Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Εκλογές Αυτοδιοίκησης 2014: Οι "υποθέσεις" και η πραγματικότητα


Εκλογές Αυτοδιοίκησης 2014: Οι υποθέσεις και η πραγματικότητα
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου 2014. Ενδεχόμενα που σχετίζονται, τόσο με την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής αυτών, όσο και του εκλογικού συστήματος που θα εφαρμοσθεί σ’ αυτές. Με το ενδεχόμενο της παράτασης της «κουτσουρεμένης» θητείας των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών -λόγω «Καλλλικράτη»- κατά έναν ακόμη χρόνο - αίτημα των αιρετών και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, ολοένα και να απομακρύνεται και την ταυτόχρονη διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών μ’ αυτές των Ευρωεκλογών, το μόνο που είναι αμφίβολο, αυτή τη στιγμή, είναι η Κυριακή της διεξαγωγής των Εκλογών - με τα σενάρια-εικασίες να «δίνουν και να παίρνουν»…

Μιλώντας το epoli.gr με στενότατο συνεργάτη του Πρωθυπουργού, οι πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού κάνουν λόγο, πως ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο, ώστε, τόσο οι Εκλογές αυτές να αποτελέσουν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση «αποδοχής» του Κυβερνητικού έργου, όσο και ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ. -ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- να φτάσει στο μεγαλύτερο βαθμό «αποδόμησης» όπως χαρακτηριστικά ακούγεται στον 3o όροφο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός, κυριότερα, ρίχνει ολόκληρο το βάρος του στις Εκλογές για την ανάδειξη των νέων Περιφερειαρχών, τομέας που η Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές δεν έφερε και τα καλύτερα αποτελέσματα -μόλις 5 κερδισμένες Περιφέρειες από τη Ν.Δ. έναντι 8 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- μέσα από τον χώρο μάλιστα των ευρύτερων συνεργασιών, με κομματικούς σχηματισμούς της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, γνωρίζοντας, πολύ περισσότερο σήμερα, πως το «κλίμα» είναι εντελώς διαφοροποιημένο απ’ αυτό του 2010, με τη Ν.Δ. να έχει απολέσει το στρατηγικό πλεονέκτημα της «ελπίδας« και του «νέου», μέσα από τη φυσιολογική φθορά της εξουσίας, το βάρος των αποφάσεων υιοθέτησης αντιλαϊκών μέτρων και ταυτόχρονα, το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να απολαμβάνει τον «αέρα» του «νέου», μέσα από τις συνεχείς -χωρίς ευθύνες και συνέπειες- εξαγγελίες φιλολαϊκών μέτρων, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά αποτελεί αναγκαίο «άκουσμα» στο αυτί του κάθε ψηφοφόρου.
Οι ίδιες πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού, κάνουν λόγο, πως αναφορικά με τις Δημοτικές Εκλογές, οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών είναι αυτές που θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο, με σαφή στήριξη, τόσο σε εξασφαλισμένους Δήμους, όσο και Δήμους-κλειδιά για την διαμόρφωση «κοινής» γνώμης για την πορεία του Κυβερνητικού έργου.
Σε όλα αυτά τα σενάρια, όμως, έρχεται να προστεθεί και η συγκυβέρνηση, με τα λοιπά κόμματα -ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ.- του Κυβερνητικού σχηματισμού να έχουν τις δικές τους βλέψεις. Σύμφωνα μ΄ αυτές, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ. εμμένουν στις θέσεις τους για Εκλογές το Μάιο, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, εκτιμώντας, τόσο εσωτερικές παραμέτρους, όσο και της θέσης τους, για ανακοπή της θετικής σταθερά πορείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε κομματικό του ακροατήριο, στο Βόλο, τόνισε χαρακτηριστικά, «είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε "σενάριο" μετάθεσης των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, εμμένοντας στην αρχική θέση μας, πως πρέπει να διεξαχθούν κανονικά στην ώρα τους», συνεχίζοντας, «οι Εκλογές αυτές αποτελούν ευκαιρία για συμμαχίες με προγραμματικές συμφωνίες».
 Πηγή http://www.epoli.gr/ekloges-aytodioikisis-2014-ypotheseis-a-58343.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: