Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Από Παρασκευή 26 έως Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένα πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Φέτος, όπως και πέρυσι, η ευρωπαϊκή αυτή γιορτή έχει ως γενικό θέμα τα «Πρόσωπα του Χρόνου», και προγραμματίζεται από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014.

"Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά" είναι το μήνυμα που απευθύνεται προς το κοινό, δηλαδή η αναζήτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την προβολή των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού. Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Παρασκευή 26η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σχολεία. Συγκεκριμένα θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών με τίτλο: «Ο χρόνος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας μέσα από τα μνημεία των Δελφών: από τη μάχη του Μαραθώνα στους Αιγός Ποταμούς» και εικαστικό εργαστήρι με θέμα: «Οι άθλοι του Ηρακλή και του Θησέα».

Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Επιπλέον, θα  πραγματοποιηθούν προσαρμοσμένες ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο με την ίδια θεματική ενότητα  που παρουσιάζεται την Παρασκευή.

Η επιλογή της παρουσίασης των μνημείων του δελφικού ιερού που συνδέονται με την ακμή και το τέλος της αθηναϊκής δημοκρατίας, από το 490 έως και το 405 π.Χ., γίνεται λόγω της αδιαμφισβήτητης σημασίας της εγκαθίδρυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και επίσης, με την ευκαιρία της ανάδειξης των συγκεκριμένων μνημείων από το έργο «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Δελφών» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Συγχρόνως, το τριήμερο του εορτασμού θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα προβάλλεται στον προθάλαμο του μουσείου Δελφών η ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη – Παπαλιού, ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ, 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα.

Παρασκευή 26/9/2014, αρχαιολογικό μουσείο Δελφών
Σάββατο 27/9/2014, αρχαιολογικό μουσείο Δελφών  9:00μμ.  Μουσική εκδήλωση: «Τραγούδια της Δημοκρατίας» με έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών.
Κιθάρα: Νίκος Πανούσης, Ακορντεόν: Γιώργος Ζωγράφος, Μπουζούκι: Δημήτρης Σιδηράς.

Κυριακή 28/9/2014, αρχαιολογικό μουσείο Δελφών  7:00μμ. Μουσική εκδήλωση των μαθητών του Μητσακείου Δημοτικού Ωδείου Άμφισσας, με σολίστ την κα. Στέλλα Παπανικολάου.
8:00μμ. Μουσική εκδήλωση του Συλλόγου παραδοσιακής μουσικής Αράχωβας: «ο Αϊ-Γιώργης και η δρακοντοφονία».

Tετάρτη 15/10/2014, αρχαιολογικό μουσείο Δελφών, αίθουσα Φιλοσόφων, 7:00. Διάλεξη του αρχαιολόγου της Δ/νσης Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, κου Κωνσταντίνου Στρατή, με τίτλο «Η ιστορική αναστήλωση του Θησαυρού των Αθηναίων» .


Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του τριήμερου εορτασμού, ή να πάρουν περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν   με το μουσείο των Δελφών – I’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: 22650 82313 ή 22650 82346 (υπεύθυνες επικοινωνίας: Μαρία Βασιλείου, Λένα Σπηλιωτοπούλου).  Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις αρχαιολόγους: Μαρία Βασιλείου, Λένα Σπηλιωτοπούλου και Βάσω Τσούμαρη, την αρχιτέκτονα Στελίνα Ροποκά και τη συντηρήτρια έργων τέχνης, Νάγια Καραμάνη. Η εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη των επιχειρήσεων των Δελφών: Αγορά, Βάκχος, Ηνίοχος, Μελοπωλείο και Πατρικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: