Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Μόνιμη Επιτροπή του ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας o Ευ. Μπασιάκος

Στη Μόνιμη Επιτροπή του ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας  (Foreign and Commonwealth Office) στο Λονδίνο συμμετείχαν ο επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης καθώς και από την Επιτροπή Πολιτικής Πτυχής της Ασφάλειας ο αρμόδιος βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος.
Η Επιτροπή, ενόψει της Συνάντησης Κορυφής στην Ουαλία και της ετήσιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, συζήτησε θέματα που συνδέονται με την κατάσταση στη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, την Ουκρανία, τις σχέσεις με τη Ρωσία καθώς και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Βρετανού βουλευτή κ. H. Bayley, υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, κ. Ph. Hammond, ο Υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, κ. S. Mikser καθώς και ο Υπουργός για τη Μέση Ανατολή, της Μ. Βρετανίας, κ. T. Ellwood.
Σε παρέμβαση του προς το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αφού τον ευχαρίστησε γιατί δημοσίως αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα 4 συνεπή κράτη-μέλη που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες- κάτι που είναι ζητούμενο για τα άλλα κράτη-, του έθεσε ευθέως το κρίσιμο ζήτημα που αφορά την κάλυψη και αντιμετώπιση των συνεπειών της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία πού πλήττει και την ελληνική οικονομία, ερωτώντας αν υπάρχει πρόβλεψη από το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπισθεί πρακτικά το κόστος της ακολουθούμενης πολιτικής.
Όσον αφορά στην οικονομική διάσταση ο Βρετανός ΥΠ.ΕΞ. μίλησε για αρμοδιότητα όχι του ΝΑΤΟ αλλά της Ε.Ε., υπερτονίζοντας όμως τη σημασία που έχει, τα κράτη-μέλη να υπερασπιστούν τις αρχές και τα συμφέροντα της Συμμαχίας, παρότι αναγνώρισε, ότι ανάλογο θέμα έχει και η Βρετανία.
Μετά το πέρας των εργασιών οι κ.κ. Ε. Στυλιανίδης και Ε. Μπασιάκος είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το πρωθυπουργικό γραφείο στη Downing Street 10 και να συναντήσουν τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Κάμερον, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η επικείμενη Συνάντηση Κορυφής στην Ουαλία, στην οποία θα συμμετέχει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, για το μέλλον του ΝΑΤΟ.
"Είναι η δεύτερη πιο κρίσιμη Σύνοδος μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και τον ψυχρό πόλεμο" τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Στον ίδιο χώρο οι Έλληνες βουλευτές συναντήθηκαν με εκπροσώπους άλλων χωρών, καθώς και με τον υπουργό Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Λόρδο Άστορ με τον οποίο είχαν μακρά συζήτηση για θέματα και Ελληνικού ενδιαφέροντος, κατά τις οποίες ο Ε. Μπασιάκος είχε την ευκαιρία να επισημάνει το βάρος, που σηκώνει η Ελλάδα για τη φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση, καθώς και το υψηλό κόστος της άμυνας, όταν μάλιστα πέρα από την οικονομική κρίση της, υφίσταται τον τελευταίο καιρό τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες του ψυχρού πολέμου.

Τις επόμενες μέρες στην Ουαλία, όπου εκτός από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, θα παραστούν και οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Βενιζέλος και Άμυνας κ. Αβραμόπουλος,  θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, που σαφώς θα επηρεάσουν και το ρόλο της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: