Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Απάντηση Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για καταβολή αποζημιώσεων για περονόσπορο του 2011 στη Βοιωτία

Απάντηση Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για καταβολή αποζημιώσεων για περονόσπορο του 2011 στη Βοιωτία, καθώς  και ερώτηση Μπασιάκου για τις πρόσφατες ζημιές στην Άσκρη :  
ΘΕΜΑ:             
«Καταβολή αποζημιώσεων για περονόσπορο το 2011 στη Βοιωτία»
 ΣΧΕΤ:      Η Ερώτηση 1663/4-8-2014
 Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, και μετά από ενημέρωσή μας από τον ΕΛ.Γ.Α, σας πληροφορούμε τα εξής:
Οι ζημιές που προξενήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες όλης της χώρας, εσοδείας 2011, από προσβολές του μήκυτα περονόσπορου εντάχθηκαν στο ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων : « Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες) δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) και ασθένειες (περονόσπορος στα αμπέλια) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος -Δεκέμβριος 2011» και το οποίο πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ε.Ε..Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τους Κανονισμούς, για την ενίσχυση των παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ.
Στη συνέχεια, ο ΕΛ.Γ.Α. θα ανακοινώσει την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων – φακέλου δικαιολογητικών για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα.
Οι ενισχύσεις στους αμπελοκαλλιεργητές των περιοχών που θα κριθούν επιλέξιμες με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, όπως αυτά διαβιβάζονται στον ΕΛ.Γ.Α. από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, (μετά την συγκέντρωση τους από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ), θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α., με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. 

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ  ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΒουλευτή κ. Ε. Μπασιάκο                                                                  
  Όπως δήλωσε ο βουλευτής κ. Μπασιάκος , ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνης υπέγραψε ήδη τη σχετική απόφαση με την οποία ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ύψους 28,5 εκατ. Ευρώ για ζημιές του 2011 (μεταξύ των οποίων και του περονόσπορου στα αμπέλια) η οποία ήδη εφαρμόζεται με την πρόσκληση από την αρμόδια υπηρεσία προς τους ενδιαφερόμενους. Εν τω μεταξύ νέα ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής κ.Μπασιάκος για τις αποζημιώσεις σε αμπέλια κλπ που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 29-8-2014 στην ευρύτερη περιοχή της Άσκρης
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: