Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Οι πρώτοι 22 υποψήφιοι με το Ποτάμι - μεταξύ των οποίων - και η Διστομίτισσα Ζαχαρούλα Γιαβρούτα - Λούδα


Το Ποτάμι ανακοινώσε 22 υποψήφιους για το Ευρωκοινοβούλιο. Οι υπόλοιποι 20 υποψήφιοι θα ανακοινωθούν αφού μελετηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις που κάνουν οι πολίτες μέσω της ιστοσελίδας topotami.gr.
Οι υποψήφιοι μας μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Είναι άνθρωποι της δράσης και έχουν διακριθεί για το έργο τους, τη γνώση τους και τις ικανότητές τους. Πολίτες που πιστεύουν σε μια δίκαιη Ευρώπη και έχουν τη δύναμη και τη θέληση να παλέψουν για αλλαγές τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα.
Είναι δημοσιογράφος, έχει εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά μέσα κι έχει βραβευτεί για το δημοσιογραφικό του έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ίδρυμα Μπότση και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε επικοινωνία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας κυρίως ευρωπαϊκά θέματα. 
Είναι Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε κοινωνιολογία και ιστορία των ιδεών στα πανεπιστήμια Wesleyan και Brandeis των Ηνωμένων Πολιτειών. Γεννήθηκε το 1950 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει συγγράψει πλήθος άρθρων και βιβλίων, ενώ το τελευταίο του πόνημα έχει τίτλο Ελληνισμός, Επιστήμη, Κριτική: τα εννοιολογικά θεμέλια της νεωτερικότητας. Συμμετέχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Η Διαμόρφωση της Νεοελληνικής Ταυτότητας», με έδρα το Πανεπιστήμιο Cambridge.
Γεννήθηκε στο Δίστομο Λιβαδειάς το 1977. Έζησε αρκετά χρόνια στην Αθήνα όπου εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις, αλλά έφυγε πριν μερικά χρόνια από την πρωτεύουσα για τη Διάβα Καλαμπάκας, όπου σήμερα με τον σύζυγό της έχει μια μικρή εταιρεία κρασιού με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Μάλτα, Βέλγιο και Κίνα. Στόχος της είναι το οινοποιείο της να αναδείξει την περιοχή ως μία από τις νέες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας. Παράλληλα δραστηριοποιείται στον αγώνα ενάντια στον παιδικό αλκοολισμό.
Ξεκίνησε ως ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Harvard, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, κατέχοντας διευθυντικές θέσεις σε θέματα επικοινωνίας, marketing, καινοτομίας και κοινωνικής υπευθυνότητας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες & Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο και Δημόσια Πολιτική στο Harvard. Το 2012 συνδημιούργησε ένα site για την προώθηση του ελληνικού design, που βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά e-shops. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα και έχει επιμεληθεί επιστημονικές εκδόσεις για την ΕΕ και τα Βαλκάνια. Είναι 39 ετών.
Είναι φυσικός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εξελέγη δύο φορές Πρύτανης. Έχει γράψει πέντε βιβλία, ενώ η Κόμη της Βερενίκης γυρίστηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ1. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1939 και έλαβε διδακτορικό από το Imperial College του Λονδίνου. Συνεργάστηκε με πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, υπήρξε μέλος του Δημόκριτου, ενώ επίσης εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Διαθέτει τεράστια εμπειρία σε θέματα παιδείας και επιστημονικής έρευνας, έχοντας υπάρξει μέλος σε σχετικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων της ΕΕ. 
Γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα Αττικής. Είναι Ελληνίδα Ρομά και έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των τσιγγάνων. Είναι Επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας και έχει δουλέψει με τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Αθηνών ως εξωτερική επιστημονική συνεργάτιδα, αλλά και με πολλές εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που βοηθούν κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες. Το 1999 διαγνώσθηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς όμως αυτό να ανακόψει την κοινωνική και επαγγελματική της δράση.
Διδάσκει ευρωπαϊκό και συνταγματικό δίκαιο καθώς και φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με σπουδές στη Νομική Αθηνών και στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και μελέτες για το συνταγματικό δίκαιο της ΕΕ και τη θεωρία των δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό και ξένο τύπο. Δικηγορεί σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Λονδίνο και παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως συνήγορος μεταναστών υπό διοικητική κράτηση στην Αγγλία. Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα.
Διευθύντρια του τμήματος Ογκολογίας-Παθολογίας του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, η πρώτη ελληνίδα γιατρός που αναγνωρίστηκε ως Ογκολόγος-Παθολόγος και ιδρυτής της πρώτης Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού. Γεννήθηκε το 1946 και μετά τη θητεία της σε ιατρικά ιδρύματα των ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα και υπήρξε μέντορας πολλών ειδικευόμενων ιατρών, ενώ δημιούργησε πρωτοπόρο κλινικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και έρευνας για τον Καρκίνο του Μαστού. Εργάζεται συστηματικά για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας για τον καρκίνο και τον εναρμονισμό με διεθνείς πρακτικές και οδηγίες. Για το πολύπλευρο έργο και την κοινωνική της προσφορά βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Είναι γεωργός, με δραστηριότητα σε επιχειρήσεις του γεωργικού τομέα από το 1984 και κάτοχος ΜΒΑ. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας Ελλάδος καθώς και της συνεταιριστικής επιχείρησης Α.Κ.Α.Σ. ΗΛΙΟΣ. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ένωσης Νέων Αγροτών Ελλάδος και διαθέτει μεγάλη διοικητική εμπειρία σε πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς του γεωργικού τομέα. Έχει γράψει πολλά άρθρα και μελέτες για τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα αγρότη, και πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο Γόνιμη Χώρα – Άγονη Πολιτική, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής, περιβαλλοντικής και περιφερειακής πολιτικής. Γεννήθηκε το 1961 στο Άργος.
Διδάσκει Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννημένη το 1957 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε αρχικά χημεία, αλλά στράφηκε γρήγορα στη φιλοσοφία, καθώς από τα φοιτητικά της ακόμη χρόνια απασχολήθηκε έντονα με τα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο βίο και την πολιτική της χώρας μας. Παράλληλα με το ακαδημαϊκό της έργο, συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων ώστε να καταστούν πραγματικοί χώροι παιδείας και έρευνας. 
Ακτιβιστής για την προάσπιση των δικαιωμάτων ασθενών. Πάσχοντας ο ίδιος από κυστική ίνωση, έχει δώσει μάχη για τα δικαιώματα των ασθενών αυτής της σπάνιας κληρονομικής νόσου, βοηθώντας να υλοποιηθεί μία σειρά χρόνιων αιτημάτων μέσω της δουλειάς του στην Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο, της οποίας είναι αντιπρόεδρος. Στόχος του είναι να βοηθήσει και να στηρίξει έμπρακτα τις κοινωνικές ομάδες που πάσχουν από κρατική αδιαφορία, προκαταλήψεις και διακρίσεις. Είναι 31 ετών, έχει τελειώσει γραφιστική και σπουδάζει αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Είναι καθηγητής Βιοχημείας και αναπληρωτής Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχοντας εργαστεί ως ερευνητής στην ιατρική σχολή του Harvard, επέστρεψε στην Ελλάδα και απασχολήθηκε ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Αρθρογραφεί τακτικά για θέματα εκλαϊκευμένης επιστήμης. Πιστεύει στη δυναμική της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, έχοντας δώσει διαλέξεις ανά τον κόσμο για την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων. Είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι ευρεσιτεχνίες του πάνω σε καινοτόμες εφαρμογές ελληνικών προϊόντων έχουν διακριθεί διεθνώς. Γεννήθηκε το 1962 στην Πάτρα.
Τα τελευταία χρόνια απασχολείται σε επιχείρηση εισαγωγής και παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι συνεργάτης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων για την εκμάθηση ελληνικών και αναπτύσσει εκπαιδευτικές εφαρμογές σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Στόχος του είναι η δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός. Αγαπά τη ΔΗΜΑΡ, όπως αγαπά το Dolce, τον Μερακλή με τις πίτες στα Εξάρχεια, τον Βρούτο, τον Λεωνίδα. Το ότι δεν τους βλέπει πια δε σημαίνει πως τους ξέχασε.
Είναι Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ στο παρελθόν έχει υπηρετήσει και στον τομέα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά (Ακαδημία Ηρακλείου, ΜΔΔΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τις μειονοτικές ομάδες, τη λαϊκή τέχνη και την περιβαλλοντική ηθική. Γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο.
Έλαβε μέρος σε πέντε συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρχικά ως μέλος και αργότερα ως αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο ενώ συμμετείχε και στη μικτή κόσμου. Μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής του καριέρας, υπήρξε ενεργό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Παράλληλα σπούδασε Χημικός Μηχανικός και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ερευνητικά ασχολείται με θέματα λήψης αποφάσεων, μαθηματικής μοντελοποίησης και βελτιστοποίησης με έμφαση στην ενέργεια και το περιβάλλον. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης. Πρόσφατα έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Το θεώρημα της επτάδας. Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα.
Από το 2003 εργάζεται ως συντονίστρια στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων με προτεραιότητά της τη δικαιότερη κατανομή και την καλύτερη επιβίωση μοσχευμάτων και τον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού αντιστοίχισης μοσχευμάτων-ληπτών με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο Πάντειο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών. Συμμετείχε στη δημιουργία του ηλεκτρονικού χάρτη Προνοιακών Ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και στην υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Έχει εργαστεί σε κέντρο εκπαίδευσης παιδιών με αυτισμό, ενώ έχει οργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια, σχολεία, συλλόγους εθελοντών και αιμοδοτών. Είναι 36 ετών.
Θαλάσσια βιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μη κερδοσκοπικό φορέα για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και νησιών, συνδυάζοντας την επιστημονική έρευνα με δράσεις προστασίας στις οποίες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ενεργό ρόλο. Είναι συντονίστρια του πανευρωπαϊκού δικτύου OCEAN2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο, το οποίο πίεσε για τη μεταρρύθμιση της νέας Κοινής Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής για τη διασφάλιση της αειφόρου αλιείας και τη βιωσιμότητα τόσο των αλιευμάτων όσο και των παράκτιων κοινωνιών της Μεσογείου. Το 2005 της απονεμήθηκε ο τίτλος της Πρέσβειρας της Ελλάδας στην ΕΕ για την Αειφόρο Θαλάσσια Πολιτική. Είναι 35 ετών.

 
Ηθοποιός, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια έχει εργαστεί στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις με σχολεία, θεραπευτικές κοινότητες και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παράλληλα, αρθρογραφεί για όλα εκείνα τα ζητήματα που τον συγκινούν, κυρίως όμως για τέχνη, μουσική αλλά και πολιτική. Είναι 44 ετών.
Γεννήθηκε στα Πετράλωνα το 1951. Το 1979 πήγε στο Λονδίνο για να δουλέψει και να σπουδάσει. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και αποφοίτησε ως μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ αργότερα απέκτησε ΜΒΑ. Από το 1983 απασχολείται ως κατασκευαστής, ενώ από το 1991 έως και το 2004 υπήρξε μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης τεχνικής εταιρείας που συνίδρυσε. Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανέπτυξε και συνδικαλιστική, στο πλαίσιο του ΤΕΕ. Από το 1992 έως και το 1995 ήταν αιρετός πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ.

 
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1980 αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε υποκριτική στo Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας και Θεατρικές Σπουδές και Επικοινωνία στη Σορβόνη. Δούλεψε ως ηθοποιός, μεταφράστρια, βοηθός σκηνοθέτη στην τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 2012 ίδρυσε το Κέντρο Λογοτεχνικών Εκδηλώσεων (Etage Littéraire) στην Αθήνα, τόπο συνάντησης και ανάδειξης του έργου των σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων. Τον τελευταίο χρόνο άνοιξε το δικό της γαλλικό bistrot. Ζει και εργάζεται στο κέντρο τις Αθήνας όπου έχει αναπτύξει ακτιβιστική δράση για τη βελτίωση της πόλης.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της πόλης και είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως ο ΑΝΤ1, ο 88μισό και ο 102FM, στις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη και στα περιοδικά Επιλογές και Sunday ως αρχισυντάκτρια, ρεπόρτερ, και παρουσιάστρια. Από το 2012 είναι αρθρογράφος και ρεπόρτερ στο protagon.gr και στο bostanistas.gr, ενώ παράλληλα συντονίζει ημερίδες αυτοδιοικητικών φορέων, επιστημονικών ινστιτούτων και μη κυβερνητικών οργανισμών στη Βόρεια Ελλάδα.

 
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, και έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων και βιβλίων ενώ παρεμβαίνει συχνά στον δημόσιο λόγο μέσω του ημερήσιου τύπου. Η προσήλωσή του στις αξίες του κράτους δικαίου τον έχει οδηγήσει πολλές φορές να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να υπερασπιστεί ανθρώπους που υπέστησαν αδικίες. Γεννήθηκε το 1951 στη Μήθυμνα Λέσβου.























Δεν υπάρχουν σχόλια: