Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Απάντησε έλαβε ο Μπασιάκος από τον Γιαννούση για το πλασματικό ΑΕΠ της Βοιωτίας

Θέμα: Απάντηση στην Ερώτηση με αρ. πρωτ. 6785/7.3.2014 του Βουλευτή κου Ε. Μπασιάκου
Σχετικό: Ερώτηση με αρ. πρωτ. 6785/7.3.2014 του Βουλευτή κου Ε. Μπασιάκου
Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης του Βουλευτή κου Ε. Μπασιάκου σχετικά με τις συνέπειες καθορισμού του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο 72% του μέσου κοινοτικού, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Κατ’ αρχάς η Ελλάδα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του νέου προϋπολογισμού της Ένωσης για την εφαρμογή μιας δικαιότερης μεθοδολογίας που θα ελάμβανε υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και όχι τα στοιχεία 2007-2009, που μόνο μερικώς ελάμβαναν υπόψη την κρίση και την ύφεση, με αποτέλεσμα η χώρα και οι Περιφέρειές της να επωφεληθούν κατά 37% περισσότερων πόρων.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Επιτροπής, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ 84% του μέσου κοινοτικού των 27 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2007-2009 και γι’ αυτό κατατάχθηκε στις περιφέρειες μετάβασης. Ακόμη και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2009-2011 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος παραμένει στην κατηγορία περιφερειών μετάβασης, δεδομένου ότι το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της την τριετία αυτή είναι 78% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη βάση των τελικών ποσών που κατανεμήθηκαν στη χώρα, το ύψος της Κοινοτικής Συνδρομής (ΚΣ) στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020 – και σύμφωνα με την 3η Εγκύκλιο για την κατάρτιση των Ε.Π. του Υπουργείου Ανάπτυξης- ανέρχεται σε 97,3  εκατομμύρια ευρώ (76,1 εκ. € από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 21,2 εκ. € από το ΕΚΤ). Επιπλέον του ποσού αυτού, εκχωρείται προς διαχείριση στην Περιφέρεια το ποσό των 69,3 εκ €. από το Ταμείο Συνοχής για συγκεκριμένα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων που αποτελούν υποχρέωση της χώρας (το τέταρτο μεγαλύτερο ποσό σε απόλυτους αριθμούς μεταξύ των 13 Περιφερειών). Το σύνολο της ΚΣ ανέρχεται επομένως σε 166,6 εκ. ή με όρους Δημόσιας Δαπάνης περίπου σε 333,2 εκ. €.
Στην περίοδο 2007-2013 η Περιφέρεια διαχειρίστηκε πραγματικά 224 εκ. € σε όρους Δημόσιας Δαπάνης και συνεπώς την περίοδο 2014-20 θα διαχειριστεί 109 εκ. περισσότερα, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι πόροι από τα 4,2 δισ. Κ.Σ. του Αγροτικού Ταμείου (το 30% περίπου των οποίων θα εκχωρηθεί προς διαχείριση στις Περιφέρειες).
Σημειώνεται ότι, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι που διατίθενται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία αποτελεί Περιφέρεια Μετάβασης, σύμφωνα με τον Κανονισμό και δικαιούτο με βάση τη μεθοδολογία κατανομής των πόρων που εφαρμόστηκε από την Ε.Ε. χαμηλό ποσό πόρων, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε στις ακόλουθες ρυθμίσεις:
α) Μεταφέρθηκε το 3% των πόρων των «Περισσότερο Ανεπτυγμένων» Περιφερειών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (75,8 εκ. €) με αξιοποίηση της σχετικής δυνατότητας που προβλέπεται στον Κανονισμό των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.
β) Διατηρείται το ίδιο ποσοστό Κοινοτικής Συγχρηματοδότησης (50%) που εφαρμόστηκε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά την περίοδο 2007-2013 (χωρίς δηλ. να εφαρμόζεται το ποσοστό συγχρηματοδότησης - 60% - που προβλέπει ο Κανονισμός για τις περιφέρειες σε μετάβαση, αλλά ούτε και η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού κατά 10% που προβλέπεται από τον Κανονισμό για τις χώρες σε μηχανισμό στήριξης). Αυτό σημαίνει πρακτικά 95,2 εκ. αυξημένη Εθνική Συμμετοχή.
Η Περιφέρεια αναμένεται βεβαίως να επωφεληθεί και πόρων από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, με βάση τα έργα και τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από αυτά και θα υλοποιηθούν σε αυτή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της.
Τέλος επισημαίνεται ότι, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η δύσκολη κατάσταση των κρατών μελών που πλήττονται από την κρίση, το 2016 θα γίνει αναθεώρηση των συνολικών πόρων όλων των κρατών μελών για την εναπομένουσα περίοδο 2017-2020, εφαρμόζοντας μεθοδολογία κατανομής, με βάση τα πλέον επικαιροποιημένα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. Αναμένεται συνεπώς στην Περιφέρεια, όπως και συνολικά στη χώρα, να κατανεμηθούν επιπλέον πόροι.


Ο Γενικός Γραμματέας





Γιώργος Γιαννούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: