Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους φορείς του νομού να αγκαλιάσει και να στηρίξει ενεργά τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού




«Ενημέρωση και Δράσεις για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ στη Λιβαδειά» ήταν το θέμα της συνάντησης των φορέων της πόλη της Λιβαδειάς, χθες το απόγευμα στα Γραφεία του ΕΣΥΝ Ν. Βοιωτίας. Οι φορείς ενημερώθηκαν για τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα , αλλά και για αυτές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του Σταθμού στη Λιβαδειά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τους εκπροσώπους του μεγάλου αριθμού φορέων που πήραν μέρος έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και υπήρξε πλούσιος προβληματισμός γύρω από την πρόληψη και τον ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει ο συμβουλευτικός σταθμός. Τονίστηκε η αναγκαιότητα της δραστηριοποίησης των φορέων , ώστε να ενημερωθούν όλοι για  την έναρξη λειτουργίας του.
Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους φορείς του νομού, το λαό της Βοιωτίας να αγκαλιάσει και να στηρίξει ενεργά τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού  
Τέλος η σύσκεψη των φορέων αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τη στήριξη των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης στον αγώνα που δίνουν για την χρηματοδότηση των Κ.Π , την υπογραφή της προγραμματικής τους σύμβασης , για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να δρουν. 


ΨΗΦΙΣΜΑ

Το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβούλιου κατά των Ναρκωτικών        ( Ε.ΣΥ.Ν), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ( ΚΕ.Θ.Ε.Α) και οι φορείς που συμμετέχουμε στη σημερινή σύσκεψη εκφράζουμε την αγωνία και ανησυχία μας για την ύπαρξη και λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης καθώς και την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους σ΄αυτά.
Η κυβέρνηση απαξιώνει τη λειτουργία και δράση των Κ.Π, υποβαθμίζει την πρόληψη των εξαρτήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η απουσία χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία( ΟΚΑΝΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) και η έλλειψη υποστήριξης από τους τοποκούς φορείς καθιστούν σχεδόν αδύνατη την λειτουργία του Κ.Π .
Θεωρούμε πως η πρόληψη αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών.  Εκτιμούμε ως θετική τη δουλειά των εργαζομένων στο Κ.Π Βοιωτίας. Οι ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών που λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι παρεμβάσεις μέσα στα σχολεία, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης ουσιών από τους μαθητές.
Ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση πλήττει τα φτωχά –λαϊκά στρώματα , τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη νέα γενιά , η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο οδηγούν όλο και περισσότερους στην απόγνωση, σε παραβατικές και επικίνδυνες συμπεριφορές Σ΄αυτές τις συνθήκες δομές όπως είναι τα Κ.Π πρέπει όχι μόνο να εξακολουθήσουν την λειτουργία τους αλλά να επεκτείνουν τη δράση τους ακόμα περισσότερο

Απαιτούμε:
α/ Την συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης
β/ Την άμεση υπογραφή της προγραμματικής τους σύμβασης
γ/Την χρηματοδότηση των Κ.Π από τον κρατικό προϋπολογισμό για την  απρόσκοπτη λειτουργία τους
δ/ Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σ’ αυτά
Είμαστε αντίθετοι σε τυχόν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις αυτών των δομών που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.


Λιβαδειά 27-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: