Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Απόστολος Κοιμήσης: Δεν έρχεται ντόμινο πτωχεύσεων Δήμων

koimisis1Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» πτωχεύσεων δήμων σαν και εκείνης του Δήμου Μαραθώνα, ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης.
Μιλώντας στο Capital.gr, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Δημάρχου Μαραθώνα,  Ηλία Ψινάκη με την οποία ενημέρωνε για την κήρυξη πτώχευση του δήμου του, ο A. Κοιμήσης επισήμανε πως «αν ο δήμος Μαραθώνα ή οποιοσδήποτε άλλος δήμος της χώρας είχε τόσο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, θα είχε επέμβει το Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Υπενθυμίζεται πως αν ένας δήμος αποκλίνει επί δύο συνεχόμενο τρίμηνα από τους στόχους των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός τότε, μπαίνει υπό την εποπτεία του «Παρατηρητηρίου», η οποία μπορεί να καταλήξει –αν ο ίδιος ο δήμος δεν βρει τρόπο να ελέγξει τον προϋπολογισμό του- σε επιβολή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ σημείωσε πως «έχουν παρασχεθεί 1 δισ. ευρώ στους δήμους για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων προς τρίτους». Από αυτά, «έχουν μείνει αδιάθετα περίπου 300 εκατ. ευρώ».
«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα οικονομικό πρόβλημα στους δήμους», σημείωσε ο κ. Κοιμήσης.
Για παράδειγμα, «οι μεγάλοι δήμοι έχουν τεράστιες ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες, ενώ οι μικροί, που είναι και οι περισσότεροι, έχουν στεγνώσει από κονδύλια για επενδύσεις», τόνισε ο ίδιος.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: