Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού επισκέφθηκε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Πολιτισμού κ. Δημοσθένης Δαββέτας

Το σημείο αναφοράς  όχι μόνο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αλλά και ως ένας τόπος έμπνευσης και δύναμης για πολλούς πνευματικούς ανθρώπους ανά τον κόσμο ( πόσο μάλλον για έναν Έλληνα) φανέρωσε για άλλη μια φορά σήμερα, Κυριακή των Βαϊων, ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών.   Γι` αυτό και ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας, συγγραφέας και ποιητής, εικαστικός και ακαδημαϊκός αλλά ειδικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, επέλεξε τον «ομφαλό της γης» για το προεκλογικό ξεκίνημά του προς το Ευρωκοινοβούλιο.


 Σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα ατμοσφαιρική εκδήλωση, η Ι` ΕΠΚΑ υποδέχθηκε τον κ. Δαββέτα στην ισόγεια αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών και ανάμεσα σε πρόσωπα τόσο του δημόσιου βίου της περιοχής όσο και των φίλων αυτού του χώρου, έγινε η προγραμματισμένη παρουσίαση της νέας του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Στον καθρέπτη του Ορφέα». Τον κ. Δαββέτα «σύστησε» στο κοινό ο δημοσιογράφος - Διευθυντής της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Κεντρικής Ελλάδας «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» κ. Λάμπρος Ρόδης και στην συνέχεια τον προλόγισε η οικοδέσποινα – Έφορος των Δελφών κα Νάνσυ Ψάλτη.

Ενθουσιασμένος από την θερμή υποδοχή και την ενέργεια του χώρου, ο κ. Δαββέτας αναφέρθηκε στην σημασία του ο ίδιος θα προσπαθήσει να προδώσει σε οργανωμένους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα μέσα από ενευρωπαϊκές συνεργασίες γύρω από τον πολιτισμό, έκανε αναφορά σε νέους θεσμούς που έχει υπ` όψιν του να προτείνει προς θέσπισή τους ενώ αναφέρθηκε και στην αξία των αναγνωρισμένων προσώπων της τέχνης και των γραμμάτων, οι οποίοι πολλοί συχνά αναφέρονται στους Δελφούς τόσο στον ίδιο προσωπικά όσο και σε δημόσιες εμφανίσεις τους.
Γι` αυτό και ο ίδιος – είπε χαρακτηριστικά – διόλου τυχαία δεν επέλεξε να ξεκινήσει από τον χώρο αυτό την προεκλογική του περιοδεία ανά την Ελλάδα, ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής του κόμματος της ΝΔ.


Στη συνέχεια, ο κ. Δαββέτας ανέγνωσε ποιήματα από την νέα  ποιητική του συλλογή αλλά και από την ανέκδοτη σειρά με τίτλο «Ήχοι του Σύμπαντος», ενώ ενδιάμεσα ο λόγος … δίνονταν στην μελωδία. Με την συνοδεία μιας κιθάρα, η πολύ γλυκιά φωνή της κας Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού γέμισε τον χώρο.

Μέσα σ` αυτή την ατμόσφαιρα, ακολούθησε και ένας εξίσου ενδιαφέρον διάλογος ανάμεσα στο κοινό και τον ξεχωριστό  προσκεκλημένο των Δελφών, για να κλείσει ο ίδιος υπογράφοντας υπομονετικά αλλά και ιδιαίτερα δημιουργικά προσωπικές αφιερώσεις σε όσους θέλησαν να αποκτήσουν τη νέου του ποιητική συλλογή.



Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση του κ. Δαββέτα στους Δελφούς τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Υπ. Περιφερειάρχης Φωκίδας, Πρόεδρος της Εταιρείας Φωκικών Μελετών κ. Γιάννης Ράμμος, Υπ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι στο Δήμο Δελφών, οι «Φίλοι του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών» κ.α.
Στην επιστροφή του, μάλιστα, για την Αθήνα, ο κ. Δαββέτας και μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου του ΔΣ και Δημοτικού Συμβούλου κ. Λάμπρου Ρόδη,  βρήκε το χρόνο να επισκεφθεί την «καρδιά» του πολιτισμού των Μινυών, τον Ορχομενό και να ενημερωθεί για την πορεία του Αρχαιολογικού Πάρκου  που σε συνεργασία με τον ΔΙΑΖΩΜΑ, τον Δήμο και την Περιφέρεια Στερεάς φιλοδοξεί και ο ίδιος να προωθήσει στην επόμενη προγραμματική περίοδο.


Ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού» π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους ευχαρίστησαν τον κ. Δαββέτα για το προσωπικό του ενδιαφέρον και του ευχήθηκαν «καλή επιτυχία» στις Ευρωεκλογές του Μαϊου 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια: