Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρουσία του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου και της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων κα. Βάσως Κόλλια πραγματοποιήθηκαν, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013, τα εγκαίνια του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων,  το οποίο είναι το πρώτο που λειτουργεί στον Νομό Βοιωτίας και στην ευρύτερη περιοχή.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου στον χαιρετισμό που απηύθυνε ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, την ΕΕΤΑΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άριστη συνεργασία, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο και να λειτουργήσει το κέντρο στο Δήμο Θηβαίων, «ένα κέντρο χρήσιμο και πολύτιμο στην κοινωνία», όπως είπε, τονίζοντας ότι « στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι η κοινωνική πολιτική, γι’ αυτό και προσπαθούμε είτε με ίδια μέσα είτε με εθελοντές είτε με αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να στηρίξουμε την κοινωνία, που μάς έχει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη και ειδικά τους  οικονομικά αδύνατους πολίτες».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γιώργος Μουλκιώτης, οι Βουλευτές Βοιωτίας κ.κ. Γιάννης Καράμπελας και Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γ. Δουβάς, ο Διευθυντής Αστυνομικής Δ/νσης Βοιωτίας κ. Στ. Λουλακούδης, ο Διευθυντής Αστυνομικής Υποδ/νσης Θήβας κ. Μ. Πάππος,  η Αν. Διοικήτρια του Νοσοκομείου Θήβας-Λιβαδειάς κα. Αικ. Λιακοπούλου, η Αντιδήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας κα. Π. Λουκά, από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κα. Στ. Κατσαβού, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων, Πρόεδροι και Μέλη Φορέων και Συλλόγων και Δημοτικοί Υπάλληλοι.


Σημειώνουμε ότι πριν την έναρξη της τελετής εγκαινίων ο κ. Δήμαρχος Θηβαίων υποδέχτηκε τον κ. Υπουργό στο γραφείο του, όπου και συνομίλησαν για αρκετή ώρα για θέματα που απασχολούν το Δήμο.
Λίγα λόγια για το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας

Αποτελεί μέρος ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Δημιουργήθηκε στα πλαίσια της πράξης με τίτλο: «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας- Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο» σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», μετά από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων,  στην οποία ο Δήμος Θηβαίων ανταποκρίθηκε άμεσα υποβάλλοντας σχετική πρόταση. Το έργο υλοποιείται επίσης και σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ ως «Συντονιστής Δικαιούχος».   
Λειτουργεί από τις  14 Μαΐου 2013, έχει ήδη στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγο & κοινωνιολόγο) και εκκρεμεί η πρόσληψη νομικού για τις ανάγκες της νομικής στήριξης των γυναικών, ώστε συνολικά να παρέχονται υπηρεσίες πρώτης γραμμής, οι οποίες καλύπτουν την ανάγκη άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες- θύματα βίας.
Έχοντας στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες θύματα βίας και τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν στον απεγκλωβισμό από μια κατάσταση ομηρίας και απόγνωσης, παρέχει: 

-           Συμβουλευτική και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις γυναίκες θύματα και στα παιδιά τους
-           Παραπομπή ή συνοδεία των θυμάτων σε φορείς, όποτε αυτό απαιτείται (σε ξενώνες, κέντρα υγείας, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές)
-           Νομική και συμβουλευτική υποστήριξη.
-           Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.



Το κέντρο στεγάζεται στο Δημαρχείο Θήβας (Κύπρου 3) και έχει πλευρική ανεξάρτητη είσοδο. 

Οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και διέπονται από τους κανόνες του ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας Κέντρου: 22620 89574 & 89576 / 24ωρη Γραμμή SOS: 15900

Δεν υπάρχουν σχόλια: