Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΙΑΤΡΩΝ*


Και φτάσαμε στο μη περαιτέρω. Την Τρίτη 20.1.2015 κανείς και τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα λειτουργήσουν τα επείγοντα του παθολογικού τμήματος στο νοσοκομείο Λιβαδειάς. Το πιο απαραίτητο, το πιο αναγκαίο τμήμα για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου όπως είναι το παθολογικό θα παραμείνει κλειστό ακόμη και για τα επείγοντα περιστατικά εάν δεν έλθει να εφημερεύσει ένας γενικός ιατρός ο οποίος υποτίθεται ότι έχει λάβει κάποια εντολή. Τέτοια εντολή πάντως όταν επιδόθηκε σε άλλους γενικούς ιατρούς κέντρων υγείας εκείνοι την αρνήθηκαν ενώ άλλοι απάντησαν με εξώδικα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Λιβαδειάς.
Χρειάστηκε συντονισμένη προσπάθεια ανοησίας, αφροσύνης και πολιτικού καιροσκοπισμού για να φτάσουμε στον ευτελισμό ενός ιδρύματος που μπορούσε μέχρι και το πολύ πρόσφατο παρελθόν να προσφέρει πολλά. Είναι αναγκαίο όμως να γίνει αντιληπτό ότι συμμετοχή στον ξεπεσμό του νοσοκομείου της πόλης μας έχουμε όλοι ως πολίτες και δημότες. Οι ευθύνες διαχέονται ευθέως και αναλόγως με τη θέση ευθύνης που κατέχει ο καθένας μας. Οι ανέξοδες και ανεδαφικές δηλώσεις πάντως ότι δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο δεν έλειψαν από κανέναν, περίσσεψαν από όλους, μέχρι προσφάτως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διαστρέβλωση της σκληρής πραγματικότητας μπροστά στα μάτια μας.
Ειδοποιείστε όλοι σας καιρό τώρα από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις για το σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης του νοσοκομείου Λιβαδειάς,  η χλιαρή αντίδραση σας στο όλο πρόβλημα και η μόνιμη επωδός ότι στο τέλος πάντα θα σωθεί η κατάσταση με λύση της τελευταίας στιγμής αυτή τη φορά δυστυχώς δεν απέδωσε. Η χαριστική βολή ήρθε από την ίδια τη Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν για λόγους που μόνο εκείνη γνωρίζει και αντιλαμβάνεται, απέσπασε δύο γενικούς ιατρούς που θα μπορούσαν να εφημερεύσουν και να στελεχώσουν τα επείγοντα του νοσοκομείου Λιβαδειάς για τα παθολογικά περιστατικά.
Η κατάντια ξεκίνησε από την παράλογη απόφαση της διοίκησης για την εναλλάξ 15μερη εφημέρευση του νοσοκομείου Λιβαδειάς με αυτό της Θήβας. Αναγνώρισαν οι διοικούντες με κριτήρια μη επιστημονικά, ότι το νοσοκομείο Θηβών μπορούσε να ανταπεξέλθει σε εφημερίες παθολογικού τμήματος χωρίς να είναι στελεχωμένο με άλλες βασικές ειδικότητες απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία του. Ήταν μία πονηρή μεθόδευση που συμπαρέσυρε στην καταστροφή και το νοσοκομείο της Λιβαδειάς. Αντί να συγχωνεύσουν τις δύο παθολογικές κλινικές και να μετακινήσουν γιατρούς και να εξασφαλίσουν καθολική εφημέρευση μίας τουλάχιστον κλινικής στο πιο οργανωμένο νοσοκομείο της Λιβαδειάς προτιμήθηκε η υποκριτική λύση του Πόντιου Πιλάτου. Πρακτική χειρίστου καιροσκοπισμού που επιφύλαξε το πιο δυσοίωνο μέλλον για το νοσοκομείου Λιβαδειάς.
Με τη λογική των μνημονίων και της μη αντικατάστασης των απερχόμενων ιατρών δεν υπάρχει πια καμία δυνατότητα κάλυψης των μονάδων υγείας που είχαν δημιουργηθεί σε άλλους καιρούς. Όχι ότι τότε, στους άλλους καιρούς, κατέστη εφικτό να παραχθεί σοβαρή πολιτική υγείας για το νομό. Ο λόγος είναι ότι τα κριτήρια ίδρυσης των μονάδων υγείας αυτών ήταν αυστηρώς πολιτικά και είχαν σκοπό να ικανοποιήσουν και να εξαγοράσουν ψήφους πολιτών εθισμένων στη συναλλαγή. Δύο νοσοκομεία, τρία κέντρα υγείας κι ένα σωρό περιφερειακά ιατρεία που τώρα ερημώνουν αδυνατώντας να παράξουν και να προσφέρουν την πιο απλή υπηρεσία υγείας.
Τώρα ποιος θα αναλάβει το κόστος της μη λειτουργίας του πιο νευραλγικού τμήματος σ' ένα νοσοκομείο όπως είναι το παθολογικό; Τι νοσοκομείο αντέχετε να έχετε αγαπητοί συμπολίτες όταν ακόμη και τα πιο απλά περιστατικά παθολογικής φύσης δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν; Που θα πηγαίνετε τους ανθρώπους σας όταν ούτε εδώ, ούτε βεβαίως και στο νοσοκομείο Θηβών δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν; Όλο το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να σας ευαισθητοποιήσουμε ως γιατροί του νοσοκομείου Λιβαδειάς για το τι έρχεται με τις πρακτικές που ακολουθούνταν. Τώρα ζούμε τη λογική του παραλόγου που με αποσπάσεις απρόθυμων γιατρών από κέντρα υγείας, όσοι βέβαια δέχονται να μετακινηθούν και να εφημερεύσουν, προσπαθούν οι υπεύθυνοι της καταστροφής να καλύψουν τα ακάλυπτα. Οι γενικοί γιατροί που μετακινούνται δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής και παρακολούθησης ασθενών στο παθολογικό τμήμα με αποτέλεσμα τις ημέρες που εφημερεύουν να διακομίζουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο της Θήβας που εκεί λείπουν βεβαίως άλλες βασικές ειδικότητες. Επί της ουσίας εκθέτουν τους ασθενείς με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης και μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς.
Τι θα μπορούσε να γίνει.
Πρέπει επιτέλους να γίνει παραδεκτό ότι είναι αδύνατο να διατηρήσουμε διάσπαρτες και ανεπαρκώς στελεχωμένες μονάδες υγείας σε όλο το νομό. Η σωστή διαχείριση και διάθεση των εναπομεινάντων ιατρών και η κατάρτιση ενός υγειονομικού χάρτη σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες ανάγκες υγείας του νομού αλλά και του πληθυσμού που καταφεύγει στις μονάδες υγείας θα υπηρετούσε επαρκώς τη λογική. Πρέπει να αποφασιστεί επιτέλους ποιες μονάδες υγείας, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία είναι απαραίτητο και μπορούν να λειτουργούν. Αυστηρό κριτήριο θα αποτελεί το επίπεδο στελέχωσής τους και ο αριθμός ασθενών που καταφεύγει σ' αυτές. Καμία μονάδα υγείας εάν δεν διατηρεί ένα επίπεδο στελέχωσης πάνω από ένα ποσοστό δεν μπορεί να είναι λειτουργική και ωφέλιμη για τον πληθυσμό που ανήκει. Και υπάρχουν δυστυχώς πολλές τέτοιες μονάδες υγείας στο νομό από τις οποίες μπορεί να μετακινηθεί προσωπικό και να προσφέρει σε άλλες πιο οργανωμένες εντός των ορίων της υγειονομικής περιφέρειας. Απαξιώνεται μία μονάδα υγείας όταν διατηρείται επί μακρό υποστελεχωμένη, στο τέλος ούτε και οι ίδιοι ασθενείς  την προτιμούν. Ας γίνει έλεγχος επιτέλους στα μητρώα εξεταζομένων ασθενών στα δύο νοσοκομεία του νομού αλλά και στα κέντρα υγείας για να καταλάβουν όλοι και να πεισθούν και οι πλέον δύσπιστοι το επίπεδο προσφοράς και ωφελιμότητας του καθενός απ' αυτά. Θα διαπιστωθεί τότε πόσοι περισσότεροι ασθενείς εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο Λιβαδειάς. Είναι πολύ εύκολο ν' αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε σοβαρά ενδιαφερόμενος πόσο περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου Λιβαδειάς είναι σε λειτουργία συγκριτικά με το νοσοκομείο Θηβών έτσι ώστε σενάρια παύσης  της λειτουργίας του να θεωρούνται τουλάχιστον εγκληματικά. Είναι πολύ λογικό στην εποχή της πτώχευσης που ζούμε να διατηρήσουμε και στηρίξουμε κάτι που αγωνίζεται να υπάρξει και να προσφέρει ενώ το άλλο που απαξιώθηκε και είναι από καιρό υποστελεχωμένο να πάψει να λειτουργεί ή ν' αποκτήσει καινούργιο προσανατολισμό και να προσφέρει βάσει συγκεκριμένου σχεδίου κι όχι της επιθυμίας εφήμερων ντόπιων συνδικαλιστών και πολιτικών.
Με το πρόβλημα της υγείας στο νομό Βοιωτίας υιοθετήθηκε η παράλογη λογική της πολιτικής ισορροπίας με αποτέλεσμα τη καταβαράθρωση του νοσοκομείου Λιβαδειάς και την παύση της λειτουργίας του παθολογικού τμήματος για 15 και πλέον ημέρες. Εγκληματική απόφαση που αυτοί που συναίνεσαν απλά εξέθεσαν ζωές ασθενών αφού επέτρεψαν τη μετακίνηση ασθενών σε νοσοκομείο ακόμη πιο υποστελεχωμένο από αυτό της Λιβαδειάς. Είναι αυτή ακριβώς η λογική που απαίτησαν οι πολιτικοί της περιοχής υποκύπτοντας στη αδυναμία τους να επικοινωνήσουν το αυτονόητο και το προφανές στην εκλογική τους πελατεία.
Πιστεύετε όμως ότι και οι άλλες ειδικότητες μπορούν να λειτουργήσουν και να εξετάζουν ασθενείς χωρίς την παρουσία εφημερεύοντος παθολόγου; Σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό αυτό. Η μη εφημέρευση παθολόγου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ισοδυναμεί με αναστολή της λειτουργίας ολόκληρου του τμήματος. Και αυτό θα γίνει. Όταν η πιο σημαντική ειδικότητα σ' ένα νοσοκομείο παύει να υπάρχει αυτό χάνει εξ' ορισμού το χαρακτήρα του, καταρρέει και υποβαθμίζεται. Η χρόνια επίσης έλλειψη αναισθησιολόγου για την οποία τόσα πολλά έχουν λεχθεί χωρίς βεβαίως να έχει γίνει απολύτως τίποτε, υποβαθμίζει σε κέντρο υγείας το νοσοκομείο στερώντας του επιχειρησιακή δυνατότητα.

Αγαπητοί συμπολίτες λοιπόν καμία έκπληξη να μη νιώσετε για ό,τι δείτε να συμβαίνει στο νοσοκομείο Λιβαδειάς από τις 20.1.2015 και μετά. Είναι όλα αποφασισμένα αλλά κυρίως απότοκα της δικής σας νωθρότητας και αβελτηρίας. Εσείς θα πρέπει να απλώς να υποστείτε τις συνέπειες. Όσο οδυνηρές και να είναι!!          

*Το παρών άρθρο μας έχει σταλεί από τον γιατρό κ. Κ. Πλιακοστάμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: