Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

To Παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ευαισθητοποίησε τους κατοίκους της Λιβαδειάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το 1988 η 31η Μαΐου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος προκειμένου να υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Στο πλαίσιο αυτό το δραστήριο Παράρτημα Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας σήμερα το πρωί σε μια ουσιαστική παρέμβαση του στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς προέβη σε ενημερωτική εκστρατεία.

Οι διερχόμενοι αλλά και όσοι ενδιαφέρονταν έκαναν το τεστ εξάρτησης και έλαβαν οδηγίες για το κόψιμο του καπνίσματος από τα μέλη της ΕΑΕ.   
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το κάπνισμα προκαλεί τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια, το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό, το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα ενώ προκαλεί και οικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών ενώ το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
«Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στην παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.
Ενημερώνουμε τον κόσμο για τις βλαβερές συνέπειες και τον προτρέπομε στην διακοπή του καπνίσματος», σημείωσε η γραμματέας του Παραρτήματος ΕΑΕ Λιβαδειάς Βάσω Φιλοσοφοπούλου και συμπλήρωσε οτι παράλληλα γίνονται ενέργειες να λειτουργήσει το κληροδότημα Δέδε «όπου εκεί υπάρχει η προοπτική να λειτουργήσει και κέντρο διακοπής καπνίσματος».
Για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος αλλά και για την δική του εμπειρία ως πρώην καπνιστής μίλησε ο γιατρός Ιωάννης Λαμπρόπουλος πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Λιβαδειάς ο οποίος λειτουργεί το ιατρείο διακοπής καπνίσματος.
Ο κ. Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε ολέθρια συνήθεια το κάπνισμα, αναφέρθηκε στο ρόλο των ιατρείων διακοπής και έκανε γνωστό ότι η επιτυχία  όσων απευθύνονται σε αυτά φτάνει το 35-40%. Πηγή www.viotianet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: