Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μιχελάκης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου: Συμφωνήσαμε σε μια λεπτομερειακή μελέτη της πρότασης και σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε.

1. Πότε θα κατατεθεί και τι θα προβλέπει ακριβώς η ρύθμιση για την αναστολή της κρατικής επιχορήγησης σε κόμματα λόγω εμπλοκής τους σε εγκληματικές οργανώσεις;
Απ: Έχουμε επεξεργαστεί τη σχετική νομοθετική ρύθμιση και το πρωί της Δευτέρας θα κατατεθεί στη Βουλή. Την τελική σύσκεψη την είχαμε στο γραφείο μου την Παρασκευή με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Χ.Αθανασίου, Προστασίας του Πολίτη, Ν.Δένδια και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ, Μ.Βορίδη. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδιανόητο να χρηματοδοτούνται από το κράτος κόμματα τα όποια έχει αποδειχθεί ότι πίσω κρύβονται εγκληματικές οργανώσεις και εγκληματικές δράσεις.
2. Θα πρέπει να έχουν κατηγορηθεί βουλευτές ή αρκεί και στελέχη τους;
Απ:  Η κρατική χρηματοδότηση ενός κόμματος θα αναστέλλεται αμέσως στην περίπτωση που η ηγεσία ή κρίσιμος αριθμός βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του παραπέμπονται αμετάκλητα για συγκεκριμένα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα. 
3.Είναι εγκληματική οργάνωση με παραστρατιωτική δράση η Χ.Α.;
Απ: Ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να αποφανθεί εάν συντρέχουν κατά το νόμο οι προϋποθέσεις που θα τεκμηριώνουν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και θα επισύρουν τις πλέον αυστηρές ποινές σε όσους εμπλέκονται ως αυτουργοί, συμμέτοχοι ή ηθικοί αυτουργοί στις παράνομες δραστηριότητές της. Έχω ωστόσο την πεποίθηση ότι μια σειρά από επιθέσεις, όπως αυτές στο Κερατσίνι, το Πέραμα, το Μελιγαλά, αλλά και όλες αυτές που περιγράφονται στους φακέλους που απέστειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης, της συντονισμένης και διατεταγμένης δράσης. Έχουν οργάνωση, εγκληματική οργάνωση και μάλιστα παραστρατιωτικού χαρακτήρα.   
4. Να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;
Απ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.  Εκείνο που διερευνάται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ιδεολογικά και πολιτικά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη Χ.Α., όλα τα δημοκρατικά κόμματα και όλοι οι πολίτες. Κανένας δεν είναι ανεύθυνος και κανένας δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Συνεπώς -όπως χαρακτηριστικά έχει γράψει και ο Νίκος Χατζηνικολάου στην τελευταία έκδοσή σας-  εκείνο που χρειάζεται είναι να τεθεί η Χ.Α. εντός και όχι εκτός νόμου. Να αντιμετωπίσει το νόμο σε κάθε εγκληματική, σε κάθε παράνομη δραστηριότητά της. Αυτό χρειάζεται και αυτό ήδη γίνεται. Το σημαντικό όμως είναι ο λαός να τους θέσει «εκτός». Εκτός των πάντων.
5. Στους ΟΤΑ υπάρχουν Χρυσαυγίτες με παραβατικές συμπεριφορές; Θα δώσετε εντολή να γίνουν έλεγχοι;
Απ: Δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια περίπτωση. Να είστε όμως σίγουροι πως όπου διατυπωθεί καταγγελία, όπου προκύψει και η ελάχιστη υπόνοια για παραβατικές συμπεριφορές, θα υπάρξει άμεση παρέμβαση με σκοπό την άμεση αντιμετώπισή τους. Όποιον κι αν αφορά, όπου κι αν βρίσκεται. Παραβατικές συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές απ’ όπου κι αν προέρχονται.  
6. Γιατί δεν κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση νωρίτερα; Έπρεπε να δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας;
Απ: Η κυβέρνηση είχε δει το πρόβλημα. Έρευνα γινόταν. Στοιχεία συγκεντρώνονταν. Και όλα αυτά τα στοιχεία είναι εκείνα που αξιοποιούνται τώρα για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Γεγονός πάντως είναι ότι μετά τη στυγνή δολοφονία έσπασε η ομερτά και άνοιξαν στόματα που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα.  
7. Η Ν.Δ. χάιδευε τη Χ.Α. φλερτάροντας με ψηφοφόρους της με αποτέλεσμα το φίδι να μεγαλώσει;
Απ: Όταν η Ν.Δ. και ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς εξαπολύσαμε πρώτοι δημόσια και με τον πιο έντονο τρόπο πολιτική επίθεση στο νεοναζιστικό μόρφωμα, κάποιοι τηρούσαν περίεργη σιωπή. Κάποιοι νόμιζαν ότι το σοβαρό αυτό θέμα ήταν ένα ψηφοθηρικό παιχνιδάκι από το οποίο το «κέρδος» θα ήταν να χάσει  ψήφους  η Νέα Δημοκρατία. Αποδείχθηκε όμως ότι όλοι έχασαν και κυρίως έχασε η Πατρίδα μας. Όλοι λοιπόν έχουμε χρέος να πλησιάσουμε τους πολίτες που πλανήθηκαν. Το φίδι δεν είναι οι ψηφοφόροι. Είναι η εγκληματική συμμορίτικη οργάνωση. 
8. Το ΣΔΟΕ να πάει μόνο στα Ταμεία της Χ.Α. και όχι σε αυτά των άλλων κομμάτων;
Απ: Όταν ερευνάται το ενδεχόμενο σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, είναι ανάγκη να διερευνηθούν και οι τρόποι χρηματοδότησής της. Ενδεχομένως να προκύψουν και από εκεί σημαντικά στοιχεία. Τίποτε δεν μπορεί να μείνει αδιερεύνητο. Από εκεί και πέρα, οι αρχές της διαφάνειας ισχύουν για όλους.
9. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρο;
Απ: Έχει πάρει πολλές φορές ακραίες θέσεις, τις οποίες ο ίδιος κατήγγειλα ως εκπρόσωπος της Ν.Δ.. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν είναι άκρο οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε συνιστώσες του που επιμένουν, ακόμη και σήμερα, να διαχωρίζουν τη βία σε «καλή» και «κακή».
10. Αποκλείεται τις πρόωρες εκλογές μέσα στο επόμενο διάστημα;
Απ: Στόχος της κυβέρνησης, στόχος απόλυτα ταυτισμένος με το εθνικό, το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον είναι η εξάντληση της τετραετίας.
11. Κι αν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χ.Α.;
Απ: Θα είναι μια ευκαιρία στις αναπληρωματικές εκλογές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε ούτε ένας εκπρόσωπός τους να μην μετέχει στη Βουλή. Πιστεύω ότι όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου θα πρέπει να κατέβουν με κοινό υποψήφιο για τις έδρες που θα κενωθούν και θα συμπληρωθούν με τις αναπληρωματικές εκλογές.
12. Θα γίνουν απολύσεις στους ΟΤΑ με το δεύτερο κύμα της κινητικότητας;
Απ: Επαναλαμβάνω ότι άλλο κινητικότητα και άλλο απόλυση. Έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις τόσο για την κινητικότητα, όσο και για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
13. Η πρόταση για τον εκλογικό νόμο συναντάει πολλές αντιδράσεις. Εγκαταλείπεται; Απ: Έχω συζητήσει το θέμα με πολλούς δημάρχους. Συνάντησα και «ναι» και «όχι» . Άκουσα προτάσεις που μπορεί να υιοθετηθούν για να συνδιαμορφώσουμε το καλύτερο μοντέλο.   Συμφωνήσαμε σε μια λεπτομερειακή μελέτη της πρότασης και σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε. Θέλω όμως να πω ότι κάποια ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δημιουργούν την πεποίθηση ότι οι πολίτες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, θα ήθελαν μια τέτοια αλλαγή. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS
ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: