Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Θήβα: Με επιτυχία η ημερίδα για τον Αγροδιατροφικό Πολιτισμό «Ελληνικές Γεύσεις»

Ημερίδα με θέμα τις Ελληνικές Γεύσεις και τον Αγροδιατροφικό Πολιτισμό διοργάνωσαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 στη Θήβα, η «Αγροζεύξη», ο Συνεταιρισμός Γυναικών Θήβας «Το Μοσχοκάρφι», ο Σύλλογος «Διρκαίος Κύκνος» και η Ε.Α.Σ. Θήβας.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για θέματα που αφορούν τη μεσογειακή διατροφή και την υγεία, τις νέες τεχνολογίες στο χώρο παραγωγής τροφίμων, την αγροφιλία και τις αγροσυνεργασίες.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο καρδιολόγος κ. Κων/νος Τούτουζας, η Δρ. Ιατρικής Βιοτεχνιλογία κ. Αλ. Παύλου, η διατροφολόγος κ. Κων/να Πάλιου, ο Συγγραφέας κ. Μ.Χαραλαμπίδης, η κ. Μ. Κανάκη μέλος του ΚΕΑΝ και ο κ. Γιάννης Σάρρος μέλος της Αγροζεύξης.

Την  εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θηβαίων, χαιρέτησε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, συγχαίροντας τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία.


Όπως είπε στην ομιλία του :
« Ο Δήμος Θηβαίων είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή με σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες και προοδευτικούς παραγωγούς, οι οποίοι με θέληση και δυναμισμό, φροντίζουν τη γη και τις καλλιέργειές τους, αναβαθμίζοντας διαρκώς την ποιότητα των προϊόντων τους.
Από την πλευρά μας ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε την αγροτική οικονομία, γιατί πιστεύουμε ότι ο δρόμος της πολυπόθητης ανάπτυξης γι’ αυτή τη χώρα που ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, θα χαραχθεί πάνω σ’ αυτήν.
Η διατροφή, πέρα από βιολογική ανάγκη αποτελεί και στοιχείο πολιτισμού. Από τα συμπόσια της αρχαιότητας μέχρι το σημερινό οικογενειακό τραπέζι, η διατροφή κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του ψυχισμού και αποτελεί φιλοσοφία ζωής και δείκτη ευζωΐας.
Μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό αλλά τολμώ να πω ότι σε αυτή τη διάσταση, η οποία διαμορφώνει πολλές άλλες πτυχές του βίου μας, ο Έλληνας υπερέχει σε σχέση με γείτονες, φίλους και συμμάχους.
Επιβάλλεται λοιπόν να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι η μεσογειακή δίαιτα, πλεονεκτήματα που είναι μέρος της ιστορίας μας, της παράδοσής μας και τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από τις νέες τεχνολογίες» .

Ο κ. Δήμαρχος μάλιστα προ ημερών είχε παραβρεθεί στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Αγροζεύξης κ. Γιάννης Σκούμας και μέλη αυτής με αγρότες και κτηνοτρόφους από την περιοχή της Λακωνίας, στα πλαίσια συνεργασίας.

Στην ημερίδα για τον Αγροδιατροφικό Πολιτισμό παραβρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Βοιωτίας κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Σταθάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ψυχογιός, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.



Στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, λειτούργησε παράλληλα και έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: