Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Προειδοποίηση για ψευδή email με λογότυπο του ΥΠΟΙΚ

Τη προσοχή των χρηστών του διαδικτύου για απατηλά ηλεκτρονικά μηνύματα (email) που φαίνεται να έχουν σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών και ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι έχουν επιστροφή φόρου, εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.
Όπως αναφέρει η  Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.
Η Αστυνομία προειδοποιεί ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.
Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
Ειδικότερα, τα μηνύματα αυτά ενημερώνουν τους παραλήπτες, ότι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών. 
Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν να καταχωρήσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.
Για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Δεν υπάρχουν σχόλια: