Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Σταϊκούρας: Στο 1,15 το πετρέλαιο θέρμανσης

Στο 1,15 ευρώ ανά λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί, με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα διατίθεται από τον Οκτώβριο, επισημαίνει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Εξειδικεύοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην 79η ΔΕΘ για μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι για νοικοκυριό που δικαιούται και το επίδομα θέρμανσης η τιμή θα διαμορφωθεί στα 80 λεπτά το λίτρο, χαμηλότερη δηλαδή κατά 23,4% έναντι της τιμής του Απριλίου του 2012. 


«Αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη εναρμόνιση του ΕΦΚ»

«
H εφαρμογή του μέτρου της εναρμόνισης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2011, απέδειξε ότι αυτό υπήρξε οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο» τόνισε στη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 
«Τα αποτελέσματα
 έδειξαν ότι η συμβολή του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος» εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας
«Παράλληλα με τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ολοκληρώνονται θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εμπορία και διακίνηση καυσίμων, με κορυφαία την εισαγωγή του συστήματος εισροών-εκροών το οποίο έχει ήδη εισαχθεί στους μεγαλύτερους πληθυσμιακά νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του συστήματος και την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον ερχόμενο Οκτώβριο, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των αρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τη μείωση του φόρου θα την καρπωθούν οι καταναλωτές και όχι οι επιτήδειοι. Η προσπάθεια αξιολόγησης ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί και ο εξορθολογισμός τους συνεχίζεται» καταλήγει στη δήλωσή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: