Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΜΙΑ.. ΑΦΑΝΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ !



Την Παρασκευή 13 Ιούνη, μαύρος καπνός υψώθηκε πάνω από το παλιό νταμάρι του Ορχομενού. Ο χώρος αυτός, που επί δεκαετίες ολόκληρες βοήθησε να χτιστεί ο σύγχρονος Ορχομενός, εγκαταλείφτηκε στην τύχη του όταν άνοιξε νέο λατομείο στην περιοχή του Προσήλιου. Με διαχρονική προσπάθεια του Δήμου, το παλιό λατομείο άρχισε να γεμίζει με μπάζα και προϊόντα εκσκαφών από τα δημοτικά έργα που κατασκευάζονταν στην περιοχή. 

Με τον καιρό και όταν το μισό νταμάρι είχε γεμίσει, με την συνεργασία του Δασαρχείου Λιβαδειάς και της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού, η πλαγιά που δημιουργήθηκε στο νταμάρι, φυτεύτηκε με εκατοντάδες δέντρα. Πεύκα, κυπαρίσσια, πικροδάφνες… Το Δασαρχείο περιέφραξε τον χώρο του αλσυλλίου που δημιουργήθηκε ενώ η ΠΠΟ ανέλαβε να.. «μεγαλώσει» τα δέντρα. Σήμερα, περνώντας κανείς μπροστά απ’ το νταμάρι, δεν καταλαβαίνει ότι εκεί κάποτε έχασκε ένα τεράστιο φάγωμα στο βουνό. Στη θέση του βλέπει μια καταπράσινη πλαγιά με δέντρα που τη στολίζουν πολύχρωμες πικροδάφνες !
Εκείνη την Παρασκευή, δύο υπάλληλοι του Δήμου Ορχομενού είδαν από το γραφείο τους τη μαύρη κολώνα καπνού να υψώνεται στην περιοχή. Αφού ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, πήγαν αμέσως στο νταμάρι και διαπίστωσαν ότι στο πλάτεμα όπου συνεχίζεται και σήμερα η επίχωση με μπάζα, υπήρχαν κάμποσες εστίες φωτιάς. Η φωτιά με τα ξερόχορτα κατευθυνόταν προς το πανέμορφο αλσύλλιο του νταμαριού. Οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι, με πρόχειρα μέσα που βρήκαν εκεί, έδωσαν μάχη να μην φτάσει η φωτιά στο αλσύλλιο. Και κατάφεραν να τη σβήσουν ακριβώς όταν αυτή άρχισε να γλύφει τους πρώτους κορμούς των δέντρων.

Η πυρκαγιά «ακούμπησε» το αλσύλλιο.


Η Πυροσβεστική που έφτασε λίγο αργότερα και το σκαπτικό μηχάνημα του κ. Χριστοδούλου Δημ. κάτοικου Αγ. Σπυρίδωνα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, έσβησαν οργανικά απόβλητα και απορρίμματα (πλαστικά, παπλώματα, κουφώματα κλπ). Απώλειες : δύο μισοκαμένα δέντρα.


Η Πυροσβεστική επί τω έργω


Η κάμερα του orchomenos-press ήταν εκεί. Σεβόμενοι όμως το ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής, δεν δημοσιεύσαμε άμεσα την είδηση. Επίσης, σεβόμενοι την επιθυμία των δύο υπαλλήλων του Δήμου να παραμείνουν ανώνυμοι (ο ένας είναι κάτοικος Ορχομενού και ο άλλος, κάτοικος Αλιάρτου), δεν δημοσιεύουμε τα ονόματά τους ή τις φωτογραφίες τους. 
Το αλσύλλιο σώθηκε και εμείς θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την ομορφιά του.


Συμπέρασμα : Κανείς βέβαια δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Πυροσβεστική. 
Ο εθελοντισμός όμως μπορεί να πολλαπλασιάσει το έργο της!      

Δεν υπάρχουν σχόλια: