Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Μια απάντηση με αρχή, μέση και κυρίως ... τέλος από τον νυν στον τέως Πρόεδρο του ΔΣ Ορχομενού

Ορχομενός, 1 Οκτωβρίου 2014


Από: Τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Λάμπρο Ρόδη 

Προς: Τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Ζυγούρη 
Κοιν. : Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου, ORCHOMENOSPRESS

Κύριε τέως Πρόεδρε του ΔΣ και πρώην Δήμαρχε Ορχομενού 
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, 

Σε συνέχεια της προσωπικής μου  δέσμευσης απέναντι στον κ. Γιώργο Ζυγούρη και στο σώμα του ΔΣ κι  ύστερα κι` από όσα λέχθηκαν από τον πρώτο στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Σεπτεμβρίου 2014 επειδή  θεώρησε πως ανάρτηση του ORCHOMENOSPRESS  τον εξέθεσε προσωπικά στα μάτια της τοπικής μας κοινωνίας, απαντώ:  
Αγαπητέ κύριε  κ.  Ζυγούρη,   τέως Πρόεδρε του ΔΣ και πρώην Δήμαρχε, θέλω αρχικά να σας αναφέρω πως παρ` όλα τα χρόνια που έχουν περάσει, η εικόνα που εξακολουθεί στο μυαλό μου να κυριαρχεί για εσάς, παραμένει ακόμη εκείνη του σεβάσμιου δασκάλου, καθώς υπήρξα, ως γνωστόν,  μαθητής του φροντιστηρίου σας. Δεν θα παραλείψω, όμως, να σταθώ και στην πρόσφατη συνεργασία μας, εσείς ως Πρόεδρος και εγώ ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ της περιόδου 2012- 2014, περίοδο κατά την οποία όποτε με αναζητήσατε σε θεσμικό επίπεδο, ανταποκρίθηκα πάντοτε θετικά, σεβόμενος την μακρά εμπειρία σας  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Για τους παραπάνω λόγους, σαςαπευθύνω τα εξής ρητορικά ερωτήματα: 
Πιστεύετε αληθινά ότι θα μπορούσα να «κατασκευάσω» ή να «σκηνοθετήσω», ή να «εμπνευστώ» ένα ρεπορτάζ το οποίο να σας θίγει ως αυτοδιοικητικό άνδρα του τόπου μας, ασχολούμενος με σακούλες σκουπιδιών και κουρτίνες που είχαν να πλυθούν για χρόνια; Είναι δυνατόν να θεωρείτε πως θα χρησιμοποιούσα τόσο «χαμηλού επιπέδου» επιχειρήματα ή ο,τι άλλο θα μπορούσατε να τα χαρακτηρίσετε, για να προσβάλω την πολυετή σας παρουσία στη δημόσια ζωή μας, πόσο μάλλον όταν γνώριζα πως επί μήνες δυσκολεύεστε ακόμη και να κινηθείτε, με την περιπέτεια της υγείας σας; 
Δεν είχα τέτοια πρόθεση. Δεν έχω τέτοια πρόθεση. 

Ένα ρεπορτάζ που δεν σας εκφράζει, δεν μπορεί να γίνεται η αιτία να σας οδηγεί σ` αυτή την αίθουσα να προβαίνετε σε χαρακτηρισμούς που προσβάλλουν το πρόσωπο του Προέδρου, θεσμό τον οποίο υπηρετήσατε.
Όσο κι` αν ξαναδιάβασα την εν λόγω ανάρτηση, όσο κι` αν ξανακοίταξα αυτές τις εικόνες που την συνοδεύουν, ακόμη αναζητώ εξηγήσεις για όσα σε προσωπικό επίπεδο αναφέρατε για εσάς την 26η Σεπτεμβρίου 2014, αφού πουθενά δεν αναφέρεταιή υπονοείται το όνομά σας, ούτε και ασφαλώς κανενός άλλου. Οι εικόνες δείχνουν την τότε πραγματικότητα, ενώ όσοι ήταν παρόντες μπορούν να επιβεβαιώσουν τα όσα περιγράφει το ρεπορτάζ. 
Άλλωστε, μια εικόνα, ισούται πάντοτε με χίλιες λέξεις… 
Επειδή, όμως, νοιώσατε ότι υπήρξε πρόθεση να προσβληθεί το κύρος και η προσωπικότητά σας, σας επαναλαμβάνω δημοσίως πως τέτοια πρόθεση δεν υπήρξε. Η διαδρομή σας και η προσωπικότητα σας είναι και γνωστή και σεβαστή στην τοπική μας κοινωνία, άποψη την οποία συμμερίζομαι. 
Αντίθετα, ένα τέτοιο ρεπορτάζ θέλησε να φανερώσει πως ο δημόσιος χώρος που πολλές φορές θεωρούμε πως δεν αξίζει της προσοχής μας «σαν να ήταν το σπίτι μας», οφείλουμε είτε αιρετοί είμαστε, είτε υπάλληλοι, είτε απλά δημότες σ` αυτό τον τόπο, να τον περιποιηθούμε και να τον ευπρεπίσουμε, κατά το δυνατόν. Μια «κακή εικόνα» δηλαδή που η νέα δημοτική αρχή θέλησε να αλλάξει από την πρώτη ημέρα και κι` αυτή την εντολή έδωσε τους νέους Δημοτικούς Συμβούλους που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. 
Εσείς και κανείς δεν αμφισβητεί αυτό – ούτε ασφαλώς το ρεπορτάζ που επικαλείστε – παραδώσατε το γραφείο σας προφανώς «στην εντέλεια»… αλλά οι εικόνες αποτύπωσαν όχι μόνο το χώρο αυτό αλλά και άλλα γραφεία, αρκετές μέρες αργότερα. Επομένως, πολλά θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει, χωρίς την δική σας εποπτεία. Εύχομαι σ` αυτό να συμφωνούμε απόλυτα. Επιπλέον, σας δηλώνω πως ο,τι δημόσιο έγγραφο βρήκα στο γραφείο του Προέδρου, το κράτησα, το αρχειοθέτησα , επομένως δεν το πέταξα στα σκουπίδια, παρά μόνο ανεπίσημα έγγραφα που δεν είχαν καμιά χρηστική αξία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να μην βρίσκονταν για κανένα λόγο εκεί. 

Γι` αυτό θεωρώ πως με αδικείται κατάφορα και ως δημοσιογράφο πρώτα αλλά και ως θεσμικό πλέον πρόσωπο σ` αυτή την αίθουσα με ο,τι αναφέρατε για μένα. Θα επιθυμούσα, λοιπόν, να αναθεωρήσετε την άποψη που έχετε σχηματίσει, να εγκαταλείψετε σκέψεις με τις οποίες πιστεύετε ότι το ORCHOMENOSPRESS θέλησε να σας «ακυρώσει» και να σας προσβάλειστα «μάτια της κοινωνίας» μας. 
Παράλληλα, θεωρώ δική μου υποχρέωσή να αποκαταστήσω σ` αυτή την αίθουσα αλλά και στην κοινή γνώμη την λανθασμένη εντύπωση που ενδεχομένως σχημάτισα – σύμφωνα με όσα μου καταμαρτυρείτε– απέναντι σε εσάς αλλά και στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και να δηλώσω δημοσίως πως εξακολουθώ να σας σέβομαι και ως δάσκαλο και ως αυτοδιοικητικό. Είμαι ένας νέος πρόεδρος, είστε ο προκάτοχός μου και ευελπιστώ στις συμβουλές σας και όχι στις ύβρεις σας. 
Επιθυμώ άλλωστε να εκπληρώσω τα υψηλά μου καθήκονταμε συναίνεση για τον τόπο που όλοι αγαπάμε και όλοι μαζί να διάγουμε μια δημιουργική 5ετία. Βρισκόμαστε άλλωστε στην αρχή αυτής της περιόδου και επειδή δεν επιθυμώ να συνδέσω το ξεκίνημα αυτό με διαξιφισμούς, δεν θα δώσω καμιά άλλη προέκταση στα όσα συνέβησαν στο ΔΣ της 26ης Σεπτεμβρίου 2014, παρ` όλο ότι προκλήθηκα, να το κάνω. 
Θυμίζω, μόνο,  πως αποτελώ μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου καθώς και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Είμαι διευθυντής της μεγαλύτερης εβδομαδιαίας εφημερίδας της Κεντρικής Ελλάδας, Υπεύθυνος των Ειδικών Εκδόσεων της μεγαλύτερης έντυπης οικονομικής εφημερίδας της χώρας, Σύμβουλος Τύπου στο Επιμελητήριο Βοιωτίας και στη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Μ` άλλα λόγια έχω μια ξεκάθαρη επαγγελματική ταυτότητα, την οποία και θα προστατεύσω πέρα και πάνω από τον τιμητικό,  αλλά προσωρινό τίτλο του Προέδρου του ΔΣ, εφ` όσον προκληθώ ξανά στο μέλλον, έχοντας ως αδιάψευστο μάρτυρα τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όσο για την αυτοδιοικητική μου ταυτότητα, πιστεύω πως ήμουν αδιαμφισβήτητα επί 8ετία και πριν «σκεφτώ» καν ότι μπορεί ν` ανέβω ποτέ  σ` αυτό το βήμα, ένας υπεύθυνος Δημοτικός Σύμβουλος, ο οποίος δεν έβλεπε τη Δημοτική Αρχή ως «αντίπαλο» ή ως «στόχο προς εξόντωση», για να δεχθώ χαρακτηρισμούς του τύπου «εκδικητικός», κ.α.,  επειδή πολύ απλά και κατά γενική ομολογία επ` ουδενί δεν με αντιπροσωπεύουν. Αντίθετα στεκόμουν αρωγός στις συλλογικές μας πρωτοβουλίες, έχω αναδείξει άπειρες φορές θέματα του τόπου μας και έχω ανταποκριθεί σε κάθε κάλεσματης τοπικής μας κοινωνίας. Όλα αυτά γίνονταν πάντα στο υστέρημα του προσωπικού μου χρόνου, σε βάρος των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων και ασφαλώς ΟΥΔΕΠΟΤΕ «πληρώθηκα» ως δημοσιογράφος για τις υπηρεσίες μου,  είτε από τον εκάστοτεΔήμαρχο είτε από τον Δήμο Ορχομενού εν γένει. 
Εάν κανείς έχει αντίθετη άποψη, τον προκαλώ να με διαψεύσει. 
Δεν θέλω κανείς σας, τέλος, να υποτιμήσει την έμφυτη ευγένεια του χαρακτήρα μου και των αρχών που με δίδαξε η οικογένεια μου. 
Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, πως και ο κ. Ζυγούρης και οποιοδήποτε άλλος αξιοσέβαστος Σύμβουλος όταν  αποφορτιστεί και δει την συνολική μου παρουσία στην κοινωνία μας και έξω από αυτή, θα μετανιώσει για τους «σκληρούς» χαρακτηρισμούς του. 

Τελειώνοντας, θέλω να απευθυνθώ σε όλους και τον καθένα χωριστά, να επιδείξουμε σοβαρότητα και σεβασμό στους συμπολίτες μας , που θέλουν σ` αυτό το χώρο να δουλεύουμε για την πρόοδο του Δήμου μας, κι` όχι για να ξεπεράσουμε προσωπικές πικρίες και αντιπαλότητες. 
Η πλειοψηφία των μελών του νέο ΔΣ είναι νέα πρόσωπα, νέοι Σύμβουλοι, νέοι Τοπικοί Σύμβουλοι και μ` αυτές τις πρώτες εικόνες που χαμηλώνουν το υψηλό μεταξύ μας επίπεδο,  υπάρχει ο κίνδυνος να τους οδηγήσει στην απαξίωση του θεσμού και να καταλήξουμε από πολύ νωρίς σε μη παραγωγικούς διαλόγους και ακόμη πιο παθητικές αποφάσεις. 
Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε; Γι` αυτό δώσαμε ο καθένας το καλύτερο του εαυτού του να γίνει μέλος σ` αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο; 
Ρητορικά και πάλι τα ερωτήματα. Όλοι μας οφείλουμε να επιδεικνύουμε τον ανάλογο σεβασμό απέναντι στους θεσμούς και στους ρόλους που οι δημότες μας κατέταξαν και πρώτος εγώ απέναντι στον καθένα σας χωριστά. 

Γι` αυτό δηλώνω όλα τα παραπάνω προς αποκατάσταση των λανθασμένων εντυπώσεων για τον τέως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με την ευχή να γίνουν σεβαστά, ως προσωπική απάντηση σ` εκείνα που ακούστηκαν για μένα και την ποιότητά μου ως επαγγελματία και ως αυτοδιοικητικού στο ΔΣ της 26ης Σεπτεμβρίου 2014, κι ευχαριστώ το σώμα για την υπομονή σας. 


Με εκτίμηση 

Λάμπρος Αριστ. Ρόδης 
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ορχομενού 

Δεν υπάρχουν σχόλια: