Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων ζητά η ΚΕΔΕ

Την παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των πρώην  κρατικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των δήμων της χώρας μέχρι 30 Ιουνίου 2016 ζητά η ΚΕΔΕ.
΄Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ήδη η ΚΕΔΕ, από τον Ιούλιο, έχει ζητήσει την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πατούλης, σήμερα 1.140 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσω της Δράσης Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας καθώς οι υφιστάμενες άδειες λειτουργίας τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Και αυτό, όπως διευκρίνισε, δεν συμβαίνει με ευθύνη των δήμων, καθώς η ίδια η πολιτεία μέχρι τώρα δεν έχει μεριμνήσει να θεσμοθετήσει τους όρους  ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των εν λόγω δομών που, σημειωτέον έχουν μεταφερθεί στους δήμους από το 2001!

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών πριν λίγες ημέρες απέστειλε σχέδιο  ΚΥΑ για την αδειοδότηση, λειτουργία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους ειδικούς όρους καταλληλότητας και η ΚΕΔΕ ήδη το επεξεργάζεται για να καταθέσει εντός των ημερών τις θέσεις της.
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ως απαράδεκτο και ασύμβατο με την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η Αστυνομία να ζητά από τις διευθύνσεις των παιδικών σταθμών αναλυτικά στοιχεία νομιμότητας λειτουργίας καθώς και στοιχεία για τη νόμιμη απασχόληση του προσωπικού, μετά από καταγγελίες της Ένωσης Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών. Όπως τονίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο ο έλεγχος νομιμότητας μπορεί να γίνει από τα θεσμοθετημένα όργανα της κρατικής διοίκησης και εν προκειμένω από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
«Η  ΚΕΔΕ ζητά  και πάλι από το υπουργείο Εσωτερικών την άμεση παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

«Ούτε τα φιλοξενούμενα παιδιά στις δομές, ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτές, ούτε και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να βιώνουν φαινόμενα που δεν αντιστοιχούν στον σκοπό που επιτελούν οι δομές παιδικής φροντίδας. Η λύση πρέπει να είναι άμεση αφενός και αφετέρου πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της λειτουργίας από τα αρμόδια υπουργεία» κατέληξε ο κ. Πατούλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: