Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή του Προέδρου της Δράσης στα μέλη και τους φίλους της για τις εκλογές

Φίλες και φίλοι,
Η Δράση αποφάσισε να στηρίξει το Ποτάμι στις εκλογές αυτές και θα έχει έναν αριθμό αξιόλογων στελεχών στα ψηφοδέλτιά του. Το κάνουμε αυτό συνειδητά αφού από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, η Δράση επιδίωκε με συνέπεια τη συνεργασία στον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο. Επί της ουσίας στις πολιτικές θέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει μεγάλος βαθμός συνάφειας και συμφωνίας. Προτιμούμε λοιπόν να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους συμφωνούμε, αδιαφορώντας για τις ταμπέλες, την προκατάληψη και την καχυποψία, παρά να στηρίζουμε πρακτικές και φορείς που επί χρόνια απαξιώνουν τις ιδέες μας, απλώς και μόνον για λόγους προεκλογικής ή προσωπικής σκοπιμότητας.
Στηρίζουμε το Ποτάμι με βάση δύο αδιαπραγμάτευτες αρχές: Την ανάγκη να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ και την ανάγκη να ηττηθεί το πελατειακό κράτος. Ο λόγος είναι απλός. Όταν μας τίθεται το δίλημμα μεταξύ γρήγορου θανάτου (έξοδος από το Ευρώ) και αργού θανάτου (διαιώνιση του πελατειακού κράτους), λέμε ΟΧΙ και στα δύο. Θέλουμε να ζήσουμε. Θέλουμε μια διαφορετική Ελλάδα. Και αυτή μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα ένας τρίτος μεταρρυθμιστικός πόλος.
Ο κόσμος έδωσε τη θέση αυτή στις ευρωεκλογές στο Ποτάμι, μετά από μια επιτυχημένη πολιτική προσπάθεια, στην οποία πρωταγωνίστησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το Ποτάμι δέχθηκε να φιλοξενήσει στελέχη της Δράσης στους συνδυασμούς του, που θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και θα ακολουθούν τις αποφάσεις της, αλλά θα παραμείνουν στελέχη της Δράσης, η οποία θα συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία της. Είναι μια καλή και έντιμη στους όρους της σχέση, που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τις ειδικότερες πολιτικές θέσεις, πέραν της αταλάντευτα ευρωπαϊκής κατεύθυνσης και σε πάρα πολλά άλλα θέματα (π.χ. θεσμοί, ανθρώπινα δικαιώματα, μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων κ.λπ.), υπάρχει ταύτιση σχεδόν. Ενώ οι αποστάσεις δεν είναι αγεφύρωτες ούτε σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, όπου εμείς ζητάμε λιγότερο κράτος και μικρότερη φορολογία και το Ποτάμι μιλά για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό κράτος και για υπερφορολόγηση. Παραμένουμε δύο διαφορετικά κόμματα, αλλά αισθάνομαι πολύ πιο άνετα στηρίζοντάς το Ποτάμι, παρά αν υποχρεωνόμαστε στο όνομα της Ευρώπης να στηρίξουμε τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους.
Στηρίζουμε το Ποτάμι και γιατί στις εκλογές αυτές το ποιος θα πάρει την τρίτη θέση, αν θα είναι μια φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη ή η Χρυσή Αυγή, είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο διακύβευμα. Καθοριστικό επί της ουσίας (με βάση την εκλογική δυναμική που έχει διαμορφωθεί), για την πορεία της χώρας την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα όσοι ψηφίζουν με τη λογική της καλύτερης επιλογής –που πάντα πρέπει να υπερισχύει- έχουν τη δυνατότητα, επιλέγοντας τους συνδυασμούς που στηρίζουμε και στους οποίους τα στελέχη μας συμμετέχουν, να στηρίξουν μια δύναμη με προοδευτικές μεταρρυθμιστικές θέσεις που είναι πολύ κοντά σ’ αυτές της Δράσης. Μια δύναμη με πάρα πολλούς νέους ανθρώπους στην πολιτική, που δεν έχει ευθύνη για την καταστροφή της χώρας, και ανοικτή σε ολόκληρο το φάσμα του κεντρώου χώρου. Μια δύναμη η οποία στηρίζεται και από ένα κόμμα με την ιστορία της Δράσης, που περιλαμβάνει στο βασικό του κορμό και πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθερους, όπως εγώ.
Προσωπικά δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές αυτές. Μετά τις ευρωεκλογές επέστρεψα στον ιδιωτικό τομέα ξεκινώντας μια νέα και καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα και ανέλαβα υποχρεώσεις που στη φάση αυτή μου επιτρέπουν να διεκδικήσω θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Όμως θα δώσω την εκλογική μάχη και θα παραμείνω πολιτικά ενεργός, γιατί πιστεύω ότι αυτό δίνει ένα χρήσιμο μήνυμα: Ότι για να προσφέρεις πολιτικά δεν είναι ανάγκη «σώνει και καλά» να κατέχεις δημόσια θέση.
Το επόμενο διάστημα, ό,τι κι αν συμβεί στις εκλογές, θα είναι δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει πραγματικά να ξεπεράσει τα αδιέξοδά της παρά μόνο όταν θα αναλάβει την εξουσία μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Γιατί χωρίς να αλλάξει ριζικά το κράτος και να περιοριστεί δραστικά η υπερφορολόγηση δεν θα έρθουν ποτέ επενδύσεις και η χώρα θα σέρνεται πίσω από το τεράστιο δημοσιονομικό άχθος στον οποίο την καταδίκασε ο καταστροφικός δανεισμός και το υπερπολυτελές πελατειακό κράτος.
Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί στις επερχόμενες εκλογές. Όμως μπορεί στις εκλογές αυτές να φυτευτεί ο σπόρος της αλλαγής και το θεμέλιο της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Βοηθείστε μας με την ψήφο σας στο Ποτάμι και στηρίζοντας τους πολλούς και καλούς υποψηφίους που δίνουν τη μάχη στις τάξεις του, μεταξύ των οποίων και τα στελέχη της Δράσης που εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτιά του. Βοηθείστε τον εκλογικό αγώνα που θα δώσουμε με όποιο τρόπο μπορείτε.

Φιλικά, 

Θόδωρος Σκυλακάκης
Πρόεδρος της Δράσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: