Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Γ. Καράμπελας: «Εγώ λογοδοτώ στον απλό πολίτη, γι΄αυτόν αγωνίζομαι»

«Εγώ λογοδοτώ στον απλό πολίτη, γι΄αυτόν αγωνίζομαι», λέει ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. και εν νέου υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου Γιάννης Καράμπελας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αξία» και παράλληλα αναφέρει τις παρεμβάσεις και τους προσωπικούς του στόχους.
  1. Ποιό είναι το διακύβευμα αυτών των εθνικών εκλογών και τι μήνυμα θεωρείτε πως πρέπει να στείλουν οι πολίτες με την ψήφο τους.
Είναι σαφές και έχει αρχίσει να γίνεται ευκρινές και στον απλό πολίτη, ότι μετά τη σταθεροποίηση εισερχόμαστε στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Οι πολίτες δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν τις θυσίες τις οποίες όλοι έχουμε υποστεί δίνοντας πίστη σε ανέφικτες εξαγγελίες και σε ανέξοδες υποσχέσεις. Ο Σαμαράς και η ΝΔ αποτελούν τη μοναδική εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ με την αξία της, με τη νέα υγιή οικονομία της.

  1. Η ατζέντα και σε αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο κινείται κυρίως γύρω από την οικονομία. Πιστεύετε ότι είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος μας; Πως μπορεί να μειωθεί και με τι κόστος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;
Το χρέος  μπορεί στην πραγματικότητα να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ. Πρέπει όλοι να ανασκουμπωθούμε να γίνουμε πιο παραγωγικοί, πιο ανταγωνιστικοί και για το πολιτικό σύστημα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε ξεκινήσει και που στηρίζουν την υγιή ιδιωτική οικονομία. Εμείς θεωρούμε ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους πιστωτές, οι θεσμικοί μας εταίροι θα βοηθήσουν τη χώρα μας και θα επιτευχθεί μια συμφωνία για το χρέος που θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

  1. Ήσασταν ειδικός εισηγητής στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Πως κρίνετε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και πως μπορούμε να πετύχουμε εκσυγχρονισμό σε μακροχρόνια βάση; Είστε υπέρμαχος των διαρθρωτικών αλλαγών;
Η Ελλάδα μετά την επίπονη δημοσιονομική εξυγίανση μπαίνει σε νέα αναπτυξιακή πορεία. Αυτό είναι έργο Σαμαρά και οφείλουν όλοι να του το αναγνωρίσουν. Όμως η ανοδική πορεία δεν είναι αυτονόητη όπως πιστεύουν πολλοί. Στηρίχτηκε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που επιβάλλαμε με τεράστιο πολιτικό κόστος. Και πρέπει περαιτέρω να υποστηριχτεί με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα ανοίξουν τον αναπτυξιακό δρόμο, που θα διευκολύνουν τις νέες μεγάλες επενδύσεις. Δεν είμαι απλώς υπέρμαχος της συνέχισης των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επειδή γνωρίζω, σας λέω ότι είναι επιβεβλημένες, είναι υποχρεωτικό  να γίνουν αν θέλουμε μια Ελλάδα δυναμική, ανεξάρτητη, πλούσια και ανταγωνιστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαρθρωτικής αλλαγής που αποτελεί μονόδρομο, από την περιοχή μου τη Βοιωτία, είναι η ΛΑΡΚΟ. Το μεγάλο αυτό συγκρότημα με τους εκατοντάδες εργαζομένους πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, αλλιώς θα κλείσει.

  1. Με την τροπολογία που καταθέσατε στην Βουλή για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δίνετε τη δυνατότητα στους Δήμους να συμμετέχουν ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν έλειψαν όμως και οι φωνές διαμαρτυρίας των Περιφερειών. Τι απαντάτε στους επικριτές σας;
Στη διάρκεια της θητείας μου στη Βουλή ποτέ για τις πρωτοβουλίες μου δεν υπήρξε κριτήριο η τήρηση των ισορροπιών. Ο στόχος μου δεν ήταν και δεν είναι να παραμείνουν όλοι ευχαριστημένοι, αλλά πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας. Θεωρώ ότι η τροπολογία που κατέθεσα για το νέο ΕΣΠΑ αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και συμβάλλει στη λειτουργικότητα της διαχείρισης του προγράμματος. Οι Δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και έτσι θα μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες. Εγώ σε αυτόν το απλό πολίτη λογοδοτώ, γι’ αυτόν αγωνίζομαι και λίγο με απασχολεί αν η κ. Δούρου και άλλοι θεωρούν ότι έχασαν την αποκλειστικότητα στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

  1. Διεκδικείτε την ψήφο του Βοιωτικού λαού. Ποιά είναι τα άμεσα σχέδιά σας εάν επανεκλεγείτε και πως θεωρείτε ότι πρέπει να ασκηθεί εφεξής η αγροτική πολιτική.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και στη Βοιωτία. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η άμεση ενίσχυση των δομών υγείας, ιδιαίτερα των δύο νοσοκομείων του νομού. Άλλωστε είναι κάτι το οποίο έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Σχετικά με την αγροτική πολιτική, μην περιμένετε από εμένα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Το κράτος υποχρεούται κι έχει τη δύναμη να κατευθύνει τους αγρότες σε επικερδείς και ανταγωνιστικές καλλιέργειες, μέσα από τη συνεχή έρευνα στις αγορές των χωρών της Ε.Ε. για να μπορούμε να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αρμόζει στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.Υπάρχουν κι άλλα τεράστια προβλήματα στη Βοιωτία.Μεγάλος στόχος, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων από την οποία η χώρα έχει τεράστιο κόστος σε όλα τα επίπεδα. Με την υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξουμε τον δρόμο για νέες επενδύσεις. Δεσμεύομαι και προσωπικά να αξιοποιήσω κάθε δυνατότητα για να καταστεί η Βοιωτία χώρος προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων υγιών θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: