Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Γιώργος Λιανός, Πρόεδρος ΝΟ.ΔΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ : «Αναστέλλω τη δραστηριότητά μου ως Πρόεδρος της ΝΟΔΕ εως το πέρας των εκλογών»

Συνέντευξη στον Λάμπρο Ρόδη

Ο Πρόεδρος της ΝΟ.ΔΕ Βοιωτίας κ. Γιώργος Λιανός, πρόσωπο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε μέσα από την κομματική του δραστηριότητα στο Νομό, επιλέγει το ORCHOMENOS PRESS λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές όχι μόνο για να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά τη στήριξή του στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά  αλλά περισσότερο για τις προσωπικές του αποφάσεις που περνούν μέσα από τη σχέση του με το κόμμα, τα παρασκήνια και τους υποψηφίους Βουλευτές .

Πρόεδρε, συναντιόμαστε 15 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και θέλω αρχικά την πολιτική σας εκτίμηση για τη Βοιωτία και τη χώρα, όσον αφορά την πορεία της ΝΔ…
Κύριε Ρόδη Χρόνια Πολλά ,Καλή χρονιά!! Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των Εθνικών Εκλογών στις οποίες μας έσυρε Ο ΣΥΡΙΖΑ ,χωρίς τη θέληση του Ελληνικού λαού.Πριν αρκετό καιρό υπήρχε σε όλη τη χώρα και στη Βοιωτία έντονη δυσαρέσκεια  για την οικονομική πολιτική -αν θέλετε και δική μου μιας και  είμαι ελεύθερος επαγγελματίας- της Τρόικας και της Κυβέρνησης.Το τελευταίο  διάστημα το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει εντυπωσιακά κλεινοντας την ψαλίδα των δημοσκοπήσεων.Οι πολίτες παρατηρούν τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να παρουσιάζει  συγκεκριμένο πρόγραμμα.Ταυτόγχρονα αισθάνονται σιγουριά στο προσωπο του Αντώνη Σαμαρά.Δεν θα αναφερθώ στις σφυγμομετρήσεις μόνο.Θα αναφερθω στη δική μου εκτίμηση  από την εικόνα που σχηματίζω στο πεζοδρόμιο και στα καφενεία.Καθώς η 25η Ιανουαρίου θα πλησιάζει   οι Έλληνες πολίτες θα κοιτούν καταματα την αλήθεια και θα φέρουν τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι ο κόσμος θα πρέπει να φέρει πρώτο κόμμα τη ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015;
Απαντώ ευθέως όσο και ανακούγεται κοινότυπο.Ο κόσμος θα πρέπεινα δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για αν μη χαθούν τα κεκτημένα,οι θυσίες όλων των Ελλήνων.Το 2012 το κόμμα μας ανέλαβε στις πλάτες της το τεράστιο φορτίο οικονομικής κρίσης και την ευθύνη να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο αποφεύγοντας παράλληλατη άτακτη χρεωκοπία.Και Ο Σαμαράς το πέτυχε νωρίτερα από ότι περιμέναμε.Μέσα σε μόλις 2 χρόνια για πρώτη φορά Ελληνική Κυβέρνηση παρουσάισε ισοσκελισμένο προϋπολογισμο και ρπωτογενές πλέονασμα.Βέβαια τα τρια αυτά χρόνια έγιναν και λάθη.¨ομως δεν μπορύμε να παραβλέψουμε κάποια σημαντικά πράγματα που έγιναν όπως για παράδειγμα διακοανονισμοί οφειλών και ιδιωτικοποιήσεις.
Αυξήθηκαν σε 100 δόσεις τα  συνολικά ποσά των οφειλών σε κράτος και ασφαλιστικά ταμέια,καθιερώθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφησης  και παράλληλα σταμάτησαν λυπηρά φαινόμενα όπως η χορήγηση συντάξεων σε «μαιμού» αναπήρους περιστέλλοντας ετσι τις σπατάλες.Υπάρχει πλεον πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας  που μαζί με με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τις φορολογικές τακτοποιήσεις ο καθένας γνωρίζει τι έχει,τι χρωστάει αλλά και τι του χρωστάνε.προστατεύουμε και συνεχίζουμε να προστατεύουμε την πρώτη κατοικίαΠροχωρήσαμε σε ιδιωτικοποιήσει όπως προανέφερα που νοδηγουν στην ανάπτυξη,όπως αυτή του Χιονοδρομικόυ Κέντρου παρνασσού,την πώληση του ΟΠΑΠ και τη σύμβαση παραχώρησης 14(!!) αεροδρομιών.Εξυγιάναμε την αμαρτωλή οικονομικά ΕΡΤ.Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον κρατήσαμε χαμηλά στις νησιωτικές περιοχές.Στο άμεσο μέλλον μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ,τους φόρολογικούς συντελεστές,καταργούμε τα τεκμήρια και δημιουργούμε το ηλεκτρονικό περισιουσιολόγιο.Αποκαθιστούμε τους μισθούς στις Ένοπλές Δυνάμεις  και τα Σώματα Ασφαλείας.Στην αγροτική πολιτική και πάλι συνοπτικά αναφέρω το 20 δις ευρώ που έχουν κλειδώσει για τα επόμενα χρόνια τα 14 αφορούν άμεσες ενισχύσεις των αγροτών και 6 δις αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.Η ατζέντα δεν έχει αν κάνει μόνο με την οικονομία.Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η εξωτερική Πολιτική.
H NΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν αφήνει και δεν θα αφήσει να γίνει ξέφραγο αμπέλι η χώρα για λαθρομετανάστες,εγκληματίες αλλά και για μια σύγχρονη απειλή(για την οποία ετοιμάζω και θα σοας παρουσιάσω σχετικό άρθρο) τους ισλαμοφασίστες,τους τζιχαντιστές. Όλοι παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη,την θλιβερή εξέλιξη αυτού του φαινομένου σε ανεπτυγμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.Σε όλα αυτά λοιπόν κύριε Ρόδη που ανέφερα πάρα πολύ συνοπτικά,δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και  να πούμε οτι η NΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν έκανε τίποτα. Διακυβέβεται λοιπόν η σταθερότητα.
Από την άλλη έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λόγω των συνιστωσών του έχει πάθει πολιτικό VERTIGO.Ψέμα και αερολογίες!Στην αρχή μίλησαν για δραχμή.στη συνέχεια για ευρώ.Στην αρχή είπαν για σκίσιμο του μνημονίου,στη συνέχεια μίλησαν για επαναδιαπραγμάτευση χωρίς να αναφέρουν κάποιο κοστολογημένο πρόγραμμα.Συνοπτικά ο Τσίπρας αναφέρει πως θα αποπληρώσουμε το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.Δηλαδή κύριε Ρόδη οι δανειστές μας θα παίρνουν τα χρήματα πίσω όταν θα έχουμε ανάπτυξη.Η αλλιώς «δωσ’μου Λάμπρο λεφτά και τα βρίσκουμε οταν θα έχω». Να μου πείτε ποιος θα συμφωνήσει με κάτι τέτοιο.Επίσης ο Τσίπρας εξήγγειλε οτι θα δώσει δωρεαν ρεύμα σε 300 χιλιάδες οικογένειες,θα ανεβάσει το βασικό μισθό στα 750 ευρώ,θα επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στα προτερα επίπεδα,θα κρατικοποιήσει τον ιδιωτικό Αερομεταφορέα,θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες,θα επαναφέρει τον ΟΠΑΠ στο κράτος .έαν σωρό επικίνδυνες υποσχέσεις που αν υλοποιηθούν θα οδηγηθούμε σε άτακτη χρεωκοπία,αφούδ εν θα έχουν τηρηθεί οι όροι του Μνημονίου και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Θα κλέισουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης και θα εξέλθουμε βιαία  από το Ευρώ, και μη μου πείτε πως είναι η τακτική του τρόμου από τη NΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τα λένε τα βιβλία των πρωτοετών φοιτητών των οικονομικών σχολών. Συνεπώς η Σαμαράς και σταθερότητα-ανάπτυξη ή Τσίπρας  και αποσταθεροποίηση με θλιβερό πισωγύρισμα.


Θα δικαιολογούσατε κι` εκείνους που θέλουν να «τιμωρήσουν» τον Αντώνη Σαμαρά για τις επιλογές του;
ΌΧΙ!!Δεν δικαιολογώ σε καμία πέριπτωση την τιμωρητική ψήφο. Ψηφίζει ένα κόμμα όταν σε πείθει. Ψηφίζουμε, δεν καταψηφίζουμε. Ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες εποχές. Δεν πρέπει  να επαναληφθεί το 2009 που καταψηφίστηκε ο Καραμανλής και στη συνέχεια είδαμε όλοι τι έγινε. Πρέπει ως Βοιωτοί και ως Έλληνες να σκεφτούμε το μέλλον των παιδιών μας. Ας σταματήσουμε  επιτέλους σε αυτή τη χώρα να καταψηφίζουμε και αν βρισκόμαστε μονίμως σε μια προεκλογική και μετεκλογική περίοδο.

Πρόσφατα, το κόμμα σας γιόρτασε την επέτειο των 40 χρόνων του. Είναι γεγονός πως – συνεκτιμώντας τα δεδομένα της εποχής μας – διοργανώσατε μια επιτυχημένη εκδήλωση. Γενικότερα πως θα περιγράφατε τη θητεία σας στη θέση του προέδρου της ΝΟ.ΔΕ. Βοιωτίας;
Τη δική μου θητεία έως τώρα δε μπορώ να τη κρίνω εγώ. Όλο το συμβούλιο και εγώ προσωπικά δίνουμε τον αγώνα μας με τα ανύπαρκτα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερες θεματικές εκδηλώσεις αλλά εδώ και έναν χρόνο δεν έχουμε σταματήσει αν ασχολούμαστε με δραστηριότητες προεκλογικού χαρακτήρα. Όσο για την εκδήλωση...το είπες μόνος σου! Συνεκτιμώντας τα δεδομένα της εποχής διοργανώσαμε μια επιτυχημένη εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στη Βοιωτία.40  χρόνια αγώνων με ιστορικά στελέχη του Νομού μας.

Το γεγονός πως «σηκώνεται» ένα μεγάλο βάρος παρ` όλο που δεν έχει άμεση πολιτική παρέμβαση, όπως και πολλά άλλα κομματικά στελέχη, αυτή την  περίοδο, σας έχει κάνει κάποιες φορές να «μετανιώνετε»;
Όχι δεν μετανιώνω, δεν μετάνιωσα ποτέ. Το αγαπάω αυτό που κάνω και αγαπάω και τους ανθρώπους αυτού του ζωντανού οργανισμού που λέγεται ΝΟ.ΔΕ.ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Εαν κάποιοι θέλουν να μου  μολύνουν  την ψυχή στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας και του μικροκομματισμού δεν θα τα καταφέρουν. Συνεχίζω με σεβασμό, με εκτίμηση σε όλα τα παλιά στελέχη  που με συμβουλεύουν πολλές φορές, να προσπαθώ να προσφέρω τα μέγιστα.

Αναμφίβολα, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, έχετε τα πολιτικά εκείνα αντανακλαστικά σύμφωνα με τα οποία θα μπορούσατε να παρέμβετε και να «καυτηριάσετε» ή να «προτρέψετε» μέσω των ΜΜΕ τους Βουλευτές της ΝΔ του Νομού για διάφορα θέματα, όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο δεν είδαμε ποτέ κάποια δημόσια κριτική σε βάρος τους, παρ` όλο που είμαστε βέβαιοι πως έχετε εισπράξει άπειρες φορές την δυσαρέσκεια των πολιτών για τις κοινοβουλευτικές επιλογές τους. Θεωρείτε ότι η στάση σας αυτή δεν έχει γίνει σεβαστή;
Έχω πολύ καλή συνεργασία με τους Βουλευτές. Από τη άλλη ο καθένας έχει το ρόλο του. Η ΝΟΔΕ τη δουλειά της και οι Βουλευτές (μέλη πλέον της ΝΟΔΕ) τη δική τους. Είναι λεπτή η γραμμή και απαιτείται προσοχή και  ισορροπία για το που σταματάει ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου ενός κομματικού Οργάνου και που αρχίζει ο παραγοντισμός και τα «παραγοντιλίκια» που βλάπτουν το ίδιο το κόμμα και τον τόπο αν θέλετε. Έχω κατά καιρούς δυσαρεστηθεί  με επιλογές της Κυβέρνησης, εχω διαφωνήσει ,όμως μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνητικοί Βουλευτές σήκωσαν αυτά τα 3 χρόνια μεγάλο βάρος για το καλό της χώρας χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος. Σε αντίθεση με τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης που ακολούθησαν με σιγουριά και πολιτικό όφελος  το δρόμο της στείρας κριτικής. Χωρίς κανένα μα κανένα «πολιτικό έξοδο».

Ρωτώ επειδή πρόσφατα – κι` είναι ευκαιρία να το ξεκαθαρίσουμε – δεχθήκατε σκληρή κριτική όσον αφορά τις δικές «προτάσεις» προς την Συγγρού όσον αφορά τις επιλογές των υποψηφίων Βουλευτών. Σας προβλημάτισε αυτή η κριτική και πως έχετε επιλέξει να δώσετε το δικό σας επίλογο;
Πόσο έχω γελάσει αυτές τις μέρες και εξηγούμαι ευθέως. Κατ’ αρχήν θα χαριτολογήσω και θα πω με όλον το σεβασμό στον Πρωθυπουργό και πρόεδρο, πως μακάρι να είχα τόση δύναμη να επηρεάσω τις επιλογές του. Για να σοβαρευτούμε όμως τονίζω...!!!Ούτε παρασκηνιακά ούτε παρασκηνιακά είχαμε εγώ και η ΝΟΔΕ κάποια ανάμειξη τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και σε σε αυτές τις εκλογές. Η δε κριτική ασκήθηκε από μια «άκυρη» δημοσιογραφικά  ανάρτηση σε  συγκεκριμένο blog των Αθηνών και στη συνέχεια έγινε πιστή αντιγραφή, ενα copy-paste σε ολα τα blogs.
Πρόκειται για ένα  λιβελογράφημα που είχε τη σκοπιμότητά του και την πηγή του την οποία γνωρίζω. Θέλω να τονίσω επίσης οτι η διαμόρφωση του ψηφοδελτίου ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου μας και της αρμόδιας Επιτροπής  υπό την εποπτεία του Προέδρου. Το γνωρίζουν όλοι. Και η Συγγρού και τα ενδιαφερόμενα και μη προσωπα που ακούστηκαν όλην αυτήν την περίοδο. Όλοι οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ είχαν ρόλο διερευνητικό και διεκπεραιωτικό όσον αφορά τις αιτήσεις ενδιαφέροντος. Υπήρχε διαρκής συνομιλία μεταξύ της Συγγρού, των ονομάτων που έχετε ακούσει όλον αυτόν τον καιρό και εμού του ιδίου. Ο πρόεδρος και η Επιτροπή κατέληξαν ανάμεσα σε δυνατά ονόματα σε μια επίσης δυνατή πεντάδα  για να κατέβει στον Αγώνα.
Και να ξεκαθαρίσω και το άλλο, για να μην κρυβόμαστε. Η πορεία η δική μου και της κυρίας Μαχαίρα είναι ξεχωριστές και αυτόνομες. Η κυρία Μαχαίρα δεν εμφανίστηκε σήμερα στην  κομματική ή πολιτική σκηνη. Η κοινωνία μας είναι μικρή και το γνωρίζουν όλοι. Συνδικαλίστρια από το 1982,μέλος της Πολιτικής Επιτροπής  της Νεας Δημοκρατίας  από το 2007 εως και σήμερα, ενώ πολιτεύεται στο Νομό μας από το 2009.Επίσης να πω τόσο για την κυρία Μαχαίρα  όσο και για τους υπόλοιπους αγωνιστές υποψηφίους Βουλευτές πως εγώ ήμουν αυτός που τους βρήκα, που τους συνάντησα στο πολιτικό και κομματικό πεδίο. Προϋπήρχαν όλοι με αγώνες και θυσίες για το κόμμα και την παράταξη.
Παρόλα αυτά..με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη Νεα Δημοκρατία Βοιωτίας και τους Βοιωτούς πολίτες, με σεβασμό σε όλους τους υποψηφίους Βουλευτές κ πιστός στις προσωπικές μου ηθικές αξίες αναστέλλω τη δραστηριότητά μου ως Πρόεδρος της ΝΟΔΕ έως το πέρας των εκλογών, έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκια όλη αυτήν την περίοδο των εκλογών.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ,ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: