχος Δελφών, ο κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου, Δήμαρχος Μακρακώμης και ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Δήμαρχος Σκύρου. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, Δήμαρχος Ορχομενού.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τέθηκαν υπόψη του κ. Υπουργού οι πρωτοβουλίες των Δήμων, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, του ενιαίου σχεδιασμού, ενόψει της αναθεώρησης/επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) και ιδιαίτερα της εκπόνησης των Τοπικών σχεδίων δράσης των Δήμων για την ανάπτυξη της διαλογής στην πηγή.
Ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η στήριξη και των υπολειπόμενων έργων με δημόσια χρηματοδότηση καθώς και η αποδέσμευση των προσλήψεων για την στελέχωση του Φο.Δ.Σ.Α. Τέλος συζητήθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων, με στόχο το κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ, όπως προσδιορίζεται από τις ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί ή συντάσσονται για αυτόν τον σκοπό.

Ο κ. Υπουργός ανέλυσε την θέση της Πολιτείας, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας και δίνει έμφαση στην πρόληψη, ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, με στόχο την παραγωγή μηδενικών αποβλήτων και δεσμεύθηκε να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, προκειμένου να εξειδικευτούν τα θέματα και να δρομολογηθούν βιώσιμες και περιβαλλοντικά ορθές λύσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: