Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Σηκώνουν τα μανίκια οι νέοι υπουργοί για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ

Μετά το σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης, νέοι και παλιοί υπουργοί θα πρέπει να πιάσουν άμεσα δουλειά, καθώς θα κληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να υλοποιήσουν σειρά δεσμεύσεων, με στόχο τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση, σύμφωνα με πηγές της τρόικας που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, πρέπει κυρίως να γίνουν τα εξής:
1. Να προσδιοριστούν οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Ιουλίου.
2. Να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή η προβλεπόμενη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, η οποία υπολογίζεται σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ εφέτος και περισσότερο το 2014.
3. Να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ εφέτος δεν πρόκειται να καλυφθεί μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.
4. Να οριστικοποιηθεί με πειστικό τρόπο το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων.
Η τρόικα είναι σαφής: Παρότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξακολουθεί να υπάρχει καλή διάθεση εκ μέρους της να στηριχθεί το έργο της κυβέρνησης και η χώρα, υποστηρίζει ότι «τα συμφωνημένα πρέπει να γίνουν».
Ευελιξία, διευκρινίζεται, μπορεί να υπάρξει μόνο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι η εξέλιξη της ΔΕΠΑ δεν θεωρείται ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

Από 'κεί και πέρα, επισημαίνεται με νόημα, η κυβέρνηση ήξερε ότι έπρεπε να βγάλει 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα και δεν το έκανε, έβλεπε ότι υπήρχε μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΥΥ που άνοιγε συνεχώς και δεν φρόντισε εγκαίρως να την αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το δημοσιονομικό κενό (περίπου τα 600 εκατ. ευρώ από το σύνολο του 1 δισ. ευρώ οφείλονται στον ΕΟΠΥΥ), ενώ δεν έχει παρουσιάσει το πλαίσιο για τον νέο φόρο ακινήτων.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε στο Λουξεμβούργο ανήσυχος, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την καθυστέρηση ως προς την προώθηση του σχεδίου διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Το νέο στοιχείο, το οποίο καθιστά αυτή την αξιολόγηση πιο δραματική σε σύγκριση με την προηγούμενη και σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως πριν από λίγες ημέρες, είναι η χρονική πίεση που τίθεται για την ολοκλήρωσή της έως το τέλος Ιουλίου. Διαβάστε περισσότερα στο http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231254357

Δεν υπάρχουν σχόλια: