Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Πρεμιέρα για το νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ - Τι αλλάζει

Αλλαγές έρχονται από σήμερα στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, αφού πλέον θα πρέπει να κατατίθενται έως τις 20 και όχι τις 26 του μηνός. Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να σταματήσει το μαζικό φαινόμενο να μην υποβάλλουν δήλωση πολλοί υπόχρεοι ΦΠΑ, δίνει πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν άμεσα οποιοδήποτε ποσό, από μόλις 10 ευρώ τουλάχιστον.
Το υπόλοιπο όμως θα το εξοφλούν σε δύο μηνιαίες δόσεις, με προσαύξηση 2% το μήνα.
Τι αλλάζει στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ:
1. Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος μέχρι:
α) Την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.
β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.
2. Η περιοδική δήλωση θεωρείται ότι έχει υποβληθεί, εφόσον ταυτόχρονα με την υποβολή της ο επιτηδευματίας καταβάλλει στο δημόσιο ολόκληρο το ποσόν ή τουλάχιστον ποσό δέκα ευρώ. Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι ο ΦΠΑ μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις εφόσον με την υποβολή της δήλωσης πληρώσει τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου.
3. Στην περίπτωση πληρωμής με δόσεις, το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό (πέραν των 10 ευρώ ή της όποιας προκαταβολής γίνει με τη δήλωση) θα καταβάλλεται ως εξής:
α) σε δύο δόσεις, αν είναι εμπρόθεσμη η δήλωση. Η πρώτη δόση καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται η δήλωση και η οποία ισούται με το ποσό που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του πενήντα τοις εκατό (50%) του οφειλόμενου φόρου. Η δεύτερη δόση καθίσταται ληξιπρόθεσμη την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.
Προσοχή: εάν το σύνολο του οφειλόμενου φόρου δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατό (100) ευρώ, το υπόλοιπο του μη καταβληθέντος με τη δήλωση φόρου καθίσταται ληξιπρόθεσμο στο σύνολό του, την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται η δήλωση.
Το ποσό που βεβαιώνεται για καταβολή στον επόμενο μήνα προσαυξάνεται κατά δύο τοις εκατό (2%) και η προσαύξηση αυτή βεβαιώνεται με την υποβολή της δήλωσης.
Στην περίπτωση που με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του οφειλόμενου φόρου, δεν βεβαιώνεται προς καταβολή ποσό στο τέλος του μήνα που υποβάλλεται η δήλωση.
β) εφάπαξ σε μία δόση εάν γίνεται εκπρόθεσμη η δήλωση. Το υπόλοιπο καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα για τον οποίο ισχύει ο πρόσθετος φόρος που υπολογίσθηκε.


Πηγή: Πρεμιέρα για το νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ - Τι αλλάζει | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/111390#ixzz2WkIYnGvn

Δεν υπάρχουν σχόλια: