Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

"Στερεά Ασπίδα για τον καταναλωτή" ορθώνει η ΕΠΚΑ μέσω ΕΣΠΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΗΓΕΙ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013
Εγκρίθηκε προς άμεση εκτέλεση και χρηματοδότηση απότο ΕΣΠΑ (ύψους 31 χιλ ευρώ) το πρόγραμμα "Στερεά Ασπίδα για τον Καταναλωτή", τον φάκελο του οποίου υπέβαλλε η ΕΠΚΑ Στερεάς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ενημερωτικές δράσεις με στόχο την ενδυνάμωση της καταναλωτικής συνείδησης ευπαθών ομάδων του στερεοελλαδίτικου πληθυσμού αλλά και τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, νοικοκυριών που έχουν εγκλωβιστεί στην βίαιη αποβιομηχάνιση περιοχών που διαβιούν.


ΔΡΑΣΗ 1: ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
H ΕΠΚΑ-ΣτΕ, θα οργανώσει στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδος δράσεις ενημέρωσης για τα δικαιώματα των νέων ως καταναλωτές, με στόχο την ενδυνάμωση της καταναλωτικής συνείδησης αυτής της ευπαθούς κατηγορίας καταναλωτών.
Το συνολικό φάσμα δράσεων αποτελείται από ενέργειες όπως: μελέτες καταναλωτικής συμπεριφοράς νέων, έρευνες αγοράς που θα απεικονιστούν σε ιστοσελίδα, δράσεις διάχυσης με έντυπο υλικό, ανοιχτές εκδηλώσεις στην Περιφέρεια, συνεντεύξεις τύπου, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, προώθηση στα κοινωνικά δίκτυα και στη βάση μελών και φίλων της Ένωσης.
ΔΡΑΣΗ 2: ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο παρελθόν αποτελούσε την τρίτη Περιφέρεια της χώρας σε κατά κεφαλήν εισόδημα. Η βίαια όμως προσαρμογή της χώρας μας σε συνδυασμό με την αποβιομηχάνιση περιοχών όπως η Εύβοια και η Λαμία, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια από νοικοκυριά που στο παρελθόν παρουσίαζαν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και αντίστοιχα είχαν δανειστεί για καταναλωτικούς, επαγγελματικούς ή στεγαστικούς σκοπούς.
Η ΕΠΚΑ-ΣτΕ δέχεται καθημερινά ένα σημαντικό αριθμό τηλεφωνημάτων και επισκέψεων από υπερχρεωμένους καταναλωτές, στα πλαίσια της εφαρμογής των ευεργετημάτων του N. 3869/2010. Ένας μεγάλος αριθμός όμως καταναλωτών είναι αφενός ανενημέρωτος και αφετέρου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσφύγει σε νομικούς για τις απαιτούμενες συμβουλές και ενέργειες. Η Ένωση θα υποστηρίξει καταναλωτές της Περιφέρειας, με τη συνδρομή νομικών και οικονομολόγων με δράσεις ενημέρωσης, ανοιχτές, διαδικτυακές και με χρήση εντύπων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου και των δύο δράσεων είναι 30.967,97 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου των υποέργων έχει έναρξη την 01/06/2013 και λήξη την 30/11/2013.
Στα πλαίσια υλοποίησης αυτών των δράσεων η ΕΠΚΑ-ΣΤΕ καλεί τους καταναλωτές να ενημερώνονται από το site της Ένωσης αλλά και από τα γραφεία μας, για την πορεία των προγραμμάτων αλλά και των ενημερωτικών εκδηλώσεων και δελτίων για το πρόγραμμα υλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: